Skocz do zawartości

[piasta] wymiana bębenka

Sathgart

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam luzy na bębenku w piaście shimano lx. Postanowiłem go wymienić. W sklepie sprzedawca zapytał ile zębatek ma kaseta i jakiej firmy jest piasta. Odpowiedziałem. Dał mi korpus kasety B-S1-SMN-ST i za Chiny nie pasuje.W piaście mam takie coś:

xzfEnDH.png

A kupiony korpus wygląda tak:

bvNd3Zk.png

Czy to sprzedawca coś pomylił, czy może nie można już dostać bębenków do piasty Shimano LX 8s?

Opłaca się kupować nowy bębenek? Nie lepiej klucz i próba usunięcia luzów lub cała piasta?

Napisano

Sprzedawca dał ciała, powinien dokładnie ustalić model piasty. Zabrakło jego wiedzy lub chęci. O ile chcesz tylko skasować luz to możesz się pobawić, jeśli do tego bębenek zaczął przepuszczać to serwis może nie pomóc, lub pomóc tylko doraźnie. W polskiej dystrybucji shomano bębenkow do lx dedykowanego napędom 8rz, nie ma od wieków. Czasem jest coś z nowego xt, czasem dura ace czy ultegra, ewentualnie slx. Ale nie takie roczniki lx.

Napisano

Chciałem naprawić stary rower i go sprzedać, bo brakuje już miejsca w piwnicy. Po sprawdzeniu okazało się, że kaseta jest 9 rzędowa, ale to pewnie bez znaczenia, bo bębenek pasuje do 8s i 9s?

Rozumiem, że system mocowania bębenków we wszystkich piastach Shimano jest inny niż w piastach Novatec?

Napisano

Shimano ma tych systemów kilka jeśli nie kilkanaście, stąd trzeba znać dokładnie model piasty. Novatec to inna bajka.
A bebenki są jednakowo szerokie dla 8,9 i 10 rz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...