Skocz do zawartości

[rower] Kreidler Dice BIG 3.0 650B - Pytanie. Czy nada się do jakiejś ekstremalniejszej jazdy?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemanko.

Posiadam rower, którego model podałem w temacie. Tutaj dokładna specyfikacja tego roweru: http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/kreidler/kreidler-2014/rowery-gorskie/kreidler-dice-big-3-0-650b

Mam ten rower od około roku, zacząłem się troche interesować jakąś bardziej ekstremalniejszą jazdą, nie znam się na tym jeszcze praktycznie w ogóle, ale chciałbym zacząć uprawiać coś w stylu downhillu, chociaż oczywiście jestem świadom tego, że ten rower do downhillu średnio by się nadawał, bo jest po prostu za tani jak na te rowery :D Ale myślałem może o jakimś freeride, takiej bardziej ekstremalnej jeździe w lesie itd. Pytanie brzmi - czy ten rower na początek, na rozpoczęcie mojej przygody z tym by się nadawał? Nie chciałbym sobie zrobić krzywdy, ani zakatować roweru i go zniszczyć. Licze na jakieś konstruktywne opinie i porady :) Dziękuje i pozdrawiam. 

Napisano

Proponuję żebyś wklepał w guglach freeride i zobaczył na czym to polega. Albo na youtubie, będzie masa filmów z przejazdów fr. 

Odpowiedź na swoje pytania znajdziesz bardzo szybko.

Potem doczytaj do czego przeznaczył ten produkt jego producent.

Konstruktywne porady:

1. Używaj roweru zgodnie z przeznaczeniem

2. Zainwestuj w dobre ubezpieczenie jeśli punkt pierwszy nie wchodzi w rachubę.

3. Sprzedaj ten produkt, dozbieraj pieniądze i zanabądź coś dedykowanego do fr albo dh.

Napisano

Mój rower jest przeznaczony do MTB, więc wydaje mi się, że ma to ze sobą jakieś powiązanie :) Na wstępie zaznaczyłem, że nie koniecznie zależy mi na DH czy FR, tylko na jakiejś podobnej odmianie tego, po prostu chciałbym pojezdzic w lesie bardziej ekstremalnie. Przecież logiczne, że nie będę na tym rowerze uprawiał DH, głupi nie jestem. Niestety, ale Twoja opinia była troche zbędna. To co mi napisałeś, to jestem w stanie sam wydedukować. 

Napisano

To może poprostu weż rower do lasu i sobie na nim pojeździ. a za zaoszczędzone pieniądze kup DOBRY kask i ochraniacze. Jak będziesz używał roweru zgodnie z przeznaczeniem to zobaczysz czego mu brakuje i wtedy mozesz sie zastanowić co zrobić/kupić żeby było lepiej, wrócić i nam powiedzieć :P

I sie pomyślij nad upgradem.

Napisano

Mój rower jest przeznaczony do MTB, więc wydaje mi się, że ma to ze sobą jakieś powiązanie :)

MTB to typ roweru. Z uwagi na przenzaczenie rowery MTB dzielą się na na różne kategorie: xc, fr, dh, enduro... itd. Twój rower to typowy XC. Do ekstremalnej jazdy z hopkami, ostrym zasuwaniem w dół po kamieniach... odpada.

Napisano

Mój rower jest przeznaczony do MTB

To jest pojęcie ogólne. Twój rower jest przeznaczony do XC i nawet w tej dyscyplinie żeby mocniej na nim pojeździć musiałbyś przeprowadzić kilka modyfikacji. 

Co do DH i FR to może poczytaj i pooglądaj dokładnie co to jest. Nie znam dyscypliny "coś w stylu DH" lub "coś w stylu FR" , także nie oburzaj się odpowiedzią Tobo bo ma w 100% rację. Teraz pełno jest młodzików co wjadą do lasu , skoczą kilka razy na jakiejś hopce i już opowiadają jak to wymiatają w DH.

Moim skromnym zdaniem podzielam opinie DSMP, pojeździj trochę po lesie a zobaczysz dokładnie w jakim kierunku będziesz chciał iść i będziesz wiedział jaki następny rower kupić. Tylko musisz się liczyć z tym że obecny rower może tego nie przeżyć. Na pewno amorek i koła będą do wymiany. 

