Skocz do zawartości

[hamulce] Wymiana

Jasnemocne

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem zmuszony wymienić obecne hamulce (hayes el camino) ogólnie, nie hamują piszczą, biją i w ogóle trup. Chcę wymienić całość, zaciski, klamki tarcze. Tylko czy do tego trzeba kupować jakieś adaptery etc ? Na starcie dodaje że to mój pierwszy tego typu zabieg. W okolicy czegoś co by wyglądało na serwis rowerowy nie ma więc jestem zmuszony zrobić to samemu). Zastosowanie średni/ciężki teren weekendowo około 50km w tygodniu. No i drugie pytanie, co polecacie ? Możliwie najtaniej, bo jak pisałem dużo tras nie ma, jedna dwie jazdy dziennie.

Dzięki za pomoc :)  

adaptery są uniwersalne. Zależnie od rodzaju montażu i rozmiaru tarcz. Jeżeli chcesz wymienić zacisk na podobny i tarcze w tym samym rozmiarze, to nie musisz zmieniać adapterów. Z drugiej strony, jak kupisz sobie cały zestaw, to tam powinny być dołączone odpowiednie adaptery, więc tym się nie przejmuj.

Co do samego pomysłu wymiany, to zamiast wymieniać całość, może wystarczyłoby zmienić klocki i ewentualnie tarcze i odpowietrzyć hamulec?

Piszczenie i brak siły hamowania to ogólnie rzecz biorąc objaw zgonu klocków, bicie, to krzywa tarcza. Brak siły hamowania może być też spowodowany zapowietrzeniem hamulca, ale to wcale nie znaczy, że trzeba całość wymienić. Hayes el camino nie należą do kiepskich hamulców.

Podaj też jakim budżetem dysponujesz, bo ciężko, żeby ktoś ci coś podpowiedział, skoro nie wiadomo z jakiej półki cenowej.

Dodam jeszcze że rower jest ojczulka :) więc:

Co do samego pomysłu wymiany, to zamiast wymieniać całość, może wystarczyłoby zmienić klocki i ewentualnie tarcze i odpowietrzyć hamulec?

W tylnym zacisku pojawił się ten problem że jest taki "bolec" na którym osadza się klocek, i ten bolec "się wyłamał" osadziłem go i skleiłem tak że to działało, ale tył koniecznie trzeba wymienić. Przedni hamulec strasznie wyje przy zatrzymywaniu i podczas jazdy jest odgłos tarcia.

Jeśli chodzi o cenę to jeśli uda się zamknąć w 400zł byłoby świetnie, jeśli nie będę musiał renegocjować warunki naprawy :D

Temat przeczytałem już dawno, myślałem że to wina nierównych klocków, starłem i był spokój przez 30km. Nie wiem ile mają przejechane, możliwe że są zapowietrzone ale kupowanie zestawu do odpowietrzania mija się z celem. Ew. który sklep możecie polecić ? 

Ewentualnie chwile szperając znalazłem:

http://allegro.pl/tanio-nowe-tektro-auriga-pro-kpl-p-t-180mm-160mm-i5606803001.html

http://allegro.pl/avid-elixir-1-komplet-p-t-tarcze-i5580947961.html

http://allegro.pl/hamulce-tektro-draco-2-hd-m352-komplet-fv-krakow-i4837625965.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...