morffy Napisano 22 Sierpnia 2015 Napisano 22 Sierpnia 2015 Cześć wszystkim:) Mam problem. W związku z bliskim spotkaniem z samochodem, widełki w moimi rowerze uległy skrzywieniu. Sprzęt mam już mocno leciwy, ale szkoda mi go i chciałem zamontować inne widełki (uzywane). Niestety, mam z tym spory problem. Niby wszystko poodkręcałem, a kierownica nie chce puścić, o widełkach nie wspominając:/ Nie mam pojęcia, co może być przyczyną tego, że nie mogę zdjąć kierownicy i widełek. Może ktoś podrzuci rozwiązanie. Dołaczam fotki, żeby zobrazować sytuację
Garlock Napisano 22 Sierpnia 2015 Napisano 22 Sierpnia 2015 Mostek kierownicy jest mocowany na klin. Czy zanim wykręciłeś śrubę, po odkręceniu o kilka obrotów walnąłeś w nią młotkiem? Jeśli nie, to klin nadal siedzi wciśnięty w mostek i trzyma. Wkręć lekko śrubę i przez coś miękkiego (drewno, kawał aluminium) walnij młotkiem w łeb śruby. Nie wal stalowym młotkiem bezpośrednio w łeb bo go rozklepiesz i potem imbusa w gniazdo nie włożysz. P.S dodaj do tytułu nawiasy
emcinek Napisano 22 Sierpnia 2015 Napisano 22 Sierpnia 2015 Rozumiem, że problem jest tego typu, że mimo odkręcenia śrub, mostek dalej tworzy jedną całość z widelcem. Leciwe rowerki, do tego pewnie takie, co nigdy nie miały majstrowane w sterach, mają tendencję do zapiekania/przyrastania, do której trzeba użyć narzędzia o większej sile perswazji. Spróbuj potraktować całość jakimś środkiem penetrującym i jak się przetrawi, to postukać czymś, a jak nie da rady, to takie mostki nie kosztują majątku (jakies 10-20zł) i można go po prostu uciąć i założyć nowy razem z nowym widłem. Wkręć lekko śrubę i przez coś miękkiego (drewno, kawał aluminium) walnij młotkiem w łeb śruby nie wiem, czy to pomoże, bo po całkowitym wykręceniu śruby, klin już nie tworzy całości z mostkiem. Jak dla mnie to między mostkiem a rurą sterową powstał zimny spaw, któremu trzeba ten pomysł wyperswadować.
Garlock Napisano 22 Sierpnia 2015 Napisano 22 Sierpnia 2015 po całkowitym wykręceniu śruby, klin już nie tworzy całości z mostkiem Jeśli to klin starego typu (stożek a nie ten ukośnie ścięty) to mimo wykręcenia śruby jest cały czas mocno wciśnięty i rozpręża mostek (jak w stalowych kołkach rozporowych)
Root Admin Mieciu Napisano 25 Sierpnia 2015 Root Admin Napisano 25 Sierpnia 2015 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ . Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.