Sathgart Napisano 21 Sierpnia 2015 Napisano 21 Sierpnia 2015 Witam. Mam luzy na bębenku w piaście shimano lx. Postanowiłem go wymienić. W sklepie sprzedawca zapytał ile zębatek ma kaseta i jakiej firmy jest piasta. Odpowiedziałem. Dał mi korpus kasety B-S1-SMN-ST i za Chiny nie pasuje.W piaście mam takie coś: A kupiony korpus wygląda tak: Czy to sprzedawca coś pomylił, czy może nie można już dostać bębenków do piasty Shimano LX 8s? Opłaca się kupować nowy bębenek? Nie lepiej klucz i próba usunięcia luzów lub cała piasta?
derwisz Napisano 21 Sierpnia 2015 Napisano 21 Sierpnia 2015 Sprzedawca dał ciała, powinien dokładnie ustalić model piasty. Zabrakło jego wiedzy lub chęci. O ile chcesz tylko skasować luz to możesz się pobawić, jeśli do tego bębenek zaczął przepuszczać to serwis może nie pomóc, lub pomóc tylko doraźnie. W polskiej dystrybucji shomano bębenkow do lx dedykowanego napędom 8rz, nie ma od wieków. Czasem jest coś z nowego xt, czasem dura ace czy ultegra, ewentualnie slx. Ale nie takie roczniki lx.
Sathgart Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Napisano 21 Sierpnia 2015 Chciałem naprawić stary rower i go sprzedać, bo brakuje już miejsca w piwnicy. Po sprawdzeniu okazało się, że kaseta jest 9 rzędowa, ale to pewnie bez znaczenia, bo bębenek pasuje do 8s i 9s? Rozumiem, że system mocowania bębenków we wszystkich piastach Shimano jest inny niż w piastach Novatec?
derwisz Napisano 21 Sierpnia 2015 Napisano 21 Sierpnia 2015 Shimano ma tych systemów kilka jeśli nie kilkanaście, stąd trzeba znać dokładnie model piasty. Novatec to inna bajka.A bebenki są jednakowo szerokie dla 8,9 i 10 rz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.