ptkv Napisano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam forumową społeczność! Mam nadzieję, że nie będziecie mi mieli za złe, że jako nowy użytkownik od razu proszę o pomoc, jednak poruszanie się między rowerowymi ofertami z dnia na dzień jest dla mnie coraz bardziej skomplikowany. Otóż noszę się z zamiarem kupna roweru. Po przeanalizowaniu materiałów na jakie trafiłem i po rozmowach w kilku sklepach, doszedłem do wniosku, że opcją najbardziej optymalną dla mnie będzie 29er MTB. Rower będzie przeze mnie użytkowany do codziennej rekreacyjnej jazdy po lasach i ścieżkach (asfalt też się trafi) oraz planuję zabierać rower na górskie wycieczki - póki co również bez szaleństw, jednak nie wiem co czas przyniesie, dlatego też chciałbym aby rower był możliwy/zasadny do późniejszego upgrade'u. Na podstawie obserwacji i analizy lokalnego rynku udało mi się wyłonić trzech głównych kandydatów: 1. Giant Talon 29er - http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.29er/18871/76359/ 2. Trek X-caliber 7 - http://skleprowerowy.bydgoszcz.pl/trek-x-caliber-7-2015 3. KTM Ultra One - http://www.ktm-bikes.at/en/bikes/hardtail.html?action=bike_details&bike_id=844&cHash=c8fc7072e541c2ff3029d2f98bf620be Rowery wybierałem według klucza zawierającego 3 kryteria: 1. Renomowany producent 2. Osprzęt 3. Design Proszę o sugestie, który z tych trzech modeli wypada najlepiej i czy nie mylę się, że Giant. Mam nieodparte wrażenie, że osprzętowo Trek nieco odstaje i ciągle próbuję sobie odpowiedzieć na pytanie skąd jego wysoka (w tym segmencie) cena. Może ktoś będzie w stanie mi to wyjaśnić? Oczywiście jeśli macie jakieś inne sugestie czy też propozycję będę zobowiązany i wielce zadowolony. Temat chciałbym zamknąć w przeciągu kilku najbliższych dni (najchętniej jutro). Pozdrawiam i z góry dzięki SOrry, ale nie znalazłem przycisku edycji, a zapomniałem coś dodać. Budżet ok. 2500zł i nie chciałbym za bardzo przekraczać już i tak przeskoczyłem z 1500 na 2000 i dalej na 2500zł. Wymienione 3 rowery mniej więcej po rabacie zmieszczą się w założonej kwocie. I druga informacja, która nie wiem czy jest istotnia - mężczyzna, 180cm wzrostu, 78kg wagi. Dodam jeszcze, że w przyszłym sezonie planuję przypiąć fotelik dla córki 1,5 roku. Chyba nie będzie z tym problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Jeśli chodzi o gianta to celowałbym w model na 2016r. Talon 29er Ltd. Myślę, że do dostania w cenie co ten z linku (uwzględniając rabat, co w przypadku gianta nie powinno być problemem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek1 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Ja stawiałbym na Treka. Sam jestem posiadaczem 7 i do jazdy rekreacyjnej po leśnych ścieżkach i do jazdy w górach się nadaje ( zaliczone Rychleby). Jazda na nim to dla mnie czysta przyjemność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Trek ma widelec z blokadą i regulacją tłumienia powrotu - tego nie mają widelce w pozostałych rowerach, ich praca jest dosyć kiepska - pracują bardzo szybko przez co pogubią się w odrobinę wymagającym terenie. Pozostałym osprzętem Giant trochę wyprzedza pozostałe dwa rowery nie jest to jednak aż tak znacząca różnica. Ma też chyba najlepsze z tej trójki (najmniej problemowe) hamulce, w pozostałych dwóch są 355 Shimano które potrafią doprowadzać do szału Dlaczego cena jest wyższa? Jest wyższa praktycznie w każdym segmencie produktów - taka jest cena uznanej marki. Od chyba dwóch lat popularność Treka w Polsce bardzo wzrosła i zbudowana jest na bardzo dużym zadowoleniu użytkowników. Także tu na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AXE95 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Chyba nie ma się co zastanawiać i brać treka. Jeśli chodzi o osprzęt to wszytko jest z niskiej półki i nie w ogóle bym się tym czynnikiem nie kierował. Najlepiej się przejedź na każdym i zdecyduj. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez AXE95 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumma Napisano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 coś w tej cenie:http://www.bike-discount.de/en/buy/radon-zr-team-29-7.0-237601/wg_id-10073 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptkv Napisano 29 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Dzięki za wzmożone zainteresowanie w ostatnim czasie. Bardzo miło mi słyszeć Wasze opinie, bo właśnie zdecydowałem się na Treka. Zdecydowałem się dodatkowo upgrade'ować tylną przerzutkę na Deore i póki co jestem mega zadowolony. Dziękuje raz jeszcze za wszystkie posty i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrycja18 Napisano 3 Września 2015 Udostępnij Napisano 3 Września 2015 treka w jakim rozmiarze kupiles ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptkv Napisano 4 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Virtual 18,5 Actual 17,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi