Aquamoeba Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Witam. Wydaje mi się, że nie jestem jedyną osobą która rozważała zainstalowanie w kasecie 9s dodatkowej, większej zębatki do podjazdów. Ponieważ jest to rozwiązanie dedykowane dla 10 i 11s szukałem informacji o tym ,czy będzie to działać. Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Ale ponieważ istniała szansa na działanie takiego rozwiązania postanowiłem spróbować. Planowałem użycie zębatki 42t, lecz niestety nie znalazłem kasety 9s 12-36 choć ponoć takie istnieją. Tak więc zostałem przy dość popularnym 11-34. Konkretnie użyłem Shimano XT CS-M770. Jako zębatki rozszerzającej zakres użyłem A2Z AD40. Oczywiście nie obyło się bez drobnych komplikacji. Jeden z trzpieni na które są nasadzone zębatki opierał się o A2Z tak więc niezbędne było zeszlifowanie go: Następnie wystarczyło już założyć zębatkę, oraz podkładkę: Jak się okazało na wysokich przełożeniach powstał lag uniemożliwiający utrzymanie kadencji. Ułożenie 11-13-15-17-20-23-26-30-34 sprawiło, że po wyjęciu zębatki 13 po zmianie z biegu 8 na 9 był po prostu beton (pewnie dlatego, że jeździłem z blatem 42t z przodu). Rozwiązaniem tej sytuacji była zębatka 14t. Po podmianie zębatki biegi wyglądały znacznie lepiej: 11-14-17-20-23-26-30-34-40. Nie były potrzebne dodatkowe śruby aby ustawić przerzutkę, a biegi zmieniają się płynnie (oczywiście wymagało to regulacji). Takim sposobem mam 1-9 na którym mogę podjeżdżać. Tak się prezentuje w finalnej formie: Pzdr
Mod Team Puklus Napisano 2 Września 2015 Mod Team Napisano 2 Września 2015 Nie jesteś jedyny, bo ja tez o tym myślałem, przynajmniej na razie. Ja bym wyrzucił u siebie 11t, bo jej nie uzywam. Jednak to tylko zamysł gdyż posiadam kompletny napęd dyna sys.
seraph Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Kaseta Alivio CS-HG400 ma rozstaw 12-36. Jest tez jakaś starsza deore taka... Początek zakresu ma 12-14-16-18 i pewnie tez chcąc zachować płynność najlepiej byłoby zamienić 14-16 na 15T, czyli jakby odwrotnie jak zrobiłeś
Aquamoeba Napisano 2 Września 2015 Autor Napisano 2 Września 2015 Kaseta Alivio CS-HG400 ma rozstaw 12-36. Jest tez jakaś starsza deore taka... Początek zakresu ma 12-14-16-18 i pewnie tez chcąc zachować płynność najlepiej byłoby zamienić 14-16 na 15T, czyli jakby odwrotnie jak zrobiłeś Niestety ta kaseta nie jest na aluminiowym pająku (używając jej bym niszczył piastę). A fakt, że zdejmowalne ma 2 najmniejsze zębatki sprawia, że albo nie dało by się wstawić większej zębatki, albo by to wyglądało tak: 12-16-18-21-24-28-32-36-42.
seraph Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Można zdjąć dowolną zębatkę jak się roznituje kasetę. Ludzie jeżdżą też na "zwykłych" kasetach na aluminiowych bębenkach i się nie przejmują, że się lekko wgryza - to szkodzi na łatwość demontażu kasety jedynie A jak już dostanie luzów to podkładają stalowe druciki ze zszywek np U Ciebie przecież "patelnia" 42T też na pewno zostawi ślad na bębenku, bo jest "luzem" - to jest ogromny moment obrotowy i coś go musi przenieść.
Aquamoeba Napisano 2 Września 2015 Autor Napisano 2 Września 2015 Można zdjąć dowolną zębatkę jak się roznituje kasetę. Ludzie jeżdżą też na "zwykłych" kasetach na aluminiowych bębenkach i się nie przejmują, że się lekko wgryza - to szkodzi tylko na łatwość demontażu kasety jedynie U Ciebie przecież "patelnia" 42T też na pewno zostawi ślad na bębenku, bo jest "luzem" - to jest ogromny moment obrotowy i coś go musi przenieść. Myślę że więcej roboty z rozmontowaniem zębatki niż to warte. Co do bębenka to nie tylko wpływa na demontaż ale również powstają luzy... Nienawidzę luzów.
Aquamoeba Napisano 2 Września 2015 Autor Napisano 2 Września 2015 Jaką masz przerzutkę i manetkę? Shimano RD-M662 i SL-M810
MokryxD Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Przerzutka bez sprzęgła trzyma dobrze łańcuch na blacie?
Aquamoeba Napisano 2 Września 2015 Autor Napisano 2 Września 2015 Przy dużych wstrząsach na niskich biegach spadał. Napinacz rozwiązał sprawę.
radziuGD Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Niestety ta kaseta nie jest na aluminiowym pająku (używając jej bym niszczył piastę). A fakt, że zdejmowalne ma 2 najmniejsze zębatki sprawia, że albo nie dało by się wstawić większej zębatki, albo by to wyglądało tak: 12-16-18-21-24-28-32-36-42. 771-10 niby 60% koronek ma na pająku a szarpie alu bęben jak Reksio boczek, więc tu się niema czym przejmować. Jak poszarpie, to pilnik w rękę i nie ma problemu z ponownym montażem jak i luzami.
Aquamoeba Napisano 3 Września 2015 Autor Napisano 3 Września 2015 Przerzutka bez sprzęgła trzyma dobrze łańcuch na blacie? Z ciekawości zacząłem szukać 9 ze "sprzęgłem". No niestety 9 to wymarła technologia :/ znalazłem gdzieś temat odnośnie manetki sramx9 9s i przerzutki zee 10s. Ponoć działa. Niestety z moją manetką saint to pewnie by nie grało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.