masa19 Napisano 22 Sierpnia 2015 Napisano 22 Sierpnia 2015 Witam. Szukam roweru w przedziale 1500-2000 zł. Mężczyzna 28 lat, 173 cm, 70 kg, dł nogi 82 cm. Rowerem jeżdżę około godziny dziennie po terenach wiejskich o nawierzchni asfaltowej. Oczekiwania przyjemność z jazdy i lekkość (żebym nie był zmęczony już po 10 min). Z pośród marek merida , trek, author, kross, giant, kellys, romet, arkus sprzedawca polecił mi Onill Hanower koło 28" rama 19" za 1739 zł z możliwością upustu i powiedział, że ma on super osprzęt i niektóre podzespoły są lepsze o 2 klasy od konkurencyjnych marek i że np. merida z takim osprzętem kosztowała by ponad 3000 zł, a ramy i tak są wykonywane przez chińskie rączki. Czy Onill jest rzeczywiście taki super i jest wart zakupu czy może kupić coś z forumowych hitów lypu lazaro integral v3, kands maestro, spartakus 4.0 itp. Kands ma fajny agresywny wygląd i podoba mi się najbardziej, ale musiał bym dokupić błotniki, nóżkę i niekoniecznie oświetlenie i bagażnik, przez co straci na wyglądzie i cenowo zrówna się z Onillem. W ogóle rowery z bagażnikiem wyglądają trochę jak dla dziadków. Nie wiem na co się zdecydować. Dobrze by było gdyby ktoś z forumowiczów porównał onilla z kandsem i napisał co ma lepsze a co gorsze.
Shiryu Napisano 22 Sierpnia 2015 Napisano 22 Sierpnia 2015 Wrzuć link do specyfikacji, bo bez tego ciężko cokolwiek powiedzieć. Ja się z tą marką wcześniej nie spotkałem.
Blakeburn Napisano 22 Sierpnia 2015 Napisano 22 Sierpnia 2015 Z pewnością chodzi o ten rower: http://www.onill.pl/rower.php?id=42 - cena niższa na stronie producenta?
Shiryu Napisano 23 Sierpnia 2015 Napisano 23 Sierpnia 2015 Pamiętaj, że różnica między trekkingiem (jak Onill) a crossem (jak Maestro) to zwykle coś więcej niż tylko błotniki czy bagażnik. Pozycja w trekkingach jest bardziej wyprostowana, kosztem efektywności pedałowania. Cross będzie po prostu szybszy i sprawniejszy w terenie, ale kosztem wygody. Onill wyposażeniem kojarzy mi się z Kandsem Elite Pro i jego klonami z Transroweru. Zły nie jest, ale warto sprawdzić, czy właśnie Transrower nie ma lepiej wyposażonego trekkinga.
masa19 Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Napisano 23 Sierpnia 2015 Dzięki za odpowiedzi. W terenie raczej nie jeżdżę przeważnie po asfalcie więc chyba wezmę tego Onilla skoro nie jest taki zły. Sklep prawie na miejscu więc w razie co to i do serwisu blisko, a i zakupu przez internet trochę się boję bo jeszcze nigdy nie kupowałem. Zaryzykowałbym gdyby cena lazaro albo kandsa była znacząco niższa albo osprzęt znacznie lepszy. Osprzęt mają chyba porównywalny(nie wiem bo się nie znam)? Tak? Mógłby ktoś porównać co ma lepsze a co gorsze?
Shiryu Napisano 23 Sierpnia 2015 Napisano 23 Sierpnia 2015 Niespecjalnie, bo z telefonu takie pisanie jest okropnie uciążliwe
Blakeburn Napisano 23 Sierpnia 2015 Napisano 23 Sierpnia 2015 Ja osobiście raczej bym kupił rower typu cross np. http://allegro.pl/rower-romet-orkan-4-0-shimano-alivio-27-bieg-2015-i5603599203.html
masa19 Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Napisano 23 Sierpnia 2015 Dzięki panowie za zainteresowanie tematem. Jestem otwarty na inne propozycje. Akurat z Rometa mam największy wybór bo mam sklep w którym 3/4 rowerów to romety, trochę arkusów a reszta jakieś nieznane marki. W innym sklepie jest sporo meridy i trochę trek, author, kross, giant, kellys. Tak szczerze to tak średnio ten Onill mi się podoba, ale w dwóch sklepach tak go zachwalali, że jest to hit sklepowy i bardzo dużo rowerów sprzedają tej firmy, a powoli kończy się sezon i zostały ostatnie sztuki i powoli będą wchodzić nowe modele (pewnie droższe, albo ze słabszym osprzętem bo tak z roku na rok się dzieje). Szczerze to najbardziej podobają mi się rowery crossowe (to takie coś pomiędzy góralami dla dzieciaków do skakania po krawężnikach a trekingowymi czy miejskimi dla dziadków chociaż sam mam już około trzydziestki).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.