Skocz do zawartości

[Koła] DT Swiss 350 & M442

MichalMMM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Od paru dni przeglądam komplety kół DT Swiss do swojego roweru. Obecne Alexrimsy ZX 24 na piastach SLX są dosyć ciężkie i noszę się z zamiarem kupienia kompletu DT Swiss na piastach 350 i obręczach M442. Przeznaczenie? Maratony i ogólnie dosyć ostra jazda po lasach, pagórkach i nieutwardzonych ścieżkach. Wytrzymałościowo niby do 110kg, ja ważę 90-95 i boje się, że często będę musiał centrować koła. Kolejne pytanie odnosi się do ośki na tył 10tb. Czy wejdzie taka piasta pod zwykłą rame na QR9? No i czy w ogóle warto inwestować w DT Swissy czy może jest coś konkurencyjnego, mocniejszego?

Napisano

Piasty 350 to bardzo dobre piasty, wyposażone w sprzęgiełko star ratchet (bardzo żywotne, trzeba się mocno natrudzić żeby je zepsuć lub mieć wyjątkowego pecha i trafić na wadliwe), co do mocowania - to haki tylnego koła mają 10 mm i koła pod QR również mają końcówki 10 mm (9 mm ma przód) ...

Napisano

Jeżdżę na piastach DT 350 od początku sezonu i sprawują się rewelacyjnie. Star Ratchet działa wyśmienicie, jak do tej pory żadnych problemów. Na przodzie siedzi obręcz XM 401, którą również z czystym sumieniem polecam. Ważę 80 kg, rower cioram głównie po lesie i czasami w górach, kół od nowości nie centrowałem, ponieważ tego nie wymagają. Oś 10 wchodzi w zwykłe haki ramy. Zmieniając koła pozbyłem się szybkozamykaczy na rzecz thru bolt, poprawa sztywności po wymianie toczydeł i zacisków zdecydowanie zauważalna.            

Napisano

Oś 15 mm jest sztywniejsza, więc jak niby przejście na QR ma poprawić sztywność ?, po prostu dostosowuje piastę do amortyzatora z hakami 9 mm, jednak zamiast adaptera pod QR założył bym pod thrubolt 9mm, będzie sztywniejszy niż QR i będzie pasował do haków 9 mm ...

Napisano

Taki adapter z 15 na 9 w ogóle sztywność polepszy?

9mm thru bolt jest zdecydowanie lepszy niż szybkozamykacz. Po przejściu na thru bolta przestały dzwonić mi tarcze na zakrętach, więc sztywność się poprawiła. I zniknął uporczywy problem z regulacją zacisku hamulca po zdjęciu koła.    

Napisano

To teraz kolejna sprawa - obręcze. Czy akurat M442 będą ok pod moją wagę? Nie chciałbym centrowac co chwile kółek, póki co obecne koła są (odpukać) proste i nie byłbym zadowolony jakby nowę koła gorzej się sprawowały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...