Nepalczyk Napisano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Hej, wymieniłem w tym roku napęd w moim crossie na pełne XT-780(11-34), oprócz korby LX-671(48-36-26). Po wymianie zacząłem jeździć intensywniej i zauważyłem, że młynka się prawie nie tykam na podjazdach, nie mówiąc o najlżejszym przełożeniu. Większość przeciągam na 36x26(30), ale boli mnie serce z powodu przekosów w takich momentach. Podobnie jest przy 48t i środkiem kasety. Dlatego chcę przejść na 2x10. Lewa manetka ma opcję 3/2, także z tym nie ma problemu. Kwestia przedniej przerzutki, ja posiadam XT FD-T780, czy on nada się do takiego manewru? Zakładam, że jeśli tak, to będę musiał ją od nowa wyregulować. Do tego będę musiał przełożyć podkładki. Obecny stan na fotkach. Ile muszę przełożyć podkładek ze strony zębatek na drugą stronę? Czy to zadziała?Z góry dzięki, pomogliście przy wymianie napędu na początku, mam nadzieję na pomoc i konstruktywne opinie ponownie. Dominik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Ktoś, coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Teoretycznie da się ustawić przerzutkę do pracy na 2 blatach. Nie zmienia Ci się odległość między blatami, więc pozostaje kwestia możliwości zblokowania przerzutki śrubą w skrajnych położeniach. Praktycznie lepiej zastosować dedykowaną pod dwa blaty. Sam niedawno miałem podobny dylemat, ale u mnie obecnie temat zszedł na poziom 1x10/11 Co do podkładek to raczej nikt Ci nie podpowie - musisz sam ustawić właściwą linię łańcucha. Nie ma recepty ''daj jedną mniej lub więcej''. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Co do misek, to jak na nie popatrzysz, zauważysz szybko że prawa ma więcej gwintu niż lewa, więc lewa została przewidziana pod max jedną podkładkę, wsadzenie 2 to (co prawda jeszcze nie nachalne) proszenie się o kłopoty, jeśli wsadzisz 3 pod lewą miskę, gwintu w ramie będzie zaledwie kilka zwojów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.