xDRedi Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Witam. Poszukuję zapięcia które zabezpieczy mi dobrze rower i będzie dość długie. Rower muszę podpinać do takiego stojaka. http://www.e-stojakirowerowe.pl/images/djcatalog/stojak_rowerowy_wojtek5.jpg Obecnie mam linkę ok.120cm i spokojnie wystarcza ale teraz stawiam w bardziej niebezpiecznym miejscu(szkoła) i jest to zadane zabezpieczenie. Poszukuję czegoś do ok.150zł z wysyłką. U-lock raczej jest za krótki. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
rowerzysta01 Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 @xDRedi jesli u-lock odpada to proponuje łańcuch oxford heavy duty, solidne i atestowane, a do tego w przystępnej cenie
xDRedi Napisano 2 Września 2015 Autor Napisano 2 Września 2015 Dzięki za szybką odpowiedź, chyba go kupię, tylko wie może ktoś ile on waży? Chodzi mi o wersje 1,5m lub 2m, Bo nie wiem jaką sakwę na niego zamówić. Albo ktoś wie jak go mocować podczas jazdy ?
emcinek Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Ja jakoś nie mam problemu, żeby u-lockiem przypiąć się do tego typu stojaka
emcinek Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 za tylny trójkąt. Łapię i szprychy tylego koła i rurkę ramy. Do tego mam jeszcze linkę z oczkami, którą łapię przednie koło i przyczepiam do u-locka
xDRedi Napisano 2 Września 2015 Autor Napisano 2 Września 2015 Też myżlałem nad łapaniem odtyłu ale chaczy mi o tylną przerzutkę.Jeśli chodzi o u-loki to kupił bym jakiś na próbę. Jaki polecacie tani i trwały do 50-100zł
rowerzysta01 Napisano 3 Września 2015 Napisano 3 Września 2015 @xDRedi oxford HD waga; 1.0m 2.6kg 1.5m 3.6kg 2.0m 4.6kg
emcinek Napisano 4 Września 2015 Napisano 4 Września 2015 Jak przed wstawieniem roweru zbijesz przerzutkę tylną na najmniejszą zębatkę, to nie powinno nic haczyć. Nie musisz też wstawiać koła między te szczebelki, możesz postawić obok, żeby tylko o jedną się opierało. Bardziej mnie zastanawia, jak ty chcesz przyczepić rower łańcuchem za przednie koło. Potrzebowałbyś grubo ponad metr łańcucha. Jeżeli miałby być faktycznym zabezpieczeniem, to musiałbyś w plecaku dodatkowe 5kg wozić. Uważam, że ulock będzie lepszy. Ja mam taki zestaw i sobie chwalę: https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/zamki-i-zapiecia-rowerowe/u-locki/p,u-lock-ultra-mini-180-mm-uchwyt-sh-linka-abus,431441.html
xDRedi Napisano 4 Września 2015 Autor Napisano 4 Września 2015 Chyba kupię u-locka jednak. Bo 3,5kg to trochę za dużo.Przedniego koło nie mam w planach zapinać tylko ramę. ten U-Lock co podałeś to ma tylko 18cm. Jaki polecili byście z takich dłuższych ponad 25cm?
rowerzysta01 Napisano 4 Września 2015 Napisano 4 Września 2015 @xDRedi proponował bym Kryptonite Evolution 4 LS, bardzo dobry stosunek jakości do ceny
emcinek Napisano 4 Września 2015 Napisano 4 Września 2015 chcesz większy, masz większy: https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/zamki-i-zapiecia-rowerowe/u-locki/p,u-lock-ultra-mini-300-mm-uchwyt-sh-abus,431461.html?_pli=e0a49f
Artwro Napisano 4 Września 2015 Napisano 4 Września 2015 Scotta Sub przypinam Abus Granit Xtreme coś tam,tylko w rynku i w biały dzień.Na tę chwilę nie ukradli,skalicji nie zostawię bez opieki za nic.
