Skocz do zawartości

[ zakup ] b'twin triban 520 vs silverback strela 3

kiszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tak jak w temacie mam dylemat czy wybrać tribana z Decathlonu, czy też dołożyć ok 400 zł i zakupić silverback'a.

Moje wątpliwości co do tribana dotyczą korby z 3-ma tarczami. Jak taki napęd sprawuje się jeżeli chodzi o regulację? Czy później będą ewentualne problemy z wymianą na 2 tarcze, bo rozumiem, że klamkomanetki obsłużą zarówno 2 jak i 3 tarcze i nie trzeba będzie ich zmieniać?

Poniżej linki do obu rowerów

http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-c1-id_8322663.html

http://allegro.pl/szosa-silverback-strela-sora-wid-carbon-wyprzedaz-i5612821587.html.

Będzie to moja pierwsza szosa. Budżet w granicach 3000 złotych.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Łukasz

Silverback ma zdecydowanie bardziej "nowoczesny" napęd, kaseta 10 i korba 2 tarczowa, nie wiem tylko dlaczego idą na skróty i w średnich rozmiarzch nie dają korb z ramionami 172,5 mm, korba przy rozmiarze 54 czy 56 a nawet 58 ma zdecydowanie za długie ramiona - 175 mm ...

Walczysz o kazdy gram wagi?

Nie nie, na takim etapie to ja jeszcze nie jestem. Po prostu zawsze uważałem że prawdziwa kolarka powinna mieć 2 blaty z przodu i nie ukrywam wizualnie też to lepiej wygląda. Nie wiem też na ile dokładnie można wyregulować taki napęd z 3 blatami z przodu. Dostępność części też pewnie jest lepsza jeżeli chodzi o dwa blaty. To chyba tyle jeżeli chodzi o wymianę przedniej korby. Ale te plany dopiero po zajechaniu pierwszego napędu :icon_cool:

Normalnie daje sie wyregulowac. Zeby zobaczyc trzeci blat trzeba sie przyjrzec a jak szybko jedziesz to nie ma szans ze ktos to zobaczy i bedzie wstyd. Pamietaj zeby zdjac odblaski, plastikowa oslone za kaseta i koniecznie nakretki z wentyli bo to tez podobno wstyd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...