Skocz do zawartości

[licznik] sigma 8.12

kubakg1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym spytać po co są funkcje w liczniku total time I total distanse. Ogólnie wiadomo co to znaczy, ale dziwię się po co mam ustawiać czas jazdy i cały przejechany dystans. Nie rozumiem tego. Przejadę sobie tyle co mam przejechać i tyle ile jechałem ale po co mam to ustawić? Czy to ogólnie służy do zerowania tych danych?

Napisano

Ten licznik nie posiada podtrzymania pamięci. W związku z tym np. po zużyciu baterii dane przepadają. Możesz jednak wpisać dane dotyczące dotychczasowego przebiegu. Albo po prostu przy okazji wymiany licznika, jeśli chcesz mieć te dane na nowym.

Napisano

Total time - tej funkcji rzeczywiście nie używam. Natomiast zastosowanie funkcji Total distance znajduję różnorakie - choćby dla podsumowania przebiegu w danym roku, między przeglądami, dystansu kilkudniowej wycieczki, oceny trwałości poszczególnych części itp.

Napisano

Przejadę sobie tyle co mam przejechać i tyle ile jechałem ale po co mam to ustawić?
Dane potrzebne do serwisowania. W samochodzie zapisujesz sobie stan licznika podczas wymiany oleju, zmiany rozrządu itp. W rowerze masz smarowanie łańcucha co 70-150 km (w zależności od warunków i oleju), zmianę łańcucha co 400-800 km (ci kótrzy mają wskaźnik używają wskaźnika ci którzy nie posiadają używają licznika), zmiana suportu co 2 tys km, korby, zębatek itd. A po co czas? ano dlatego, ze nieraz stosuje się zamiast km to czas pracy roweru, tyle że w miesiącach a nie w godzinach użytkowania, ale idzie zorientować się w przeliczniku z jednego na drugie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...