kiszczu Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Witam. Tak jak w temacie mam dylemat czy wybrać tribana z Decathlonu, czy też dołożyć ok 400 zł i zakupić silverback'a. Moje wątpliwości co do tribana dotyczą korby z 3-ma tarczami. Jak taki napęd sprawuje się jeżeli chodzi o regulację? Czy później będą ewentualne problemy z wymianą na 2 tarcze, bo rozumiem, że klamkomanetki obsłużą zarówno 2 jak i 3 tarcze i nie trzeba będzie ich zmieniać? Poniżej linki do obu rowerów http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-c1-id_8322663.html http://allegro.pl/szosa-silverback-strela-sora-wid-carbon-wyprzedaz-i5612821587.html. Będzie to moja pierwsza szosa. Budżet w granicach 3000 złotych. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Silverback ma zdecydowanie bardziej "nowoczesny" napęd, kaseta 10 i korba 2 tarczowa, nie wiem tylko dlaczego idą na skróty i w średnich rozmiarzch nie dają korb z ramionami 172,5 mm, korba przy rozmiarze 54 czy 56 a nawet 58 ma zdecydowanie za długie ramiona - 175 mm ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiszczu Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Kaseta w silverbacku jest 9 biegowa natomiast manetki są opisane pod 10 rzędów. Nie wiem czy to błąd czy tak ma być. Czyli według Ciebie warto dopłacić do silverbacka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Jeśli ma napęd 2X10 to tak, a jeśli 2X9 to nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 3 blaty z przodu to sh*tt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiszczu Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Dzięki za odpowiedzi. Zakupiłem Tribana. Czekam teraz na przesyłke. Co do 3 blatów z przodu - to na początek muszą być ( mniejsze zło), a potem zostaną wymienione na 2 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 A po co chcesz wymieniac na dwa z przodu? Walczysz o kazdy gram wagi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiszczu Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Walczysz o kazdy gram wagi? Nie nie, na takim etapie to ja jeszcze nie jestem. Po prostu zawsze uważałem że prawdziwa kolarka powinna mieć 2 blaty z przodu i nie ukrywam wizualnie też to lepiej wygląda. Nie wiem też na ile dokładnie można wyregulować taki napęd z 3 blatami z przodu. Dostępność części też pewnie jest lepsza jeżeli chodzi o dwa blaty. To chyba tyle jeżeli chodzi o wymianę przedniej korby. Ale te plany dopiero po zajechaniu pierwszego napędu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Ja mam Tribana 500 z zeszłego roku czyli odpowiednik aywojego 520, Sora i karbonowy wideł. Mam 3 blaty i nie narzekam. Przydają się zwłaszcza, że mieszkam w górach. Z regulacją nie miałem żadnego problemu i wszystkie biegi mi chodzą jak marzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Normalnie daje sie wyregulowac. Zeby zobaczyc trzeci blat trzeba sie przyjrzec a jak szybko jedziesz to nie ma szans ze ktos to zobaczy i bedzie wstyd. Pamietaj zeby zdjac odblaski, plastikowa oslone za kaseta i koniecznie nakretki z wentyli bo to tez podobno wstyd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.