kruko13 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witam na moich tarczach widać ciemne smugi. Nie wiem czy to po prostu wada kosmetyczna czy może to coś poważniejszego się dzieje w hamulcach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Ciemne smugi mogą oznaczać zatłuszczoną tarczę/klocki. Spróbuj oczyścić tarcze nitro/acetonem. A klocki jeśli są metaliczne to wypal klocków. Żywicznych i półmetalicznych nie wolno wypalać. Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez Marcin9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSMP Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Jezeli hamulec nie piszczy i hamuje tak samo dobrze jak wczesniej to zostawić tak jak jest. Słaba tarcza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko13 Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 tarcza tektro. Powiem szczerze że piszczy a klocki i tarcze już czyściłem dalej to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 http://www.forumrowerowe.org/topic/154776-poradnik-hamulec-tarczowy-nie-hamuje-dlaczego/ Punkt 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSMP Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Mam szpeje tektro i po ostrym cioraniu sie takie robią. U mnie piszcza tylko na mokro(oryginalne klocki). Jeśli tobie piszcza na sucho i słabo hamują to pewnie zacisk sie posikał a to normalne u tektro, przynajmniej tych najtańszych.Jest wątek: http://www.forumrowerowe.org/topic/154776-poradnik-hamulec-tarczowy-nie-hamuje-dlaczego/ Może ci pomoże Najlepiej, żeby sprawdzić czy nic nie cieknie od spodu. Często sie piach/brud przykleja od spodu. jeśli cały zacisk jest brudny to wyczyśc go i próbuj pojeździć w suchych warunkach. Nastepnie zobacz czy cos pociekło z zacisku. będzie widoczny piach/brud/pył przyklejony do oleju, który wyciekł z zacisku. Jak wyciek i na gwarze to oddaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko13 Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Problem w tym że hamulec nie hamuje słabo jedyną jego wadą jest lekki pisk ale to podobno przez niedotarte tarcze ( kolega też to miał i mówi że przestanie po jakimś czasie jak dotre tarcze) martwi mnie jedynie ten ciemny ślad. Jeśli to nic groźnego to niech to sobie będzie jednak jeśli niesie to jakieś konsekwencje to wolałbym się tego pozbyć. Sprawdzę czy hamulec nie cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 27 Sierpnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Sprawdzę czy hamulec nie cieknie Gdyby ciekł i zatłuścił tarczę/klocki to hamowania by nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko13 Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 więc gdzie może być przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeGie Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 wytłumaczenie dla ciemnych śladów jest proste i takie samo jak dla systemów hamulcowych w samochodach. Powstają w wyniku tarcia przy wysokiej temperaturze. Różnie na różnych konfiguracjach tarcz i klocków się pojawiają. Jeśli hamulec dobrze hamuje to nie masz się czym martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko13 Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Ok przynajmniej o to jestem spokojny. A da się je usunąć żeby tarcza ładniej wyglądała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlezaFanatic Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 W zasadzie to jeździć , klocki przeszlifują powierzchnię tarczy i będzie ona znów lśniąca. Druga możliwość to przejechać ją papierem ściernym o nie za grubej gradacji , ale ja bym to osobiście olał . Czarne ślady to najczęśniej efekt przypalenia tarcz przy jeździe w górach lub poprostu syf zebrany z trasy np błoto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko13 Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 ok dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi