Skocz do zawartości

[piasta] Nowa piasta XT - LUZ

empe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakupiłem nowe koła Shimano XT WH-M785 29er F-29/R-29

Przejechane zaledwie 100km. Dzisiaj przez przypadek zauważyłem że na piaście jest wyraźny luz. Czy można coś na to poradzić i czy to normalne żeby luz tak szybko się pojawił w nowej piaście?

Tutaj zamieściłem film pokazujący o jakim luzie mowa:

https://youtu.be/_fiDg9-8DnQ

Napisano

film nie bangla.

Jak masz możliwość oddaj do regulacji.

Piasty shimano masz na konusach , które trzeba odpowiednio dokręcić( ustawić odpowiedni luz) a następnie skontrować.

Napisano

Według mnie, ten luz nie jest akceptowalny. Zgadzam się z przedmówcami, że jest to luz na kasecie (np za słabo dokręcona). 
Czy jeśli koło masz zapięte w ramie, to możesz poruszać obręczą aby wyczuć luz na boki ? jeśli nie wyczujesz to znaczy, że na piaście nie ma luzu, a jest tylko na kasecie. 
Zestaw kół jaki zakupiłeś do tanich nie należy i takie zjawisko po 100km nie ma prawa bytu. Albo napraw sam, albo odezwij się do sklepu. 

Napisano

Nie, kiedy koło jest zapięte w ramie to nie ma luzu na kole, więc rzeczywiście wygląda to na luz na kasecie. Spróbuję to mocniej zacisnąć a jeśli nic nie pomorze to co mogę jeszcze zrobić? Czy ten luz to będzie wina piasty, czy wina kasety? Bo muszę wiedzieć co w razie czego reklamować. Czy kasetę, czy koło?

Przy dokręcaniu należy kasetę zablokować, czy wystarczy opór jaki stawiają zapadki w piaście?

Napisano

Przy odkręcaniu trzeba zablokować używając tzw: bacika.
Kaseta raczej nie będzie winowajcom, a bębenek na piaście. 

Napisano

Kasetę dokręcasz tylko odpowiednim kluczem a blokują zapadki. 

Co do piasty to nie chce mi się wierzyć by Shimano aż tak zeszło na psy. Owszem jest do kitu z tymi piastami ale żeby aż tak?? Masz nowe koła więc reklamuj o ile to co radzą przedmówcy nie pomoże. Na jakiej zasadzie masz się Ty bawić z nową piastą, rozbierać bębenek?? 

Napisano

No dobra, zamówiłem już lepszy klucz bo ten co miałem to taki niepewny i spróbuje to naprawdę porządnie dokręcić. Jeśli się jednak okaże że to bębenek ma taki luz to będę się starał to od razu reklamować. Na razie dziękuję za rady.

Napisano

Skoro nowe koło, to bym nie grzebał w bębenku. Ściągnij kasetę i zobacz czy jest luz, jeśli nie ma to osadź kasetę jeszcze raz i wszystko będzie jasne. 

Napisano

Tak się składa że robiłem ostatnio serwis takiej piasty i bębenka.

Luz który widać u Ciebie jest ewidentnie na bębenku, chyba że kaseta jest słabo dokręcona nakrętką.

Uspokoje Cię trochę, taki luz i ja miałam na swoim bębenku, chcąc go zmniejszyć trzeba usunąć jedną z podkładek (są trzy) pod miską piasty.

692860ecf650c8a01606b1aa76a46125.jpg

271326fae7359a3139c2f92e9599c214.jpg

Link podamy z serwisu bębenka nie jest serwisem bębenka który posiadasz.

Bębenek który nasz to taki :

a902b4a59c8129366d88077a4a3a653d.jpg

e32bea263104d2cf15ab0417b541b013.jpg

Jakbyś miał problemy, informacje krok po kroku, czy zdjęcia, klucze to, to daj znać ;)

PS, pomijam luz na śrubie bębenka

8049469030baece25f053e669db70f4b.jpg

Napisano

Zdjąłem kasetę i okazało się że jednak to bębenek ma luz. Teraz pytanie: Czy tego luzu na 100% nie powinno być w piastach shimano? Bo tak naprawdę to w niczym on nie przeszkadza i być może tak jest skonstruowany ten bębenek że ten luz jest dopuszczalny? @Millerek piszesz że też tak miałeś, więc może to norma? Podkładek żadnych nie chciałbym wyciągać bo skoro to tak zostało zaprojektowane to chyba jakąś rolę pełnią.

