Skocz do zawartości

[amortyzator] Amortyzator z montażem hamulców V-Brake

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich użytkowników forum,

Od pewnego czasu uznałem, że nie będę kupował nowego roweru, ale kupię amortyzator do starszego modelu.

Problem polega na tym, iż w rowerze mam hamulce V-brake, z montażem przez piwoty. Wiem, że rynek powoli eliminuje tego typu modele, ale szukam całkiem dobrego amortyzatora pod tego typu hamulce za maks. 1000 - 1200zł. Najlepiej o jakimś skoku większym niż 100mm ale nie większym niż 150mm. Rower to wiekowy Scott z bardzo wytrzymałą ramą. Zastosowanie to amatorski downhill, jazda górska. Rozmiar koła to 26 cali. Waga 65kg, wzrost 180cm. Czy macie jakieś typy takiego amora? Proszę o jak najszybszą odpowiedź.

Napisano

Co to za model Scotta? Jaki masz teraz skok?

Amortyzatory v-brek 100mm to rzadkość a 100+ raczej nie do kupienia.

Zastosowanie to amatorski downhill

Czyli ?

Napisano

@@Marcin9, Modelu niestety nie podam bo nie wiem (wiekowy), na razie jest to sztywniak, z downhillem dopiero zaczynam przygodę można powiedzieć że od miesiąca, ale doświadczenie po jeździe górskiej mam przeciętne, w sumie 2900km w górach. rok temu zmieniłem na tego scotta bez amora i chcę teraz coś kupić.

Napisano

Po pierwsze to do ramy ze sztywnym widelcem nie włożysz nawet widelca ze skokiem 100 mm, żeby to miało ręce i nogi - technicznie się da, ale przód roweru wyląduje w kosmosie. A co dopiero jakieś 140 mm :laugh: Rower będzie się prowadził wprost fatalnie...

Jaka jest średnica rury sterowej?

Druga sprawa to jak chcesz jeździć DH na V-kach to dobrze się ubezpiecz - przynajmniej rodzina będzie miała.

Napisano

na razie jest to sztywniak,
 Samobójca? :bye2:

Wymiana sztywnego widelca na amortyzator nawet 50mm bardzo źle wpłynie na geometrie a co dopiero 140 :bye2: 

downhillem dopiero zaczynam przygodę
Czyli co robisz?Opisz dokładnie Dla niektórych dh to zjazd z górki w lesie.
Napisano

@@Marcin9, widzę, że jednogłośnie zmuszacie mnie do kupna nowego roweru, aczkolwiek co powiecie na 100mm?

Jako downhill traktuję jakieś szybsze zjazdy po kamieniach korzeniach itp, oczywiście w górach, ale również jakies niewielkie skoki na trasie,

oczywiście jako amatorski :laugh:  

Napisano

Nikt nikogo nie zmusza tylko tłumaczy, że sztywnego widelca nie zamienisz amortyzatorem, bo rama nie jest do tego zaprojektowana. A to co szumnie nazywasz downhillem to jest zwykłe XC tylko z górki :thumbsup:

Normalny amortyzator to będą pieniądze wywalone w błoto, bo rama jest zła, a tani to też bedą wywalone w błoto, bo nie będzie pracował :teehee:

Napisano

@@ACETeam,Pisałem wyżej. 50 to zły pomysł 100 jeszcze gorszy. 100mm zmieni to geometrie w bardzo drastyczny sposób. Co wpłynie na prowadzenie i wytrzymałość ramy.  Główka ramy może nie wytrzymać i pęknie w najgorszym możliwym momencie  i  :bye2:

Napisano

Jeśli chodzi o średnicę rury, to podam jutro bo dzisiaj jestem w trasie, ale na razie co myślicie o tym amorku?

Sztywny amortyzator mam dość wysoki, ale widzę ze przeglosowaliscie na nie...

Napisano

Jeszcze nie dotarło co myślimy o wsadzeniu amortyzatora do ramy ze sztywnym widelcem? 

Ps. Jeśli to bardzo stara rama to na 99% będziesz miał stery z rurą 1" wtedy to zapomnij  o dobry amortyzatorze bo ten standard już dawno przestał być używany

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...