Skocz do zawartości

[napęd]Przerobienie starego roweru na zimówkę

sebass52

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Wpadłem na pomysł stworzenia budżetowej zimówki do poruszania się po mieście w zimie rzecz jasna.Mam na stanie stary rower na kołach 24 z wolnobiegiem 6 i przerzutką Shimano SIS.Roweru używałem bardzo dawno temu a później stał sobie spokojnie przez jakieś 10 lat.Wolnobieg nie jest zużyty w razie czego mam drugi w zapasie.Natomiast to co wymaga bezwględnej wymiany to korba z suportem.
Suport jest dokładnie taki jak ten ze zdjęcia:
http://endurorider.pl/wp-content/uploads/2009/01/IMG_3333.jpg
Zastanawiam się czy da się tanio zrobić z niego napęd 1x6,jak myślicie?Czy wystarczy korba tourneya z odpowiednim suportem i już?
Pozdrawiam.

Napisano

Taki wkład kosztuje 6zł + jakieś 5zł łożyska. Korbę kupisz za 30-40zł i śmigasz. Suport dobierz długością do nowej korby - bez znaczenia jaki był wcześniej.

Napisano

Dzięki za odpowiedź.;)
Jakbyś mi mógł to jaśniej wyłożyć:czyli mam reanimować ten suport czy wymienić na nowy?Bo jak liczyłem BB-UN26 i ta najtańsza korba Shimano to koszt jakichś 70~80zł nie licząc robocizny...Problem z obecnymi korbami polega na tym że są plastkiowe i w jednej jest wyrobiony gwint i było coś tam kiedyś kombinowane żeby się trzymała więc dokładnie nie wiem co tam jest i dlatego pomyślałem żeby wymienić korbę i suport.
A ile kosztuje taka korba z jednym blatem powiedzmy 34T?

Napisano

Nie reanimować. Kupujesz nowy suport+łożyska z miskami za ok.11zł albo wkład z zamkniętymi łożyskami maszynowymi za 20zł - lepsza opcja, tylko potrzebujesz specjalny klucz, żeby to przykręcić.

Do tego korba za ok. 30zł jeśli rower ma robić jako osiołek. 1 rzędową czy 3 rzędową można kupić za ok.30zł.

Napisano

Najlepiej podjechac do rowerowego i przymierzyc, w Lubinie nie powino byc chyba z tym problemu.

a co do tego rwoeru, sprawdzlaes czy na Ciebie pasuje ? Ja tez mialem kiedys taki plan, zeby pokezdzic rowerem mtb, ktory to dostalem na 15 urodziny...Jakie bylo moje wielkie zdziwienie gdy okazal sie o jakies 2 wielkosci za maly :P a od tamtego czasu jakos wiele nie uroslem :P

Napisano

W Lublinie studiuje jak wiadomo jeszcze są wakacje i mnie tam nie ma. ;-) Co do wielkości to owszem jest sporo mniejszy od tego który mam w profilu ale po maksymalnym wysunięciu sztycy jest całkiem ok. W gruncie rzeczy myślałem żeby jeździć przez większość czasu na stojąco. Plan wziął się stąd że szkoda mi obecnego roweru z profilu używać w zimie bo napęd mam nowy...

Napisano

Koła 24 cale wskazują na rower maksymalnie komunijny (8 lat wiek użytkownika).

W gruncie rzeczy myślałem żeby jeździć przez większość czasu na stojąco.

ale po maksymalnym wysunięciu sztycy jest całkiem ok.

Całkiem ok to dosyć trudne do ogarnięcia pojęcie.

Żona moja ma rower na kołach 26 cali, ramę 15,5 cala (więc zarówno koła jak i prawie na pewno rama są większe niż w Twojej 24ce) i nawet wyciągając sztycę 35 centymetrową maksymalnie bezpiecznie przy moim wzroście 185 cm rower jest mikroskopijny, nie wyobrażam sobie poruszać się nim komfortowo. 

Żeby rozwiać wątpliwości że piszę o czymś czego nie rozumiem - w pracy dosyć często dosiadam rowerów dziecięcych i nie bez powodu rowery dla dorosłych są większe pod każdym możliwym względem. 

Gdybam że jeśli to rower na kołach 24 cale to sztycę ma raczej krótką (maksymalnie 30 cm, bo dziecku i tak dłuższa nie jest potrzebna jeśli rower został kupiony zgodnie z przeznaczeniem i skomponowany przez producenta zgodnie ze sztuką), jeśli uprzesz się przy tym rowerku to możesz niezbyt drogo nabyć dłuższą sztycę i w ten sposób lepiej dopasować go do siebie - typowe sztyce mają 350/400 mm.

Napisano

Dostałem go trochę później niz w wieku 8lat.;-) mówiąc na stojąco miałem na myśli jazdę z tyłkiem w górze bez siedzenia na siodle.W domu na wsi rowerek służy jako wół roboczy żeby nim gdzieś szybko podskoczyć coś przywieźć itp. może macie rację mówiąc że będzie za mały do codziennego użytku... Boje się po prostu że zima dokona zniszczeń w napędzie i przede wszystkim w xcr'rze. No chyba że moje obawy są bezpodstawne.;-)

Napisano

W zimówce bardziej niż w letnim potrzebna jest stabilność. Mniejsze koła i duuuużo za mała rama to jej przeciwieństwo. Przejeździłem już kilka zim i rezultat za każdym razem ten sam - rower zimowy miał napęd w idealnym stanie, a leżakowany porastał rdzą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...