MichalMMM Napisano 23 Sierpnia 2015 Napisano 23 Sierpnia 2015 Cześć. Od paru dni przeglądam komplety kół DT Swiss do swojego roweru. Obecne Alexrimsy ZX 24 na piastach SLX są dosyć ciężkie i noszę się z zamiarem kupienia kompletu DT Swiss na piastach 350 i obręczach M442. Przeznaczenie? Maratony i ogólnie dosyć ostra jazda po lasach, pagórkach i nieutwardzonych ścieżkach. Wytrzymałościowo niby do 110kg, ja ważę 90-95 i boje się, że często będę musiał centrować koła. Kolejne pytanie odnosi się do ośki na tył 10tb. Czy wejdzie taka piasta pod zwykłą rame na QR9? No i czy w ogóle warto inwestować w DT Swissy czy może jest coś konkurencyjnego, mocniejszego?
Rulez Napisano 23 Sierpnia 2015 Napisano 23 Sierpnia 2015 Piasty 350 to bardzo dobre piasty, wyposażone w sprzęgiełko star ratchet (bardzo żywotne, trzeba się mocno natrudzić żeby je zepsuć lub mieć wyjątkowego pecha i trafić na wadliwe), co do mocowania - to haki tylnego koła mają 10 mm i koła pod QR również mają końcówki 10 mm (9 mm ma przód) ...
inTro84 Napisano 23 Sierpnia 2015 Napisano 23 Sierpnia 2015 Jeżdżę na piastach DT 350 od początku sezonu i sprawują się rewelacyjnie. Star Ratchet działa wyśmienicie, jak do tej pory żadnych problemów. Na przodzie siedzi obręcz XM 401, którą również z czystym sumieniem polecam. Ważę 80 kg, rower cioram głównie po lesie i czasami w górach, kół od nowości nie centrowałem, ponieważ tego nie wymagają. Oś 10 wchodzi w zwykłe haki ramy. Zmieniając koła pozbyłem się szybkozamykaczy na rzecz thru bolt, poprawa sztywności po wymianie toczydeł i zacisków zdecydowanie zauważalna.
MichalMMM Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Napisano 24 Sierpnia 2015 Dzięki za informację A czy jest mozliwosc montażu z przodu thru bolta? Czy te piasty są tylko pod QR i sztywną 15?
dawid Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisano 24 Sierpnia 2015 350s akurat sa tylko pod qr lub 15mm, mozna do piasty na 15mm dokupic adapter na thrubolt
MichalMMM Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Napisano 24 Sierpnia 2015 Taki adapter z 15 na 9 w ogóle sztywność polepszy?
Rulez Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisano 24 Sierpnia 2015 Oś 15 mm jest sztywniejsza, więc jak niby przejście na QR ma poprawić sztywność ?, po prostu dostosowuje piastę do amortyzatora z hakami 9 mm, jednak zamiast adaptera pod QR założył bym pod thrubolt 9mm, będzie sztywniejszy niż QR i będzie pasował do haków 9 mm ...
inTro84 Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisano 24 Sierpnia 2015 Taki adapter z 15 na 9 w ogóle sztywność polepszy? 9mm thru bolt jest zdecydowanie lepszy niż szybkozamykacz. Po przejściu na thru bolta przestały dzwonić mi tarcze na zakrętach, więc sztywność się poprawiła. I zniknął uporczywy problem z regulacją zacisku hamulca po zdjęciu koła.
MichalMMM Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Napisano 24 Sierpnia 2015 To teraz kolejna sprawa - obręcze. Czy akurat M442 będą ok pod moją wagę? Nie chciałbym centrowac co chwile kółek, póki co obecne koła są (odpukać) proste i nie byłbym zadowolony jakby nowę koła gorzej się sprawowały.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.