vooyeQ Napisano 22 Sierpnia 2015 Napisano 22 Sierpnia 2015 Witam wszystkich serdecznie,Proszę o pomoc, z cyklu kolejna dywagacja, MTB czy cross [jaki].Przekopałem forum, ale dochodzę do wniosku, że w tych kwestiach to są sprawy dosyć indywidualne.Budżet:- 3000 - 4000Co posiadam:- B'Twin Rockrider BigRR 5.1, rama L [ wiem, bez komentarza ],- rozmiarowo nie narzekam, po 120km krzyże dają radę,- brakuje mi prędkości na asfalcie, kręcę, jak głupi - na solidniejszych podjazdach schodzę, nie z braku sił, raczej bałem się o sprzęt Anatomia:- 187cm, 80kgTrasy:- lokalizacja śląsk/Katowice, staram się unikać asfaltu,- jak tylko można po lesie to cisnę po lesie, lub ścieżce rowerowej wzdłuż asfaltu, przeważnie brukowanej...- unikam ekstremalnych górskich szlaków [ miałem chęć pocisnąć mocniej, ale z racji obecnego sprzętu wolałem zejść i przeprowadzić ],- miło by było na asfalcie wyciągnąć te 40km/h nie kręcąc jak szalony,- teren w okolicy nie jest jakoś "hardkorowo" pagórkowatyDystans:- sezon letni ~700km/mc,- jeszcze nie jeździłem poza latem, ale planuję, załóżmy ~400km/mc [ pomijając zimę ],- dziennie nie jeżdzę asfaltem "do pracy"Mój typ MTB:- Romet Rambler R-Line 5.0, rama 20''- mam możliwość nabycia powyższego w okolicy 3000 złociszy- http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_29ER_Rline_50,10,485,613,13746,2014.html---W związku z tym, że myślniki się /czasami/ wykluczają ? [ nie jeżdzę po asfalcie, ale fajnie by było wycisnąć te 40km/h na nim.. ], uwzględniając powyższe informacje, zapytuję pomoc i ocenę obecnego wyboru.Jeżdżac trochę ambitniej w tym sezonie akurat trafiłem na te susze i większość scieżek leśnych to w zasadzie suchy piach/ziemia, zatem celowałem w MTB...Jednakże proszę o opinię fachowców, MTB, czy jednak cross i jaki.Pozdrawiam i dzięki za pomoc. EDIT: Proszę o przeniesienie posta do działu Zakup roweru z przedziału cenowego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.