Skocz do zawartości

[Potrzebna rada]

Nadja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Szukam roweru dla siebie. Jestem dziewczyną 170. Niestety tydzień temu pożegnałam się ze swoją meridą... Rama 20 cali i koła 26. Jestem zmuszona kupić rower. Cena max 1500zł. Chcę rower crossowy bądź mtb. Głównie do jazdy po mieście ale również zdarzają się wypady poza miasto. 

W sklepach rowerowych większość sprzedawców poleca rowery marki 

unibike. Z tego co czytałam na formum są to kiepskiej jakości produkty. Czy ktoś jest w stanie coś doradzić i pomóc wybrać? 

Zastanawiam sie nad takimi

http://rowerykands.pl/rowery/61-kands-nirvana-quick-lady-2x-tarcze.html

http://www.unibike.pl/flashlds.php

http://rowerykands.pl/rowery/103-kands-cross-line-lady-28-model-2015.html

Teraz nigdzie nie ma ram 20 i zastanawiam się czy 19 będzie ok? Ewentualnie koła 27, 28 ? 

Dodam że mimo 170 cm mam długie nogi i zazwyczaj siodełko jest ponad kierownicą. 

Napisano

1 Napisałaś temat w złym dziale . Trzeba było w  ,, ROWERY/RAMY - zakup roweru z przedziału cenowego " - na pewno dostałabyś więcej odpowiedzi .

2 Nigdy nie miałem Unibika ale z tego co czytałem na forum te rowery są chwalone .  Ten z linka ma 21 biegowy napęd - niby słabo ale to jest 21 biegów na kasecie więc nie jest tak źle . Nie jest też lekki ale regulowany mostek i nóżka swoje ważą .

3 Rama 20" przy 170 cm wzrostu to mało popularny pogląd . Standardem będzie raczej 17" w rowerze górskim ew 19" w crossie .

4 Nie napisałaś w jakim terenie będziesz jeździć . Jeśli to ma być miasto i lekki  , nie górski teren to cross ( koła 28" ) będzie lepszym wyborem niż MTB .

5 Sugeruję kupno w sklepie stacjonarnym . Rower trzeba przymierzyć tym bardziej , że masz specyficzne upodobania co do rozmiaru .

We Wrocławiu jest dużo sklepów . Nie jestem na bieżąco ale spory wybór różnych rowerów był w Harfie , w Arkadach były kiedyś rowery Cube ( ta firma była mocna w crossach ) , na Powstańców w PM Rider też dużo różnych modeli , Unibiki były u Krajka na Jedności , jest jeszcze sklep na Sienkiewicza , i na Pomorskiej , na Hallera jest sklep Authora i jeszcze jeden . Rowery są też w Intersporcie  ( gianty ) i w Go sporcie . Koło pl Bema ( na Kilińskiego ) był sklep Scotta i jeszcze jakiś na Pięknej i na Pilczyckiej . No jest gdzie oglądać i pytać .

6 aha za 1500 zł może być trudno kupić naprawdę dobry rower ale sezon się kończy i warto pytać o obniżki cen . Generalnie dobry stosunek jakości do ceny mają rowery Lazaro . Były nie raz chwalone i polecane na forum . Problem jest taki , że kupić można je tylko w necie i mają dość długie ramy .

Jeśli masz długie nogi , a tym samym krótki tułów długa rama nie koniecznie musi Ci odpowiadać .

Napisano

Dziękuje za odpowiedzi. Przeniosę temat. To nie są moje upodobania co do rozmiaru tylko w poprzednim rowerze tak mi dobrano rozmiar ramy i kół. Teren, w którym będę jeździć to tak jak napisałam, głównie miasto, praca-dom ale i czasem wypady poza miasto. Raczej jazda po lesie to nie będzie. Jedynie górskie miasteczka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...