Skocz do zawartości

[zakup 5000-6000] rower szosowy karbon + tiagra/105

busbybabes

Rekomendowane odpowiedzi

Podobają mi się Canyony aczkolwiek wolałbym kupić coś bliżej 5k, za tego Canyona wyjdzie z przesyłką 6200 zł.

Po drugie czytałem i zresztą widać po geometrii, że Canyony są raczej do jazdy rekreacyjnej, a ja nie wykluczam startów w amatorskich zawodach. Zresztą nie wiem ile w tym prawdy, ale z kalkulatora wychodzi mi rozmiar L a to daje długość górnej rury 55,5cm..coś mało jak dla mnie przy moim wzroście.

hmmm... jest to co najmniej dziwne bo Giant w zamówieniu rocznym przysyła te rowery sklepom dopiero w październiku :/ Przynajmniej do tego w którym pracuje :) może salony Giant mają wcześniej. Przepraszam więc za pomyłke ;) Aczkolwiek dalej uważam że szarnąć tysia za model 2016 bedzie cięzko

Znalazłem dwa rowery z 2015 roku:

Giant tcr advanced 2 za 5899 zł

Giant tcr advanced 3 za 4999 zł

Może uda się coś utargować, ale mam pytanie, czy warto dołożyć prawie 1000 zł do osprzętu 105? Czy zainwestować teraz w buty itd. i z czasem wymieniać osprzęt na lepszy?

Mam jeszcze jedno pytanie. Do roweru chce kupić pedały i buty mtb spd. Za 413 zł mam taki zestaw:

https://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-m089-czarne-pedaly-pd-m520-czarne-shimano,463748.html

Czy do 450 zł znajdę coś lepszego? Wiem, że zamiast M520 mogę mieć M530/M540 ale chodzi mi czy w tej cenie jest coś sensownego na rynku z innych firm, bo szczerze mówiąc orientuje się głównie w Shimano..

Pisząc o zawodach miałem na myśli starty triathlonowe, czyli nie częściej niż dwa razy w roku. Nawet jak będę miał do przejechania 180 km to zdaje sobie sprawę, że sam rower odstaje od rowerów elity o 10 klas, więc w posiadaniu butów mtb nie widzę żadnego problemu..a komfort treningów o niebo lepszy biorąc pod uwagę to, że czasami w tych butach będę musiał przejść trochę dystansu.

Mam jeszcze jedno pytanie. Do roweru chce kupić pedały i buty mtb spd. Za 413 zł mam taki zestaw:

https://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-m089-czarne-pedaly-pd-m520-czarne-shimano,463748.html

Czy do 450 zł znajdę coś lepszego? Wiem, że zamiast M520 mogę mieć M530/M540 ale chodzi mi czy w tej cenie jest coś sensownego na rynku z innych firm, bo szczerze mówiąc orientuje się głównie w Shimano..

Jedyne co można w tym zestawie "pokombinować" to buty, bo pedały będą nadal pedałami bez wyraźnego przyrostu jakości.

Trampki spd Shimano należą do bardzo wygodnych, o czym przekonałem się po raz kolejny ostatnio przy szukaniu nowych butów. Przed ich zakupem proponowałbym jednak jakąkolwiek przymiarkę w sklepie - moje Shimano mają pasek od klarmy "na styk" i zapinają się na ostatni ząbek. 

Znalazłem dwa rowery z 2015 roku:

Giant tcr advanced 2 za 5899 zł

Giant tcr advanced 3 za 4999 zł

Może uda się coś utargować, ale mam pytanie, czy warto dołożyć prawie 1000 zł do osprzętu 105? Czy zainwestować teraz w buty itd. i z czasem wymieniać osprzęt na lepszy?

TCR Adv2 w Olimpia sport mieli za 5500 (wiem, bo kolega kupował ze 2 tyg. temu). Przy 500 zł - zdecydowanie tak, ergonomia manetek 105 jest dużo lepsza niż Tiagry( no i masz już 2x11, choć generalnie nie powinno cię do upgradów ciągnąć), przy 1000 zł -chyba też (11 SP będzie wchodzić do kolejnych grup pewnie, więc łatwiej kijek pocienkować...znaczy się ewentualne upgrady osprzętu będą mniej upierdliwe). 

Jak do triathlonu - to zainwestuj w lemondkę - serio, natychmiastowy przyrost średnich o 2-3 km/h - nawet na takiej z decathlonu za 150 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...