xDRedi Napisano 5 Września 2015 Autor Napisano 5 Września 2015 Te u-locki kosztują ponad 150 nie znalazł by się jakiś tańszy do 150 z wysyłką ? Czy lepiej nie żałować tych 50 zł bo jakość tańszych znacznie odbiega od jakości tych?
rowerzysta01 Napisano 5 Września 2015 Napisano 5 Września 2015 @xDRedi kryptonite i onguard, ma te same atesty, wiec kwestia gustu i tego z którym będziesz się czuł bardziej bezpieczny, onguad ma wersja 29 cm długości jest to model 8000, ale aktualnie niedostepny
xDRedi Napisano 6 Września 2015 Autor Napisano 6 Września 2015 Mam teraz trudny wybór bo nie wiem co wybrańcy ONGUARD 8007 czy łańcuch OXFORD HEAVY DUTY 1M . Który z nich byłby wytrzymalszy ?
Kluska Napisano 6 Września 2015 Napisano 6 Września 2015 Witam a wolałbym łańcuch, większe możliwości zapięcia niż u-lock, ale to sprawa indywidualna (sam się zastanawiam nad łańcuchem Evolution Series 4 90cm(2,8kg) lub 160 (4,4kg)) wybierz to co Ci pasuje lepiej, ważne aby było solidne co do zapięć to każde da się przeciąć, tylko wszystko zależy od sprzętu i czasu jakim dysponuje "amator cudzej własności"
xDRedi Napisano 7 Września 2015 Autor Napisano 7 Września 2015 Chyba kupie łańcuch OXFORD HEAVY DUTY. Są może jakieś jego testy?Bo żadnego nie mogłem znaleźć.
Kluska Napisano 7 Września 2015 Napisano 7 Września 2015 witam poszukaj na forum [zabezpieczenie] Łańuch Oxford HD 1,5m ( 10mm ) z tego co czytałem to trochę nierzetelne informacje podaje producent więcej tutaj
rowerzysta01 Napisano 7 Września 2015 Napisano 7 Września 2015 @xDRedi zapraszam na mój profil gdzie znajdziesz atesty takich firm jak Sold Secure i ART
xDRedi Napisano 7 Września 2015 Autor Napisano 7 Września 2015 Szukałem na forum ale nigdzie nie ma konkretów, u-lock ma prent 14mm a łańcuch 9mm.I mam problem co było by lebsze? Łańcuch praktyczniejszy, łatwiej znaleźć miejsce do zapięcia, ale u lock sporo grubszy. A są jakieś testy na filmach tych blokad? Szukałem w google ale nie znalazłem.
Bar Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Witam. Pozwolę sobie podpiąć się z moim pytaniem do istniejącego tematu. Otóż szukam zabezpieczenia do roweru. Przy czym rower poza domem przypinam w ciągu dnia, w miejscach, które w mojej ocenie nie są szczególnie narażone na możliwość kradzieży - w pobliżu dużo ludzi, w tym znajomych. Dlatego, choć dotąd myślałem o dobrym łańcuchu jako najlepszym zabezpieczeniu, przerażony jego wagą i gabarytami zacząłem szukać innych, choć oczywiście mniej bezpiecznych, rozwiązań. Ponieważ właściwie w tej chwili chodzi mi nie tyle o zabezpieczenie stricte przed kradzieżą przez dobrego i wyposażonego złodzieja, ale przed zabraniem zupełnie nie przypiętego roweru przez "przypadkową" osobę, na zasadzie "okazja czyni złodzieja". Więc jakieś zabezpieczenie musi być, ale właściwie tylko po to, żeby było widać, że rower jest jakoś tam przypięty. Jako że najczęściej przypinam do stojaka, ale zdarza się również do latarni czy nawet drzewa, pomyślałem nie o u-locku lecz o lince (choćby Onguard Akita 8039). Co o tym sądzicie, co doradzicie?
Extraks Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Dobry pomysł. Niektózy dodatkowo zabierają siodełko. Kto bez siadełka ukradnie rower?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.