I teraz nie wiem co robić. Czy tak to zostawić, czy jednak reklamować koło?

Tutaj jeszcze film pokazujący luz na bębenku: https://youtu.be/xXFH9e43o3w

Napisano

Piasta na pewno nie ma luzu? Ośka lekko się kręci czy z oporem?

Powiem tak, luz przeważnie powinien być na bębenku w shimano, tam jest okolo 100kulek, ale ja mam mniejszy luz :(

Napisano

Zdjąłem kasetę i okazało się że jednak to bębenek ma luz. Teraz pytanie: Czy tego luzu na 100% nie powinno być w piastach shimano?

W mojej skrajnie budżetowej piaście Shimano (RM70) luz na bębenku był wyraźnie mniejszy a po wywaleniu jednej z cienkich podkładek stał się akceptowalny. Według mnie trafił Ci się jakiś felerny egzemplarz.

Napisano

Według mnie to przesada, żeby w piaście za około 200zł na dzień dobry był taki luz. To że z czasem się rodzą luzy i trzeba sztukować wyciągając podkładki to rozumiem, ale po kupnie. 

Ja bym wysłał filmik do sklepu w którym kupiłeś koło ( domyślam się że stacjonarnie nie kupiłeś koła, bo już dawno byś reklamował). Niech się fachowcy wypowiedzą, co byś później nie miał problemów jak jakaś skucha się zrobi z piastą. 

Napisano

Filmy podesłałem do sklepu. Sprzedawca napisał że sprawę przekazał do serwisanta shimano. Czekam na odpowiedź.

W miedzy czasie znalazłem wypowiedź jednego forumowicza dokładnie w tej samej sprawie:

Też mam piastę XT z podobną przypadłością. Byłem z tym w serwisie, gdzie kupowałem piastę i stwierdzili, że ten typ tak ma. Luz był u mnie od nowości piasty, przejeździłem z tym już jakieś 2k kilometrów i nic się z tym nie dzieje.

Dla tego pytam - może konstrukcja tego bębenka wymaga tego luzu i nie ma po prostu co z tym walczyć na siłę?

Napisano

Tak, konstrukcja ulozyskowania tego bębenka przewiduje luz.

Pytanie tylko ile go powinno być?

Ja mam podobnie, z tą różnicą że troszkę jakby mniej, będę musiał zrobić serwis piasty ponownie w moich XT na zasadzie wymiany kulek bo coś nie bardzo mi na ucho to wygląda, to chyba zdejme jedną z podkładek pod miską na bębenku.

Napisano

Co to znaczy "ten typ tak ma". Jak ma to niech łaskawie wytłumaczą w jakim celu aż taki luz jest. Dawniej jak się kupowało piasty tej klasy to nawet się latami nie musiało zaglądać do bębenka. Teraz jak widzę nie jeden grzebie w nowej piaście i to ma być jakość?? 

Pewnie, że da się z tym jeżdzić tylko ile?? Zresztą wcześniej i tak zapewne szlag trafi cały bębenek więc problem sam zniknie.  

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wróciło koło z serwisu. Została wymieniona główka Y3CZ98050.

Na pewno nie mogę powiedzieć że po wymianie w ogóle luzu nie ma i że jest to sztywne na 100%, ale luz ten jest tak mikroskopijny że gdybym nie wiedział że problem występuje to podczas rutynowego przeglądu nie byłbym w stanie go teraz zauważyć. Zobaczymy jak długo.

Napisano

Shimano w temacie piast i bębenków leży i kwiczy.

Dopiero po pozbyciu się piasty Shimano udało mi się idealnie wyregulować tylną przerzutkę. Z luzami na bębenku sygnowanym logo tej firmy kaseta ruszała się w dowolną stronę, uniemożliwiając prawidłowe funkcjonowanie zmieniarki i tym samym katując łańcuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...