ralfbutton Napisano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Mam rower Radon z tytułowymi hamulcami. Przebieg około 1000km Nie mam zastrzeżeń odnośnie siły hamowania itp Natomiast przedniego hamulca nie jestem w stanie wyregulować tak żeby nie tarł. Odległość klocków od tarczy to z każdej strony jakieś niewielkie części milimetra. Tarcie podczas jazdy strasznie mi przeszkadza i zastanawiam się czy np zmiana klocków mogła by pomóc - może są jakieś cieńsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 zmiana klocków mogła by pomóc - może są jakieś cieńsze? To nie pomoże. Próbowałeś wyprostować tarczę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralfbutton Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Próbowałem delikatnie odginać ją palcami w miejscu gdzie podejrzewałem bicie. Nie pomogło. Podglądałem w sklepie hamulce Shimano SLX i tam klocki były w znacznie większej odległości od tarczy niż u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Palcem to sobie podłub w nosie. Tarcze prostujemy specjalnym kluczem lub zamiennik w postaci klucza nastawnego /szwed/ z castoramy za 5 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svavo Napisano 4 Października 2015 Udostępnij Napisano 4 Października 2015 No a jednak da się. Jako, że stałem się posiadaczem wspomnianego hamulca, który nabyłem wraz z rowerem, naprostowałem tarczę... ręką . Co prawda najpierw hamulec został odpowietrzony (przez przypadek go zapowietrzyłem), potem ustawiłem zacisk a na koniec lekko naprostowałem tarczę w miejscu, gdzie była skrzywiona. Widocznie tylko lekko. Okazało się, że trzeba było też mocniej zacisnąć szybkozamykacz koła (tarcza obcierała na większych nierównościach). BTW, odległość tarczy od klocków jest faktycznie minimalna i trzeba się nieźle wpatrywać, żeby wypatrzeć szczelinę. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi