Skocz do zawartości

[Rower] Czy ten rower spełni moje oczekiwania ?

Konradoss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam zamiar kupić rower Gary fisherr Marlin GS . oto link do tego roweru : http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=487

Czy ten rower będzie nadawał się do stuntu? Chciałbym bardziej przeznaczyć go do jazdy wyczynowej, uwielbiam i downhill ( ale rzadko jeżdze tam) i zwykła jazde rowerem. Najczęściej to poprostu jeżdze ze znajomymi i zwiedzamy miasto stuntując i tym podobne. Czy może taki sprzęcik nada sie lepiej? http://olx.pl/oferta/sprzedam-rower-wheeler-buddy-40-CID767-IDa0vp1.html#ada7cae833

Napisano

Czy ten rower będzie nadawał się do stuntu?

Nie. Jest to rower XC. Ten używany Wheeler ma już jakieś zadatki, ale na zdjęciach niewiele widać... Prawdopodobnie byłby do remontu.

uwielbiam i downhill

Jazda lasem ze stromej górki to nie downhill, choć nazwa to sugeruje. Tak czy inaczej rozumiem że szukamy roweru do stuntu... Krótka rama z niską górną rurą, koła 26", napęd 1x9 chyba najbardziej odpowiedni lub w ogóle single-speed.

Napisano

No tak, niby Ten Fisher nie jest przeznaczony do np stuntu, ale nie oznacza też że nie nadaje się do tego. Moi znajomi stuntują MTB i naprawde wychodzi im to świetnie.

Napisano

Czego w takim razie oczekujesz, pisząc ten temat? Że ktoś powie Ci "tak, no ten Gary Fisher będzie super do stuntu, downhillu i w ogóle wszystkiego" ? To jest całkiem dobry rower, ale przeznaczony do amatorskiego ścigania się w zawodach XC. Możesz go używać do czego chcesz, ale jaki ma sens wtedy zakładanie tematu na forum? Można jeździć po asfalcie na rowerze DH, można uprawiać trial szosówką itd. ale jest kompletnie bezsensowne, jeżeli chce się którąś z tych rzeczy porządnie trenować ćwicząc pewne podstawy. Możesz oczywiście męczyć się na rowerze XC z wysoką ramą i trzema blatami z przodu, nauczysz się wheelie, bunny hopa i powiedzmy stoppie. Rower to wytrzyma, Ty pewnie jakoś też. W tym samym czasie na rowerze do tego przeznaczonym robiłbyś już o wiele trudniejsze rzeczy nie niszcząc tak roweru i siebie...

Inna sprawa że nie dostaniesz roweru tego typu za 500 zł, chyba że do remontu. Szukaj pojazdu z ramą tego typu, najlepiej single-speed i z działającymi hamulcami.

Napisano

No tak, niby Ten Fisher nie jest przeznaczony do np stuntu, ale nie oznacza też że nie nadaje się do tego. Moi znajomi stuntują MTB i naprawde wychodzi im to świetnie.

To proponuję zapytać znajomych. Moja córka smaży mini naleśniki w gofrownicy. Też wychodzi jej to świetnie. Używać czegoś do jakiegoś celu to jedno, być przeznaczonym do niego to drugie. 

Ten gość też lubi poświrować na rowerze, tym razem na szosowym. Da się. Przeciętny "triksiarz" nie będzie tego jednak robił na  takim rowerze. 

Jeśli coś jest przeznaczone do stuntu to posiada ramę o odpowiedniej konstrukcji i geometrii (czyli przystosowanej do określonych obciążeń i takich a nie innych manewrów rowerem) i części które mają znosić takie a nie inne obciążenia.

Moja żona ma Garego z tej linii - prostego "górala" który przeznaczony jest do rekreacyjnej jazdy w terenie. Do tego on jest. 

Napisano

Mam dziś dobry humor, niech stracę... Czerwone - Gary, zielone - przykładowy Dartmoor z linku. A to tylko geometria - nie wspominając o dramatycznej różnicy w sztywności i wytrzymałości tychże ram. Oczywiście przytoczony przeze mnie rower nie jest i tak jakimś ideałem, po prostu nadaje się bardziej.

8JkV8mXnTVFe88CnOHjokQCSslRgZIaIVrwBiCCN

Napisano

Dostałem rady nie przekonujące mnie, przecież wystarczy się przyjrzeć dokładnie... Geometria ramy jest bardzo podobna, lul.

A ja napisales - koledzy wiedza lepiej, idz do nich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...