Skocz do zawartości

[Serwis] Tylna przerzutka do wymiany czy naprawy?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Podczas zmiany przełożeń tylna przerzutka "wpadła" mi w szprychy i wózek przerzutki się wygiął i wypadła z niego śruba.Czy można go wymienić czy trzeba całą przerzutkę? 

post-191016-0-66685500-1440699200_thumb.jpg

Napisano

Po zdjęciu ciężko ocenić stan uszkodzeń.

Nie widzę co uległo złamaniu.

Wymienić części mógłbyś - jeśli dostałbyś je, pozostanie co najwyżej zakup używanych.

Napisano

Zmieniłem opis usterki. Wózek przerzutki się wygiął i wypadła z niego śruba. Z tego co sprawdzałem to na allegro nie ma tej części.

Napisano

To co można wywnioskować po tej jednej fotce ...

Najprawdopodobniej masz zerwany gwint tej śruby którą zgubiłeś ...

Części jako takich nie dostaniesz ... jedyne dostępne części to kółeczka.

Reszty musisz szukać po serwisach rowerowych z grzecznym pytaniem czy mają odstąpić :)

Ewentualnie szukać dawcy czyli przerzutki uszkodzonej w inny sposób.  

Wydaje mi się że gwint był w wewnętrznej części wózka (od szprych) ...

Jeżeli uda ci się znaleźć dawcę prostujesz drugą część wózka  wymienisz tą blachę korygujesz hak i powinno być git ...

Daj znać co to za model ... mam wrażenie ze to Deore ... jeżeli się nie mylę to mogę mieć z niej gdzieś wózek :)

Pozdro

Napisano

Witam

Podczas zmiany przełożeń tylna przerzutka "wpadła" mi w szprychy i wózek przerzutki się wygiął i wypadła z niego śruba.Czy można go wymienić czy trzeba całą przerzutkę? 

A szprychy nie odczuły tego zdarzenia? Zdążyłeś zahamować?

Wózek jest skręcony. Jeżeli gwint uszkodził się totalnie, wtedy wymiana tylnego ramienia wózka (tylko gdzie to dostać?) Można dać dłuższą śrubę, zeszlifowaną nakrętkę zabezpieczoną klejem dwuskładnikowym, ale to ostateczność.

Tak czy owak całość do wyprostowania, ale najlepiej byłoby mieć dobrą przerzutkę w celu kontroli kształtu i wymiarów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...