Jasnemocne Napisano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Cześć, jestem zmuszony wymienić obecne hamulce (hayes el camino) ogólnie, nie hamują piszczą, biją i w ogóle trup. Chcę wymienić całość, zaciski, klamki tarcze. Tylko czy do tego trzeba kupować jakieś adaptery etc ? Na starcie dodaje że to mój pierwszy tego typu zabieg. W okolicy czegoś co by wyglądało na serwis rowerowy nie ma więc jestem zmuszony zrobić to samemu). Zastosowanie średni/ciężki teren weekendowo około 50km w tygodniu. No i drugie pytanie, co polecacie ? Możliwie najtaniej, bo jak pisałem dużo tras nie ma, jedna dwie jazdy dziennie. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emcinek Napisano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 adaptery są uniwersalne. Zależnie od rodzaju montażu i rozmiaru tarcz. Jeżeli chcesz wymienić zacisk na podobny i tarcze w tym samym rozmiarze, to nie musisz zmieniać adapterów. Z drugiej strony, jak kupisz sobie cały zestaw, to tam powinny być dołączone odpowiednie adaptery, więc tym się nie przejmuj. Co do samego pomysłu wymiany, to zamiast wymieniać całość, może wystarczyłoby zmienić klocki i ewentualnie tarcze i odpowietrzyć hamulec? Piszczenie i brak siły hamowania to ogólnie rzecz biorąc objaw zgonu klocków, bicie, to krzywa tarcza. Brak siły hamowania może być też spowodowany zapowietrzeniem hamulca, ale to wcale nie znaczy, że trzeba całość wymienić. Hayes el camino nie należą do kiepskich hamulców. Podaj też jakim budżetem dysponujesz, bo ciężko, żeby ktoś ci coś podpowiedział, skoro nie wiadomo z jakiej półki cenowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Tylko czy do tego trzeba kupować jakieś adaptery etc ? Adaptery prawdopodobnie będą pasowały od hayes No i drugie pytanie, co polecacie ? M615 lub trochę droższe m675 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasnemocne Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Dodam jeszcze że rower jest ojczulka więc: Co do samego pomysłu wymiany, to zamiast wymieniać całość, może wystarczyłoby zmienić klocki i ewentualnie tarcze i odpowietrzyć hamulec? W tylnym zacisku pojawił się ten problem że jest taki "bolec" na którym osadza się klocek, i ten bolec "się wyłamał" osadziłem go i skleiłem tak że to działało, ale tył koniecznie trzeba wymienić. Przedni hamulec strasznie wyje przy zatrzymywaniu i podczas jazdy jest odgłos tarcia. Jeśli chodzi o cenę to jeśli uda się zamknąć w 400zł byłoby świetnie, jeśli nie będę musiał renegocjować warunki naprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Przedni hamulec strasznie wyje przy zatrzymywaniu i podczas jazdy jest odgłos tarcia Przeczytaj ten temat Jeśli chodzi o cenę to jeśli uda się zamknąć w 400zł byłoby świetnie Ciężko będzie m615 -389zł do tego jakieś tarcze 100zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasnemocne Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Temat przeczytałem już dawno, myślałem że to wina nierównych klocków, starłem i był spokój przez 30km. Nie wiem ile mają przejechane, możliwe że są zapowietrzone ale kupowanie zestawu do odpowietrzania mija się z celem. Ew. który sklep możecie polecić ? Ewentualnie chwile szperając znalazłem:http://allegro.pl/tanio-nowe-tektro-auriga-pro-kpl-p-t-180mm-160mm-i5606803001.html http://allegro.pl/avid-elixir-1-komplet-p-t-tarcze-i5580947961.html http://allegro.pl/hamulce-tektro-draco-2-hd-m352-komplet-fv-krakow-i4837625965.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Treko nie robi zbyt dobrych hamulców a elixiry 1 też nie są zbyt dobre. Kup lepiej m615 kosztują niecałe 400zł i tarcze rt66 po 27zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasnemocne Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Adapter mogę wykorzystać z Hayes'ów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.