HubiiDubii Napisano 13 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Witam, od jakiegoś czasu nosze się z zamiarem wymiany hamulców w swoim biku ponieważ obecnie ujeżdżanym zaczyna brakować mocy (Deore 2006), mój wybór padł na Avid Arch Rival lub też Magura HS - 33 problem w tym że jedne i drugie troche kosztuja a wybór nie jest łatwy, podajcie prosze swoje za i przeciw co wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deathmount Napisano 13 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 magurki waza tyle co wiadro cementu, sa dosc problematyczne w obsudze i serwisie i lubia znienacka pmarudzic i ponawalac, poza tym sila jak na hydraulike to nie zaskakuja. bralbym v-ki avida, choc niekoniecznie arch rival, zalezalo by to od sztywnosci amorka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 13 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 magurki waza tyle co wiadro cementu, sa dosc problematyczne w obsudze i serwisie i lubia znienacka pmarudzic i ponawalac Ważą swoje, to fakt, ale co to masz na myśli pisząc "problematyczne w obsudze" ? I "lubia znienacka pmarudzic i ponawalac" ? Używałem różnych HS'ek przez kilka lat i niczego takiego nie zaobserwowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubiiDubii Napisano 13 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Amorek to Suntour Axon D-RL o skoku 100mm co do wagi to jestem za tą lrzejszą opcją więc bardziej skłonny jestem do zakupu "V" ale to też nic prostego bo wybór jest duży, oglądam się za wspomnianymi już Avid Arch Rival, Deore XT ale sam nie wiem co mam wybrac Magurki też mi się podobają ale jak już było mówione są ciężkie dlatego postanowiłem że zostaje przy "V" teraz tylko czekam na Wasze opinie i propozycje bo samemu ciężko dokonac wyboru :/, z góry wielkie thx za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deathmount Napisano 13 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 problematyczne? glownie przez to nawalanie. kumpel ma 33ki i co jais czas cos mu sie tam rozreguluje, cos odkreci, poluzuje, poprzestawia. dodajac do tego expl. np. odpowietrzanie, to wspolczuje bo przy moich xt coraz ustawie to jest ok i juz tak jezdzi xxxx km bez klopotow. ale to moze kwestia tzw "wadliwego egzemplarza" albo zyl wodnych ew. wadliwego uzytkownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 13 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Ja takich problemów nie miałem, ale z tym, że są cięzkie się zgadzam - kumpel ważył model 2005 i wyszło z niedociętymi pancerzami 848g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tichy Napisano 13 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Mam wrażenie że SRAM/Avid zrezygnował a arch-rivali. Na stronie avida nie ma nic na ich temat (no chyba że we flaszu, ja oglądam okrojone wersje stron (o ile są) bo flesza nie posiadam). Po sklepach archy '2005 jeszcze leżą... HS na oczy nie widziałem, ale czytałem że mają b. dobrą modulację (lepszą od v-ek na sznurek), prawda to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 13 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 HS na oczy nie widziałem, ale czytałem że mają b. dobrą modulację (lepszą od v-ek na sznurek), prawda to ? Owszem No i to jest hydraulika, układ zamknięty - klamka zawsze chodzi leciutko, a przy v-kach trzeba co jakiś czas wymieniać zabrudzone pancerze żeby działały super. Magury trzeba umieć dobrze ustawić, ale jak już się to zrobi są w miarę bezobsługowe, a np. wymiana klocków odbywa się bez użycia narzędzi. Jedynie raz na sezon-dwa je odpowietrzałem. Pozostaje tylko jeden problem - waga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubiiDubii Napisano 13 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 No dobra Magurki są fajne ale jak już wiecie rezygnuje z nich z powodu wagi i jak sie okazało trudności w ich zakupie w mojej okolicy więc jeśli jest to możliwe to prosił bym o propozycje w wersji "V" która ochroni moje zęby przed leśnym konarem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tichy Napisano 13 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Pozostaje tylko jeden problem - waga... Zajrzałem na stronę magury -- mają lekkiego hs-a.Nazywa się toto: 'HS 33 FIRM-tech' Opis sugeruje że może być stosowany tylko z amortyzatorami magury: ,,FIRM-tech is not only the abbreviation for Fully IntegRated MAGURA technology. FIRM-tech is 100% function. No adaptors, no boosters, just full integration!'' Waga bez klamki 272 g. @HubiiDubii: Ja ostatnio zamawiam części prze internet. Ba, nie tylko części.. Ostatnio dętkę u Arnika i smar w cykloturze... właśnie dlatego że w okolicy nie mają tego co chcę. Arch rival wciąż jest do kupienia... jeśli uważasz że potrzebujesz takiego siłacza to kup, nie słyszałem o nim złego słowa. Choć podejrzewam że SD 7 czy shimano LX tudzież XT też wystarczą. Pamiętaj o dobrych linkach/pancerzach... Nalepszą opinię mają nokony (jakbym miał na nie pieniądze to bym raczej tarczówki kupił). Używam pancerzy avida i jest fajnie. W wątku pancerzowm Żbik zawyrokował iż accenty supreme są nawypaśniejsze więc prawdopodobnie to najlepszy wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 14 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 jeśli jest to możliwe to prosił bym o propozycje w wersji "V" która ochroni moje zęby przed leśnym konarem Avid SD, dowolny model. W mojej opini najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.