Skocz do zawartości

[zakup] pierwsza szosa do 2500 zł.

Adamsiuuu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do kupna pierwszej szosy. 

Do wydania mam max 2500 zł. 

Mam dwa typy, jeden z nich to Triban 520 C1 a drugi to Fuji Sportfit 2.3 2015.

http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-c1-id_8322663.html 2199 zł

i tutaj pełna grupa SORA widelec karbonowy 

http://allegro.pl/rower-fuji-######f-2-3-white-grey-54-2015-i5635847278.html 2299 zł

i tutaj przerzutka przód Shimano Claris, tył Shimano Sora, manetki Shimano Claris i widelec tak jak w Tribanie karbon

co do reszty czyli: kaseta łańcuch koła to się nie znam, ale mam nadzieję, że pomożecie.

Tak więc, na którego lepiej postawić ? 

Plusem dla Tribana jest gwarancja na ramę mostek i kierę oraz bliskość sklepów Decathlon, natomiast Fuji kupiłbym z Wawy.

Liczę na waszą pomoc!

Pozdrawiam!

Witam. Nie chciałbym zaśmiecać forum więc podepnę temat tu, czy mógł by mi ktoś doradzić w wyborze roweru szosowego do 3,5k -4k . :thumbsup:

Jeśli chodzi o wymagania to :

-lekka waga

- nie najgorszy osprzęt (min. Tiagra , może coś z Campy albo Srama )

- może jakiś karbonik :whistling:

- lekkie koła ( w miarę )

Rozmiar dobiorę wedle własnego uznania

Dzięki !

:thanks:

• 4 miesiące temu...

wart 2500? Rower szosowy germany carbon Shimano 105 (5905634231) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Osprzęt wydaje się ok ale rama wg mnie jakaś dziwaczna i w ogóle mi się nie podoba rozwiązanie z gołym aluminium... 

Osobiście bym go nie kupił, wolałbym jednak coś co ma nazwę.

Sprzedawca tak twierdzi bo się chce pozbyć roweru :)

Zobacz sobie ile rozmiarów ram oferują producenci - to świadczy o tym że szosa musi być dobrze dopasowana.

Sam to przerabiałem, niedawno miałem o rozmiar za dużą szosę i była lipa. Niby dało się jeździć ale po godzinie miałem dość. Wszystko mnie bolało.

Gdyby producenci mieli taki przedział wzrostu jak podałeś na rozmiar ramy to by oferowali 3 rozmiary a nie 6 (np u lapierre'a)

Nic na siłę, nie kupuj za dużej szosy. Już lepiej jakby była za mała niż za duża.

Jakiś czas temu sam za się napaliłem na pierwszą szoskę bo była bardzo dobra okazja. Wcześniej jeździłem niewiele na szosie kolegi. Nie orientowałem się za bardzo w rozmiarach, pojechałem nawet rower zobaczyć i się przejechać, Wydawało mi się ok, sprzedawca też twierdził że jest ok chociaż był ode mnie wyższy. Rower kupiłem, pojeździłem trochę i sam się przekonałem że jest za duży (ból pleców i za mocne pochylenie - patrzałem na mostek a nie na drogę).

Na szczęście udało się go szybko sprzedać i nic nie straciłem.

Trochę odczekałem, dozbierałem i kupiłem sobie nowego Canyona w odpowiednim rozmiarze - rower pasuje idealnie i jeździ się mega przyjemnie. Już nie mogę się doczekać aż mrozy odpuszczą :)

• 4 tygodnie później...

Podłączę się do tematu, gdyż mam do wydania podobny budżet, z tym, że triban mi się po prostu wizualnie nie podoba. Biorę pod uwagę takie dwa rowerki:

Trek 1.1 oraz Cube peloton (obydwa z rocznika 2015, obydwa na clarisie, choć ten cube ma też hamulce firmowe). Z tego co przeczytałem w internecie obydwa zbierają pozytywne recenzje, jako rowery szosowe dla początkujących. A jaka jest opinia użytkowników forum?

Pytanie dotyczy głównie ramy oraz komponentów, które w przedstawionych rowerach się różnią: koła, opony, korba, kaseta, łańcuch, siodło. Zdaję sobie sprawę, że i tak są to rzeczy do wymiany po dłuższym użytkowaniu, ale na początek i tak wolałbym wybrać lepsze za podobną kasę.

I jeszcze pytanie dotyczące eksploatacji, w tym cube linki prowadzone są wewnątrz ramy- jak się to sprawdza w praktyce?

edit: zapomniałem jeszcze o specialized allez, ( http://www.cyclingweekly.co.uk/reviews/road-bikes/specialized-allez-video) którego biorę pod uwagę. Co prawda jako jedyny z ekipy ma widelec aluminiowy i stąd pytanie jak bardzo wpływa to na komfort jazdy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...