Skocz do zawartości

Problem z wymianą widełek/widelca

morffy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim:)

Mam problem. W związku z bliskim spotkaniem z samochodem, widełki w moimi rowerze uległy skrzywieniu. Sprzęt mam już mocno leciwy, ale szkoda mi go i chciałem zamontować inne widełki (uzywane). Niestety, mam z tym spory problem. Niby wszystko poodkręcałem, a kierownica nie chce puścić, o widełkach nie wspominając:/

Nie mam pojęcia, co może być przyczyną tego, że nie mogę zdjąć kierownicy i widełek. Może ktoś podrzuci rozwiązanie. Dołaczam fotki, żeby zobrazować sytuację ;)

post-190829-0-83045800-1440265213_thumb.jpg

post-190829-0-14223900-1440265228_thumb.jpg

post-190829-0-04133200-1440265247_thumb.jpg

post-190829-0-19185600-1440265264_thumb.jpg

post-190829-0-35382300-1440265283_thumb.jpg

Napisano

Mostek kierownicy jest mocowany na klin. Czy zanim wykręciłeś śrubę, po odkręceniu o kilka obrotów walnąłeś w nią młotkiem? Jeśli nie, to klin nadal siedzi wciśnięty w mostek i trzyma. Wkręć lekko śrubę i przez coś miękkiego (drewno, kawał aluminium) walnij młotkiem w łeb śruby. Nie wal stalowym młotkiem bezpośrednio w łeb bo go rozklepiesz i potem imbusa w gniazdo nie włożysz.

P.S dodaj do tytułu nawiasy

Napisano

Rozumiem, że problem jest tego typu, że mimo odkręcenia śrub, mostek dalej tworzy jedną całość z widelcem.

Leciwe rowerki, do tego pewnie takie, co nigdy nie miały majstrowane w sterach, mają tendencję do zapiekania/przyrastania, do której trzeba użyć narzędzia o większej sile perswazji. Spróbuj potraktować całość jakimś środkiem penetrującym i jak się przetrawi, to postukać czymś, a jak nie da rady, to takie mostki nie kosztują majątku (jakies 10-20zł) i można go po prostu uciąć i założyć nowy razem z nowym widłem.

Wkręć lekko śrubę i przez coś miękkiego (drewno, kawał aluminium) walnij młotkiem w łeb śruby

nie wiem, czy to pomoże, bo po całkowitym wykręceniu śruby, klin już nie tworzy całości z mostkiem. Jak dla mnie to między mostkiem a rurą sterową powstał zimny spaw, któremu trzeba ten pomysł wyperswadować.
Napisano

po całkowitym wykręceniu śruby, klin już nie tworzy całości z mostkiem

Jeśli to klin starego typu (stożek a nie ten ukośnie ścięty) to mimo wykręcenia śruby jest cały czas mocno wciśnięty i rozpręża mostek (jak w stalowych kołkach rozporowych)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...