Skocz do zawartości

[korba] zjechany gwint w śrubie przy zębatce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przed chwilą próbowałem rozkręcić nowiutką, wyjętą z pudełka korbę XT FC-M785 - wszystko za pomocą odpowiedniego klucza - no i zjechałem gwint od jednej ze śrub. Pierwsze trzy poszły bez najmniejszego problemu... czwarta wydawało się, że też puściła, ale okazało się, że puścił gwint (cały się skruszył) i nie wiem co teraz z tym zrobić. Śruby i tak muszę kupić nowe (dłuższe - bo będę montował zębatkę NW),  ale jak wykręcić tą która została? Wydaje mi się, że bardzo mocno (za mocno!) została dokręcona, a że są one z aluminium, taki był końcowy efekt. Znacie jakiś sposób na odkręcenie tego ustrojstwa?

Napisano

Po pierwsze, nie prosiłem o głupie komentarze dotyczące tego co zrobiłem, tylko prosiłem o pomoc. Zresztą niby jak miałem luzować po kawałku, jak śruba nie chciała nawet drgnąć. Cały klucz mi się odginał w ręku, a przy tych pozostałych poszło bez problemu. Mimo wszystko poradziłem sobie. Spryskałem WD40, zostawiłem na noc, a potem rozjechałem gwint bardziej i wbiłem klucz imbusowy o oczko większy i w końcu poszło. Te śrubki aluminiowe nie są za bardzo wytrzymałe, co przy mocniejszym dokręcaniu/odkręcaniu powoduje, że bardzo łatwo uszkodzić gwint.

Jeśli chodzi o długość śruby w przypadku zębatki NW, to jak montujemy ją na korbie dwublatowej, trzeba zastosować podkładki 2mm między pająkiem korby a zębatką. Robi się to po to, aby uzyskać lepszą linię łańcucha. Przez zastosowanie podkładek trzeba użyć dłuższych śrub i kominów (podobno 7 mm).

Napisano

@Hetman Dopiero teraz zrozumiałem o co ci chodzi z tym odkrecaniem po kawałeczku :P

Przynajmniej juz mu sie udało odkrecic blaty.

Napisano

Dokładnie tak robiłem. Tzn. nawet nie wiedziałem, że to ma znaczenie ;), ale każdą śrubę (z tych trzech wcześniejszych) odkręciłem o jakieś pół obrotu, tj. było słychać charakterystyczny trzask i przechodziłem do następnej (nie odkręcałem ich do końca). Dopiero ostatnia chyba była jakaś lipna bo nie chciała nawet drgnąć...

Napisano

Miałem podobnie z kominami vinere i tylko w jednym poszedł cały gwint jak odkreciłem, a odkreciłem bo sie zrobiła jakas luźna :P

• Mod Team
Napisano

I nawet nie zrozumiałeś, gdzie popełniłeś błąd... Na przyszłość puszczaj wszystkie śruby równomiernie.

Ja tez nie specjalnie rozumiem, jak byś mógł rozwinąć myśl?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...