Karol1302 Napisano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Witam, Mam problem, otóż chciałem zdjąć tarcze hamulcowe aby je wypalić Ale nie mam zielonego pojęcia jak je zdjąć. Inne tarcze w innych rowerach mają tarcze odkręcane zwykłym imbusem a u mnie - nie wiem jak. POMOCY! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Centerlock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Są one mocowane na centerlock do odkręcenia musisz użyć klucza do kaset. Tarcz hamulcowych się nie wypala tylko odtłuszcza używając nitro lub acetonu Ps. Popraw temat [] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Tarcz nie wolno wypalać. Masz czyściutką tarcze więc w jakim celu cokolwiek chcesz przy niej robić. Jak coś jest nie tak to przyczyny szukaj w klockach czy samych hamulcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Jakaś dziwna sprawa ... Coś dzwoni ale nie wiadomo w jakim kościele Po 1 ... odkręcasz kluczem do kaset. Po 2 ... wypala to się ewentualnie klocki które w jakiś sposób zostały zatłuszczone (np gdy hamulec się rozszczelni) ... U ciebie widzę hamulec na linkę ... więc raczej się nie "posikał" Siłą hamowania jest ściśle związana z tym co masz zamontowane czyli nienajwyższych lotów hamulec tarczowy na linkę. Tarczę i klocki możesz przemyć odtłuszczaczem do hamulców (dostępny w sklepach motoryzacyjnych) lub silnym rozpuszczalnikiem jak już ktoś wspomniał nitro/aceton. Klocki dodatkowo możesz przetrzeć papierem ściernym rozłożonym na płaskiej powierzchni. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nesk83 Napisano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 a ja tylko dopowiem ze aceton zbyt dobry do odtluszania nie jest duzo lepiej odtluszcza nitro... ale ze wzgledu na szkodliwosc i ew. szkody powstale wskutek ich uzywania zalecam zwykle mydliny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Polemizowałbym z nitro. Aczkolwiek i tak najlepszym odtłuszczaczem do tarcz, o ile nie odbyły kąpieli w oleju, i tak jest płyn do mycia naczyń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nesk83 Napisano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 ja ogolnie nie polecam silnych rozpuszczalnikow do anodowanych czesci... pracuje przy aluminium i wiem jak rozpuszczalniki wplywaja na anode a bardziej na jej 'wysuszanie'... nie zapominajmy pajaki tarcz sa z aluminium anodowanego na rozmaite kolory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Ja obecnie używałem płynu do mycia naczyń, i przecieranie papierem ściernym. Jak tarcza nie była zasyfiona i zalepiona, pomagało w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.