Skocz do zawartości

[Kaseta + korba] Brak wyższego przełożenia, wymiana

fala77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Ostanio podczas wypadu i podjazdu pod "górki" stwierdziłem że przydało by się jeszcze jedno przełożenie.Kupiłem rower crosowy i jestem tego świadomy że nie do końca nadaje się on w góry.90% mojej jazdy to miasto lub leśne dukty i to mi w zupełności wystarcza ale akurat w tych 10% moży by się coś dało zrobić.

Mój napęd to 3x9 alivio.tył hg-300 11-32T przód FCM-391 48/36/26.Czy warto i czy zyskam coś zmianą kasety na 12-36 lub tarczy z przodu z 26 na 22 a może zastosować jedno i drugie?Czy tarcze pod FCM-430 będą pasowały pod FCM-391?

Napisano

Zmiana młynka z 26 na 22 technicznie jest możliwa, ale przednia przerzutka nie ogarnie takiego przeskoku i rozpiętości korby. Duże lepszym rozwiązaniem byłaby wymiana całej korby na FCM-M430, ale w wersji 44/32/22 moim zdaniem. Sprzedasz swoją, kupisz używkę i możesz wcale nie gorzej na tym wyjść...

Kaseta 12-36 ma bardzo fajne stopniowanie, ale do MTB. Do crossa to chyba trochę zbyt miękko i lepiej zostawić zębatkę 11T z blatem 44 w korbie. Do tego liczyć też trzeba nowy łańcuch w przypadku wymiany kasety.

Młynek 22 z kasetą 12-36 ja ujeżdżam w 29er i to jest naprawdę bardzo miękko. Prędzej ma się problem z opanowaniem kierownicy na podjeździe niż z samym jechaniem, więc w crossie to będzie zupełnie chybiony pomysł.

Napisano

Właściwie nie napisałem.Strata twardszych przełożeń by może była do przełknięcia.Powiem szczerze że bardzo rzadko używam 11t z blatem 46.W zazadzie masz racje że wymiana całej korby będzie lepiej funkcjonować choć to wariant trochę droższy :) Co do łańcucha to czemu wymiana, oba napędy są 9rz?

Napisano

A ile masz przejechane na obecnej kasecie? Stary łańcuch do nowej może się nie przyjąć, ale jak masz mniej niż 1000 km zrobione to w zasadzie można by zostawić na próbę.

Zmiana korby to niekoniecznie droższy wariant, bo starą sprzedasz w prawie tej samej cenie, bo to ten sam model. Niestety suport też musiał byś wymienić - M430 wymaga innego suportu dla wersji z dużymi i małymi zębatkami.

Ja używaną M430 sprzedałem za 70 zł. Kaseta Alivio 12-36 kosztuje tylko troszkę mniej...

Napisano

No tak zapomniałem o zużyciu...rower jest nowy i mam go od kwietnia.przejechane ok.900-1000 km to może przejdzid.Suport mam neco na łożyskach maszynowych na kwadrat a jaki by musiałbyć?Co daje,odejmuje długość korby bo tak przeglądam  neta i są 170 i 175mm?

Napisano

Korba z blatem 44T wymaga osi suportu krótszej o 10 mm (113 vs 123 obecnie), ale jak już wymieniać to proponowałbym wersję na octalink, a nie kwadrat - wyraźna różnica w sztywności, a tylko trochę drożej.

Długość ramienia korby dobiera się do długości nogi, czyli w uproszczeniu do wzrostu. Jak masz więcej niż 175 cm wzrostu to teoretycznie lepsze będzie dłuższe.

Napisano

Bo to jest korba FC-M431 i jak widać już ma takie dedykowane suporty jak w aukcjach.

Ja sprawdzałem dla korby M430 i tam jest widać ciut inaczej, ale ogólnie to niczym innym się nie różni, więc śmiało możesz brać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...