Rozkmin Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Witam szanownych forumowiczów mam pytanie; czy macie może jakieś patenty na usuwanie firmowych oznaczeń ze sprzętu rowerowego? - ale tak żeby nie popsuć danego elementu. Zakupiłem sobie fajniutkie hamulce v-brake z grupy Deore XT i strasznie było by mi smutno jak by mi je zaraz ukradli. Bez oznaczeń wyglądały by w sumie całkiem jak budżetowe hamulce innych firm i na pewno mniej by na siebie zwracały uwagę. W niedalekiej przyszłości planuje kolejne podmianki więc pytanie jest ogólne a nie tylko do hamulców. Pozdrawiam
beskid Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Nie sądzisz, że raz przesadzasz a dwa to co chcesz zrobić jest delikatnie to ujmując absurdalne?? Nie wiem czy znajdzie się tu ktokolwiek kto usuwa logo grupy z jakichkolwiek powodów.
siimon Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Wszystkie Vki wyglądają na budżetowe i nie zwracają uwagi.
DSMP Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Jak ktos ma rower dojazdowy to nie chce zeby rzucał sie w oczy. Ale usuwanie oznaczen z vbraków. Jak na v brake to drogie ale kto sie tam zna, kto ci vbrake ukradnie? Szybciej koło stracisz
Rozkmin Napisano 2 Września 2015 Autor Napisano 2 Września 2015 Nie no v-brake podałem jako przykład bo akurat je kupiłem (hamulce + klamki), ale docelowo dojdzie jeszcze parę elementów zapewne z grupy Deore (a być może też coś z XT) no i wpadłem na taki pomysł żeby pousuwać oznaczenia. Robił już ktoś coś takiego?
DSMP Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Ja tam jeżdze z oznaczeniami i nikt mi manetek czy przerzutki nie odkrecił
Rozkmin Napisano 2 Września 2015 Autor Napisano 2 Września 2015 Ok, generalnie wydaje mi się że jak 'złodziej' zobaczy rower z osprzętem z oznaczeniami drogich grup to założy że cały rower jest 'drogi' i warty ryzyka żeby go ukraść całego- no bo kto by pakował powiedzmy hamulce i napęd z grupy np XT do marketowej ramy i kół?. To że się taki złodziej zorientuje po fakcie że oprócz hamulców to nic tam markowego niema to już jakby dla mnie mała pociecha skoro rower stracony - raczej go z powrotem nie odstawią ;p Ale może się mylę i tak to nie działa - na codzień nie zajmuję się kradzieżą rowerów
Gość Napisano 13 Września 2015 Napisano 13 Września 2015 Zależy jak oznaczenie jest naniesione, można próbować Acetonem lub Nitro. Powinno dać radę, uważaj tylko na resztę lakieru.
topol Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Szlifierka. Logo zniknie i potencjalny złodziej też na to okiem nie łyyyyyypnie.
SovaLTD Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 Zamiast usuwać lepiej zamaskować, nie wiem zaklej jakąś taśmą, zamaluj czymś w miarę łatwo zmywalnym. W razie późniejszej sprzedaży danej części/roweru będzie mniej kłopotu i kasa większa
Rozkmin Napisano 15 Września 2015 Autor Napisano 15 Września 2015 Ok ale temat byl o usuwaniu oznaczeń a nie o doprowadzeniu roweru do stanu w którym wstyd się gdziekolwiek na nim pokazać xd Pomysł z zamalowaniem jest całkiem fajny. Na sprzedazy jakoś mi bardzo nie zależy ale fajnie jak by rower wyglądał może nie szałowo ale schludnie. Wie ktoś może jakiej farby użyć żeby pomalować części do roweru? jeżeli by się dało prosto na oryginalną farbę to było by super. Pozdrawiam
Hetman Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 Pasta lekkościerna - w samochodowym, do usuwania rys z lakieru. Bierzesz na chusteczkę i polerujesz chwilę. Musisz przetestować sam, czy powłoka też nie zejdzie razem z oznaczeniami , mogą być jakieś ślady przy dłużym polerowaniu ale to sam się zorientujesz kiedy przestać.
Rozkmin Napisano 16 Września 2015 Autor Napisano 16 Września 2015 ok pomysł z pastą w sumie całkiem ciekawy - chyba spróbuje właśnie w ten sposób. Odnosnie kwasu to chyba nie miał by on najlepszego wpływu na łożyska - a z tego co widzę są one wmontowane raczej na stałe do takich np klamek i raczej ich nie bedę ruszać. jeszcze pytanie o farbę, ma ktoś jakiś patencik na cos czym by mozna pomalowac czesci na ktorych jest juz fabryczna powłoka? przydatne by tez było chociażby w razie 'przedobrzenia' podczas polerowania
paul997 Napisano 22 Września 2015 Napisano 22 Września 2015 Wpisz na allegro "naklejki shimano". Wyskakują m.in. takie, które są samym niedużym logiem Shimano. No i co ważne: "- sam przykleisz naklejkę w kilka minut, otrzymasz instrukcję obsługi z obrazkami,"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.