Skocz do zawartości

[buty] SH-XC61

Veext

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam zamiar kupić buty shimano SH-XC61. Wszystkie buty jakie używam sportowo kupuje pod długość stopy 29,5 cm i przeważnie dobrze się dopasowują jak rozmiarówka producenta posiada taki rozmiar. Buty shimano maja jednak dziwną rozmiarówkę gdzie dla dł. mojej stopy nie ma rozmiaru. To będą moje pierwsze buty rowerowe i nie mam rozeznania czy lepiej przymałe czy przyduże, chodź przeważnie przymałe są "gorsze". Skłaniam się bardziej na rozmiar 47 (30 cm). Jak jest że sztywnością i dopasowaniem buta do stopy rzepami i klamrą? Czy w bucie rowerowym lekko za dużym da się dobrze usztywnić stopę? Jakie macie doświadczenie z dopasowaniem rozmiaru tego producenta do dł. stopy?

Jeszcze dodatkowe pytanie, czy nie powinienem mieć problemu z zamontowaniem bloków do pedałów LOOK S-TRACK?

Z góry dzięki.

fwSizeImg01.gif G00019X0.jpg

Bloki będą pasować do butów. Jeśli chodzi o rozmiar to najlepiej udaj się do sklepu i przymierz oba rozmiary a później zamów przez internet odpowiedni.

Buty rowerowe są dość twarde i sztywne dlatego nie bardzo dają się "na siłę" dopasować, trzeba nabywać odrazu jak najlepiej pasujące do stopy a bez przymiarki ciężko to osiągnąć.

Shimano ma zazwyczaj trochę zaniżoną rozmiarówkę. Ja na codzień noszę obuwie w rozmiarze 44 a shimanowskie mam 45

Kupiłem też te buty SH-XC61(w rozmiarze 45) i porównując je do SH-XC30(rozmiar 45) to te pierwsze buty sa chyba delikatnie mniejsze.na pewno stopien dopasowania XC61 to przeskok w porownaniu do XC30.Klamra,rzepy ,lekkie,dobra wentylacja,jak na razie same plusy.

Nie wiem czy dobrze kombinujesz @Veext zeby dopasować buty klamrą i rzepami.na pewno od tego but sie nie skróci,może pozostac uczucie latania nogi w bucie.Proponował bym jednak przymierzyc buta.

Również mam te buty i są nieco większe niż wcześniej używany model 88 w tym samym rozmiarze.

Numer 45 był za ciasny, 46 lekko lużnawe. 45,5 byłyby idealne (ale "połówek" nie ma). Ponieważ byłem zmuszony kupić buty na szybko, wziąłem 46.

Przymały but jest dla mnie nie do zaakceptowania: raz, że stopa jest ciągle zmęczona, dwa, że jeżdżę również zimą i z grubą skarpetą but zrobiłby się bardzo

ciasny, krążenie upośledzone i stopa marzła.

Ja osobiście nie jestem zadowolony z tego modelu. Buty mają tragiczną wentylację, jazda w upale +30  gotuje stopy , rzepa środkowa haczy o ramię korby, klamra luzuje się podczas jazdy i muszę  ponownie buty ściskać. Z plusów , wygodnie się chodzi, lepiej przenoszą moc niż mojej poprzednie Northwave lizzard pro SBS. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...