svavo Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 Ave, po kradzieży mojego unibike'a (evolution, 2009) zmuszony jestem zorganizować sobie zastepcę. Wielka szkoda, bo spełniał moje potrzeby w 100%. Ale do rzeczy. Znajomy zaofiarował mi ramę z załączonej fotki. To jakiś wheeler, z okolic roku 2000 (może wiecie jaki to model?), ponoć heavy-duty. Klasyczna, alumioniowa rama - dla mnie bomba. Jak widać jest do tego amortyzator, suport, itd, + karton części, ale nie wiadomo w jakim stanie. Rama do malowania, a to już dodatkowy koszt. Pytanie główne brzmi - czy warto na tej ramie budować rower? Nie do końca orientuję się w nomenklaturze rowerowej, ale chyba chodzi mi o MTB . Jest jeszcze oczywista opcja kupienia czegoś używanego, ale może to dobry moment, żeby zabawić sie w Twórcę . Mam czas do przyszłego sezonu. Graty mogę kupować jak nadarzy się okazja.
siimon Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 Jedyne co warto, to upić się warto. Wszystko zależy od Ciebie. Czyli od budżetu, czasu, chęci, umiejętności i oczekiwań. Po piersze sprawdziłeś czy to dobry rozmiar? Ten amor raczej nie działa jakoś zachwycająco, napęd pewnie trzeba będzie nowy. Koła są? Można wpakować w niego kilka stówek może tysiaka. Będzie jeździł ale od bardziej współczesnych rowerów zawsze będzie odstawał. Wybór jest Twoj. Jak masz czas i chęci to go zrób co będzie tak leżał.
svavo Napisano 1 Września 2015 Autor Napisano 1 Września 2015 @siimon Budżet się znajdzie, ale nie nastawiam się na składanie roweru wyczynowego czy innego hi-tech. To ma być klasyk (prosta rama, V-ki, może nawet sztywny widelec). Czas się znajdzie, zapał na razie posiadam, gorzej z umiejętnościami i narzędziami, ale tego bardzo się nie obawiam. Wracając do ramy, to rozmiar powinien być OK - tak jak poprzedni unibike ma 19'. Jakieś koła są, ale pewnie kupię nowe, bo.... Generalnie chciałbym przemalować ramę na czarny mat i co się da mieć w czarnym kolorze. Tak jak w unibike'u chciałbym opony 2,25", ale nie wiem czy wejdą w tą ramę... W ogóle da radę na tej ramie zrobić MTB?
siimon Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 To jest najprawdopodobniej rama MTB. Widzę, że na zdjęciu brakuje haka przerzutki. Sprawdź to w pierwszej kolejności.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.