Ychu Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Witam , od około miesiąca na prawe nozdrze nie "zażywam" powietrza. Jeśli zatkam lewe to dam rade , ale normalnie nie. Czuję też że coś blokuje. Teraz się zastanawiam czy da się coś z tym zrobić w domu czy pozostaje lekarz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobcik Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Musisz odpowietrzyć układ... A tak serio to chyba pomyliłeś fora jak coś Ci dolega to o ile można ufać lekarzom w jakimś tam małym stopniu to raczej do nich powinieneś skierować swoje pierwsze kroki - to chyba logiczne. PS. Na co liczyłeś, że ktoś powie Ci, weź cienką igłę i pogrzeb w nosie, a potem wypłucz w spirytusie i co zrobiłbyś to ? Ja bym nie zaufał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2015 PS. Na co liczyłeś, że ktoś powie Ci, weź cienką igłę i pogrzeb w nosie, a potem wypłucz w spirytusie i co zrobiłbyś to ? Ja bym nie zaufał Ja też nie , liczyłem bardziej na to że ktoś miał coś takiego i lekarz mu coś tam zalecił i dalej to już chyba wiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobcik Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Rozumiem, jednak bezpieczniej pójść do lekarza, każdy pacjent i każdy przypadek jest inny Tym bardziej, że masz to już dłuższy okres czasu. Mnie bolał ząb przez ponad pół roku kiedy poszedłem do dentysty wreszcie okazało się, że będzie wiercenie w 4... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Mnie bolał ząb przez ponad pół roku kiedy poszedłem do dentysty wreszcie okazało się, że będzie wiercenie w 4... Nie zbyt przyjemnie , kiedyś też mnie bolał , po tygodniu nie mogłem wytrzymać i się okazało że trzeba wydłubać korzeń , godzina na fotelu , 4 znieczulenia a ból i tak spory. Rozumiem, jednak bezpieczniej pójść do lekarza, każdy pacjent i każdy przypadek jest inny Tym bardziej, że masz to już dłuższy okres czasu. Chyba trzeba będzie , bo już mnie to denerwuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskal Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Codziennie szklanka moczu na czczo ! Pomaga.Nie ! To był żart.Idź do lekarza, na pewno coś doradzi. Ewentualnie z domowych sposobów:- inhalacja- ząbek czosnku przez ok. tydzień (siekasz, na łyżeczkę i popijasz wodą)Ale podstawa idź do lekarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Aktualnie chwyciło mnie przeziębienie i staram się b. mocno smarkać. Zawsze wychodzi trochę "żółtego" Zobaczymy co będzie potem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Zupełnie nie rozumiem pisania tematu na forum Każdy przypadek jest indywidualny wiec nawet rady kogoś o podobnych objawach mogą być niemiarodajne. Lekarz pierwszego kontaktu -> laryngolog, tyle mogę doradzić. Bo podłoże takich problemów może być różne, problemy z zatokami, przeziębienia, alergia. Ja w okresie nasilenia takich objawów stosuje aerozole do nosa, wspaniały wynalazek ale dostępny na receptę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Witam , od około miesiąca na prawe nozdrze nie "zażywam" powietrza. Jeśli zatkam lewe to dam rade , ale normalnie nie. Czuję też że coś blokuje. Teraz się zastanawiam czy da się coś z tym zrobić w domu czy pozostaje lekarz? Hej, Idz do Laryngologa niech zajrzy do dziur. Nieleczone alergie, zatoki katary powadza do przewlekłych stanów zapalnych sluzówki w nosie. Jesli nos ew dziurka jest caly czas przytkany i nie czujesz że mozesz to weysmarkać prawdopodobnie to slużowka się rozrosła. Być może dorobiłeś się już polipa który blokuje przepływ powietrza...zakładam żę nie udrzeyłes się mocno w nos ostatnimi laty ;-) Co do stosowania aerozoli do nosa...znakomita większość jest dostępna bez recepty... na receptę przeważnie sa specyfiki z dodatkami np sterydami... tak czy siak przed waleniem tego w dziury radzę zapoznać się conajmniej z ulotkami i stosować sie do zaleceń. Np zbyt częste i zbyt długie stosowanie preparatów obkurczających dających szybki i duży efekt w parę min od aplikacji może w nosie wywołać efekt jojo przez ciągłe pompowanie i obkurczanie śluzówki...nos w końcu sie zatka na amen.... niedrożny nos idzie w parze z zatokami itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Np zbyt częste i zbyt długie stosowanie preparatów obkurczających dających szybki i duży efekt w parę min od aplikacji może w nosie wywołać efekt jojo przez ciągłe pompowanie i obkurczanie śluzówki...nos w końcu sie zatka na amen.... niedrożny nos idzie w parze z zatokami itd... To prawda, wszystko co "pcha się w dziury" trzeba stosować z rozwagą. Ja stosuję w porozumieniu z lekarzem i tylko w okresach nasilenia objawów czyli najrzadziej jak to możliwe. Środowisko w którym się przebywa też ma duży wpływ na omawiane problemy więc lepiej zadbać o odpowiednie warunki tutaj, chociaż nie zawsze się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2015 zakładam żę nie udrzeyłes się mocno w nos ostatnimi laty ;-) Kiedyś się zdarzyło ale to nie pamiętam do końca , coś koło 2011 roku. Smarkam i coś jakby ciut lepiej ale zobaczę co będzie jak wyzdrowieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 17 Września 2015 Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Aktualnie chwyciło mnie przeziębienie i staram się b. mocno smarkać. Zawsze wychodzi trochę "żółtego" Zobaczymy co będzie potem. Potem będą antybiotyki To "żółte" to zakażenie bakteryjne, może też być zielone albo multikolor zielono żółto czerwony Zasadniczo - im mocniej wydmuchujesz nos tym większa szansa na uszkodzenie śluzówki a to już jest zaproszenie dla bakterii. Zwykły katarek to zazwyczaj działanie wirusów i organizm sobie z tym po tygodniu poradzi, z bakteriami już nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskal Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Czosnek, miód, dużo cytryny.Może inhalacja lekkaSauna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.