unmarked Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisano 24 Sierpnia 2015 Witam serdecznie. Posiadam rower Giant Defy 5 (2012) który ma przejechane ok 3,5 tys km. W ostatnim czasie zaczęło mi w nim coś strzelać podczas jazdy, nawet lekki nacisk na korbę tym się objawiał. Ostatecznie po rozebraniu tylnego napędu okazało się że powodem jest główka kasety. Najlepiej wymieniłbym ją na nową ale tu pojawia się problem gdyż nigdzie nie mogę znaleźć jej typu i obawiam się że może być z tym problem ponieważ nawet w specyfikacji producenta nic na ten temat nie podano tyle że jest ona produkcji Giant. Czy ktoś tutaj może posiada informację gdzie można dostać w/w część ? Pozdrawiam
phoe Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisz do Giant'a i podaj im numer ramy, odpiszą ci co to jest za piasta, pewnie jakaś Formula.
unmarked Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Napisano 24 Sierpnia 2015 Tak też zrobiłem na wstępie ale póki co odpowiedzi brak. Zastanawia mnie jedno czy element przy tej klasie roweru nie za szybko się zużył ? Ile tys. km wytrzymują przeważnie główki kasety ? Bo może warto pomyśleć o czymś trwalszym ?
phoe Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisano 24 Sierpnia 2015 "przy tej klasie roweru" A jaka to klasa? Przecież to budżetowy rower.
unmarked Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Napisano 24 Sierpnia 2015 Miałem bardziej na myśli w tym przedziale cenowym Fakt rower nie jest pierwszych lotów. Ale 3,5 tys. km to według mnie trochę mało. Choć z drugiej strony nie powiem abym go oszczędzał.
cervandes Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisano 24 Sierpnia 2015 U mnie bębenek wytrzymał 15.000km. Serwisowany był raz, około 12000 gdy zaczął mocno hałasować. Myślę, że gdybym wcześniej do niego zajrzał to nic by mu się nie stało. Używałeś jakichś preparatów do mycia? Płyn do mycia silników czy inny oczyszczacz napędu?
unmarked Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Napisano 25 Sierpnia 2015 Żadnych preparatów nie stosowałem. Dostałem odpowiedź, piasta tylna to: GRB1032QR22(148) 32HX130 BLK WO/LG niestety nic na jej temat nie znalazłem. Giant nie prowadzi sprzedaży detalicznej więc od nich części nie dostanę. Ciekawe czy w ogóle ją dostanę w jakimś sklepie...
skjaatel Napisano 25 Sierpnia 2015 Napisano 25 Sierpnia 2015 Dostaniesz w autoryzowanym serwisie gianta. Ok. 50zł + wymiana.
unmarked Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Napisano 26 Sierpnia 2015 Dałem sobie spokój z tą piastą i postanowiłem kupić coś lepszego. Myślałem o Shimano 105 FH-5800 32H (chyba warto?) mam tylko pytanie bo w jej specyfikacji jest napisane że współpracuje z napędami 10/11 rzędowymi, a ja posiadam 8 rzędowy. Sprzedawca ze sklepu w którym będę zaplatał koło powiedział że to nie problem. Będą potrzebne jakieś podkładki ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.