Skocz do zawartości

[Amortyzator] Za miekko chodzi.

Hosiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ostatnio kupiłem amortyzator marzocchi dirt jam pro jest on olejowo - powietrzny i gdy tylko go założyłem jest zbyt miękki może wystarczy dopompować powietrza i zmienić olej ale nie potrafie a z kasą cienko.Nawet przy zjeździe z krawężnika przy dociśnięciu amorka dobija do końca.Dodam jeszcze że jest jakieś pokrętło z plusem i minusem po lewej stronie a po prawej pod zaślepką wentylek a od spodu od strony wentylka jest dzirura a od strony pokrętła jest śrubka.Dodam jeszcze że ważę jakieś 60-70kg i śmigam tylko po lasach i może chopki gdzie spadam z wysokości 30-50cm więc to nie są jakieś granice dla tego amorka.Gdyby wystarczylo zalać innym olejem i napompować to dalibyście jakies rady bo to chyba z dołu się wlewa czy jak i do czego jest to pokrętło.
Pozdrawiam.

Napisano

Jeśli dobija to znaczy że jest za mało powietrza dopompuj specjalną pompką lub podjedź do serwisu jeśli nie masz odpowiedniej pompki. W amortyzatorze musisz ustawić odpowiedni sag Oleju nie musisz zmieniać chyba że dawno nie był zmieniany.

.Dodam jeszcze że jest jakieś pokrętło z plusem i minusem po lewej stronie
To pokrętło służy do ustawienia tłumienia. 
Napisano

Dzięki a tak na oko ile by chcieli za napompowanie amorka do pełna a z olejem to nie wiem kiedy był zmieniany ale gdybym zmienił na coś gęstego to by go utwardziło ? A z tym tłumieniem to jak przekręce w prawo czyli tamgdzie plusik to będzie mocniej tłumić czy gorzej ?
Pozdrawiam

Napisano

Może będzie gorzej odbijał , jeśli to amor powietrzny to trzeba dopompować , nie "do pełna" tylko na boku masz tabelkę z ciśnieniami i wagami , tym się sugerujesz.

Napisano

Do pełna tankujesz auto:-)

Majac amor powietrzny trzeba niestety dokupic pompke. Nie fisiij i 60zł wyjmij ze skarpety.

Napisano

Myślałem że to jest olegowo powietrzny ale ok. Niech mapompują w rowerowym gdy różnicę będe czuł na pewno kupie pompkę.

Napisano

Myślałem że to jest olegowo powietrzny ale o
On jest olejowo-powietrzny Olej odpowiada za tłumienie a powietrze za ugięcie.

Różnic na pewno poczujesz po napompowaniu do odpowiedniego ciśnienia 

Napisano

koledzy odnosnie twardosci amorka napisali juz wszystko... wystarczy dopompowac mu powietrze i ustawic odpowiedni SAG ( ugiecie wstepne )

a ja od siebie dodam ze te pokretło z + i - sluzy do regulacji odbicia... przekrecajac max w + odbicie bedzie szybkie ( po ugieciu amorka ) a jesli max na - to bedzie wracal wolno... potestuj uciskajac go z wcisnieta klamka hamulca przedniego...

zobaczysz roznice... jak dobrze ustawic amortyzator bedzie zalezalo od Twoich indywidualnych preferencji i od tego w jakich terenach smigasz ;) testy testy az poczujesz ze jest miod ;)

Napisano

Z Marzocchi jest jeszcze taki haczyk, że większość modeli wymaga specjalnego adaptera do pompki:

marzocchi-air-plug-adapter-small-51876.j

W dobrym serwisie powinni mieć. Jak raz a dobrze ustawią Ci ugięcie wstępne (dobrze się do tego przygotuj, pisałem o tym w poradniku regulacji zawieszenia - warto by było, jakbyś się zapoznał), to raczej nie będziesz musiał się tym interesować, aż nie przytyjesz ;)

Napisano

W Dirt Jam Pro nie trzeba reduktora na wentylek. Większość pompek (tak jak budżetowe BETO) będą pasować.

Martwi mnie jedno zagadnienie : cyt: " strony wentylka jest dzirura a od strony pokrętła jest śrubka" 
Z obu stron powinny być śruby. 

Kiedyś miałem taki amortyzator (tutaj temat: 
http://www.forumrowerowe.org/topic/151492-amortyzator-marzocchi-dirt-jam-pro/)
 Olej jaki lałem do niego to Motorex 7.5W. W moim amorku irytowały mnie hałasy jakie z niego się wydobywały. 

Napisano

Z tą dziurą chodziło mi że: po prawo się pompuje powietrze i na dole amorka (z po spodu) po tej samej stronie jest dziurka troszkę mniejsza niż mały palec. A z tym pokrętłem po lewo od tłumienie to ile ja mam kręcic kręce i kręce i nic jest taki moment że ciężej się kręci i zaraz znów lekko pół obrotu i do końca ciężko i tak jakby sprężyna przeskakiwała i od nowa.

Dodam jeszcze że dzisiaj w serwisie pompowali mi amorek i tak jak by gdzie był nie szczelny. Napompował troszkę sprawidziłem tak samo naładował od groma H2O i to samo prawdopodobnie to uszczelki będę prubował go rozkręcic i wymienić.

Napisano

po stronie wentylka do komory powietrza od spodu powinna być śrubka. 
Wpisz sobie w google Dirt Jam pro manual i znajdziesz pdf, gdzie będziesz miał pokazany cały serwis amorka i wszystkie komponenty. 

Napisano

To jak już niesiemy kaganek oświaty (w końcu rok szkolny się zaczął), to po chemii czas na polski:

po prawo (...) po lewo

Po prawej (stronie)

Po lewej (stronie)

z po spodu

Od spodu

Może się czepiam (ortografię już i tak olałem), ale jak widzę takie potworki, to nie chce mi się czytać/odpisywać sensownie. Więc jeśli oczekuje się dobrych odpowiedzi, warto zadawać dobre pytania - przede wszystkim po polsku!

Dzięki za zwrócenie uwagi tam powinno być O :P

PS. Samym O nie daliby rady napompować. Prędzej O2. Ale tak naprawdę najwięcej nabili Ci N. A jak się jeszcze tego w szkole nie przerabiało, to wystarczy napisać "powietrze" i zgrabnie uniknąć kompromitacji  ;)

Napisano

To tak jak pisałem brakuje śruby z dołu amorka czy ktoś wie gdzie mogę taką kupić najlepiej w internecie bo całe miasto obleciałem i nie ma podaje nazwę amorka: Amortyzator: Marzocci Dirt Jam Pro, i brakuje tej śruby (zaznaczona na zdjęciu)

post-187627-0-19669600-1441287168_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Uprasza się o zapoznanie się z regułami języka polskiego dotyczącymi ortografii ,interpunkcji i znaków diakrytycznych.

Zaznaczam,że ta prośba nie będzie ponawiana, a każdy kolejny post z rażącymi błędami będzie usuwany.

Napisano

Tutaj masz link do instrukcji serwisowej wraz z rysunkami złożeni-owymi : http://my-sport.spb.ru/manual_1/2006-dirt-jam-pro.pdf

Kombinuj jak to posztukować. Dodatkowo zauważ, że komora powietrzna aktualnie luźno lata, o ile tam w ogóle jest

Numer części : 5321130>B

Jest to nakrętka z o-ringiem, która kosztuje połowę wartości amorka. Znajdziesz ją na zagranicznych stronach (koszt 14 $). Możesz spróbować napisać email do serwisów marcoka w Polsce, może mają taką nakrętkę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...