ralfbutton Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisano 24 Sierpnia 2015 Mam rower Radon z tytułowymi hamulcami. Przebieg około 1000km Nie mam zastrzeżeń odnośnie siły hamowania itp Natomiast przedniego hamulca nie jestem w stanie wyregulować tak żeby nie tarł. Odległość klocków od tarczy to z każdej strony jakieś niewielkie części milimetra. Tarcie podczas jazdy strasznie mi przeszkadza i zastanawiam się czy np zmiana klocków mogła by pomóc - może są jakieś cieńsze? Cytuj
Marcin9 Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisano 24 Sierpnia 2015 zmiana klocków mogła by pomóc - może są jakieś cieńsze? To nie pomoże. Próbowałeś wyprostować tarczę? Cytuj
ralfbutton Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Napisano 24 Sierpnia 2015 Próbowałem delikatnie odginać ją palcami w miejscu gdzie podejrzewałem bicie. Nie pomogło. Podglądałem w sklepie hamulce Shimano SLX i tam klocki były w znacznie większej odległości od tarczy niż u mnie Cytuj
topol Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisano 24 Sierpnia 2015 Palcem to sobie podłub w nosie. Tarcze prostujemy specjalnym kluczem lub zamiennik w postaci klucza nastawnego /szwed/ z castoramy za 5 zł. Cytuj
svavo Napisano 4 Października 2015 Napisano 4 Października 2015 No a jednak da się. Jako, że stałem się posiadaczem wspomnianego hamulca, który nabyłem wraz z rowerem, naprostowałem tarczę... ręką . Co prawda najpierw hamulec został odpowietrzony (przez przypadek go zapowietrzyłem), potem ustawiłem zacisk a na koniec lekko naprostowałem tarczę w miejscu, gdzie była skrzywiona. Widocznie tylko lekko. Okazało się, że trzeba było też mocniej zacisnąć szybkozamykacz koła (tarcza obcierała na większych nierównościach). BTW, odległość tarczy od klocków jest faktycznie minimalna i trzeba się nieźle wpatrywać, żeby wypatrzeć szczelinę. EOT. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi