Skocz do zawartości

[rain cover] Jak to wyczyścić?

Tom3k88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mój rain cover od plecaka marki Deuter jest już dość brudny i chciałbym go odświeżyć. Zwykle tylko zmywałem z niego błoto i piasek wodą z mydłem, ale po kilku latach widać, że już swoje przeszedł. Zastanawiam się, czy da się go wyprać w pralce tak, żeby go nie zniszczyć? Jak sobie radzicie z czyszczeniem własnych osłon przeciwdeszczowych?

• Mod Team
Napisano

wypierz go ręcznie w letniej wodzie z dodatkiem płatków mydlanych, ew zwykłym mydłem i delikatną szczoteczką by nie zniszczyć impregnacji(o ile ją posiada).

Napisano

Pierz tak jak kurtkę gore - ręcznie lub w pralce ale z użyciem jakiegoś specjalnego programu do delikatnych rzeczy. Zamiast proszku daj płatki mydlane lub specjalny preparat (np. Nikwax).

Napisano

Dodatkowo polecam po praniu zaimpregnować, ja używałem do tego jakiegoś środka do impregnacji butów (taki w spraju) - "odpychający" wodę.

Napisano

Sprawdzę te płatki mydlane, nie chce mi się ręcznie tego prać. Taki spray do impregnacji butów też gdzieś miałem. Zobaczymy jak to zadziała.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...