Napisano

Mój rower jest przeznaczony do MTB, więc wydaje mi się, że ma to ze sobą jakieś powiązanie :) Na wstępie zaznaczyłem, że nie koniecznie zależy mi na DH czy FR, tylko na jakiejś podobnej odmianie tego, po prostu chciałbym pojezdzic w lesie bardziej ekstremalnie. Przecież logiczne, że nie będę na tym rowerze uprawiał DH, głupi nie jestem. Niestety, ale Twoja opinia była troche zbędna. To co mi napisałeś, to jestem w stanie sam wydedukować. 

No to jeszcze raz...

Na wstępie napisałeś 

Ale myślałem może o jakimś freeride

Więc jak dla mnie to co piszesz potem czyli że jednak niekoniecznie zależy Ci na dh czy fr to dwie sprzeczności, chyba że po przeczytaniu mojego posta sprawdziłeś w necie czym jest fr.

Po użyciu tego roweru do czegoś bardziej ekstremalnego Twoja zdolność dedukcji może zostać zredukowana do zera jeśli skręcisz kark, bynajmniej nie z powodu kiepskich umiejętności a wytrzymałości tego wynalazku. Sprzedaj to coś albo pozostań przy jeździe na lekko, inaczej nie wyjdzie to na zdrowie ani Tobie ani sprzętowi, w którego serwis i naprawy będziesz musiał inwestować więcej niż przy jego eksploatacji zgodnie z przeznaczeniem. 

Napisano

Powitoł

W podobnej sytuacji jak ty jestem - poczciwe MTB w garażu, a jeździć się chce ;)

Na razie bardziej terenowe opony + wymiana widelca na powietrzny - niewiele, a sporo większe możliwości w terenie.

Amor będzie cię najbardziej ograniczał i nad jego wymianą bym się zastanowił najsamprzód.

Potem jeździć jak się da, gdzie się da, ile się da i zbierać kasę na coś bardziej w twoim temacie.

Między lajtowym lataniem MTB po ścieżkach a waleniem się rowerem na głowę z pionowej ściany jest sporo jazdy do zagospodarowania.

Napisano

@Tobo

Dobra, źle się wyraziłem z tym FR, przyznaje się, ale napisałem też, że jestem świadom tego, że DH odpada na tego typu rowerze, a nawet jeśli bym chciał uprawiać DH, to w okolicy nie mam gdzie :) Przecież logiczne, że nie będę na tym rowerze jeździł cały czas, tylko chciałem SPRÓBOWAĆ, jak mi się spodoba, to dopiero wtedy moge inwestowac w lepszy sprzęt, nie ma przecież sensu wkładać 5k w rower, na którym pojeżdże 2 razy i mi się znudzi, błagam Was, nie jestem omnibusem na temat rowerów, bo jedyne co do tej pory robiłem, to jeździłem po ulicach i przejeżdżałem ewentualnie przez las, uszanujcie też nowych w tym temacie, którzy chcą się czegoś dowiedzieć. Pozdrawiam

Reszcie dziękuje za opinie i pomoc, będę dalej myślał co dalej w tym kierunku. W najbliższym czasie lece na trase w okolice, obczaić co i jak, a potem pomyślimy nad ewentualnym upgradem, bo na nowy rower raczej mnie nie stac ;)

Napisano

Pytanie brzmi - czy ten rower na początek, na rozpoczęcie mojej przygody z tym by się nadawał? Nie chciałbym sobie zrobić krzywdy, ani zakatować roweru i go zniszczyć. Licze na jakieś konstruktywne opinie i porady

Ten rower nigdy nie będzie służył do czegoś więcej jak agresywne XC. Ale w ty przypadku nie wróżę komponentom zawrotnej żywotności. Jeździć agresywnie możesz ale lepiej zacznij już zbierać kaskę na lepszy osprzęt.

Napisano

Oczywiście że możesz SPRÓBOWAĆ na tym rowerze jazdy DH albo FR. Tylko będzie to ostatnia rzecz która rower (albo ty) zrobi. Nie spodoba Ci się.

Napisano

dran2 - kolejny raz piszę, że nie mam zamiaru na tym rowerze uprawiać DH ani FR bo nie chce sie zabic,  tylko spróbować XC jeśli ten rower ma najbliżej tej odmiany jeżdżenia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...