Skocz do zawartości

[bikepacking] Podróże na rowerze

Rekomendowane odpowiedzi

Nowiutka torba KTMa urwała się po niecałych dwóch godzinach użytkowania!

thumbnail_urwanyktm.jpg

Wypełniona:

- jednoosobowy ultralightowy namiot MSR (ok. 1 kg)

- dwa piwa

Porządnie ściągnięte paski. Dobrze, że to nie było w terenie. Kolega właśnie ją odebrał i chciał zobaczyć jak się z tym jeździ. Stało się to w miniony weekend. Pojechaliśmy pojeździć z dziećmi na Ukrainę. Początek to był całkiem równiutki asfalt i odrobina szutru. Jeszcze nie zdążyliśmy dojechać do bardziej wymagającego terenu :-)

Ja wożę tę torbę na szosie i jak na razie wszystko gra.

Co do przemakania - przemokła mi przy niezbyt dużym deszczu. Byłem zdziwiony, ale ja i tak, nawet w teoretycznie nieprzemakalnych sakwach wożę wszystko zabezpieczone przed wilgocią więc mnie to nie boli.

Na moje oko to dobra baza do uszycia z tego porządniejszej torby.

post-187064-0-94089500-1466412992_thumb.jpg

Nieźle! Miałem wrażenie, że te gumolitowe paski do prętów siodełka dosyć liche (jakby tam nie można było dać taśm poliestrowych...), ale żeby przy 2kg obciążenia tak elegancko poszło... Szok i niedowierzanie! ;)

i jak tam Accordo?  sprawdza się na szlaku?

Sprawdza się :) to jest najsympatyczniejszy rower jaki do tej pory miałem.  

Edytowane przez semow

• Mod Team
Nieźle! Miałem wrażenie, że te gumolitowe paski do prętów siodełka dosyć liche (jakby tam nie można było dać taśm poliestrowych...), ale żeby przy 2kg obciążenia tak elegancko poszło... Szok i niedowierzanie!

Bo się komuś wydawało, że hypalon i plandekówka to prawie to samo. Na pierwszy rzut oka tak  :D 

Tym co mają - zalecałbym albo od razu wszycie taśmy w to miejsce albo wożenie mało i kontrolowanie często ( taśma w zapasie choćby żeby złapć wokół sanek i do domu jako tako wrócić). To jest kawałek tkaniny z krótkich odcinków włókna, bez obszycia, podwinięcia, zabezpieczenia końców - jak strzeli to od razu się  rozejdzie.

ps: Michał, oklejaj już folią sterówkę, packman leci ;)

ps: Michał, oklejaj już folią sterówkę, packman leci

Dostałem cynk od Ishiego, folia już siedzi ;)

Zobaczymy jak będzie z tym kateemem, generalnie na szosę go potrzebuję ale przed docelowym zastosowaniem (Bydgoszcz - Hel) pewnie przecioram ją na szutrach jurajskich... 

Prośba o radę.
Mam rower szosowy, którym chcę pojechać 200km w jedną stronę. Tam przenocować, wyskoczyć wieczorem do pubu i następnego dnia wrócić.
Potrzebuję fajną, pakowną i niedrogą torbę podsiodłową, w którą zmieszczę koszulę, spodnie i sandały.
Widzę na zdjęciach, że są takie wynalazki, możecie mi podpowiedzieć jak się nazywają?
Z wielkim trudem wygrzebałem Ortlieba saddle-bag, ale nie mają w tej chwili wersji czarnej. No i to troszkę drogie jest.

Z góry dzięki za pomoc

• Mod Team

Potrzebuję fajną, pakowną i niedrogą torbę podsiodłową

Takie coś nie istnieje :) Chyba, że inaczej definiujemy pojęcia "fajne" i "niedrogo"

Przewijały się w tym wątku - raptem dwa wpisy wyżej: KTM, wcześniej author SUMO którego Ci nikt tu nie poleci i jeszcze możesz szukać podsiodłówki gianta (tej nikt tu nie testował ale chyba były foty z przetarcia).

<offtop>

@semow

Ty z Bydgoszczy jesteś a nie z Krakowa?

@dovectra

Też mam Centurion Accordo i powiem ci, że od kiedy go mam, to z opon w Cobii zdążyło wylać się mleko z braku dopompowywania. Przełaj wciąga mnie bardziej niż XC i fakt, że z relatywnie taniego roweru można zrobić sprzęt do wszystkiego bardziej mnie rajcuje niż uganianie się za ucinaniem wagi i niekończący się upgrade sprzętu XT. A co do ramy Accordo, to jest naprawdę rewelacyjna, sprawdza się na szlaku, w codziennych dowozach do pracy i w weekendowych wyrypach na leśnych ścieżkach. Wyciska z człowieka o wiele więcej potu i daje większą satysfakcję z przejechanych kilometrów.

Nie myślałem, że zmienię swój PRIME rower, ale tak się stało.

Jedyne z czym Accordo nie daje sobie rady, to jako koń pociągowy do przyczepki rowerowej po brzegi wypełnionej dzieciakami. Tu akurat potrzebny jest gruby lacz o dużej przyczepności.

</offtop>

Wie ktoś, gdzie można kupić jakieś samogwintujące się nitonakrętki, żeby sobie dodatkowe oczka na bidon do widelca stalowego zrobić? Próbował ktoś coś takiego robić?

Z Krakowa jestem, do Bydgoszczy rodzinnie czasem zaglądam - i moja lepsza połowa w triathlonie startuje na początku lipca, to przy okazji wycieczkę sobie trzaśniemy. 

Accordo na razie mam w zestawie z jakimiś starymi koła trekkingowymi, zastanawiam się nad czymś trochę lżejszym, no i jeszcze będę chciał poeksperymentować z kierownikiem. Może jakiś standardowy baran 440 mm. Z drugiej strony i tak waga jak na takie żelazo nie jest zła - jakieś 12,5 kg. 

Edytowane przez semow

• Mod Team

thumbnail_urwanyktm.jpg

Wypełniona:

- jednoosobowy ultralightowy namiot MSR (ok. 1 kg)

- dwa piwa

Porządnie ściągnięte paski. Dobrze, że to nie było w terenie. Kolega właśnie ją odebrał i chciał zobaczyć jak się z tym jeździ. Stało się to w miniony weekend. Pojechaliśmy pojeździć z dziećmi na Ukrainę. Początek to był całkiem równiutki asfalt i odrobina szutru. Jeszcze nie zdążyliśmy dojechać do bardziej wymagającego terenu :-)

Ja wożę tę torbę na szosie i jak na razie wszystko gra.

Co do przemakania - przemokła mi przy niezbyt dużym deszczu. Byłem zdziwiony, ale ja i tak, nawet w teoretycznie nieprzemakalnych sakwach wożę wszystko zabezpieczone przed wilgocią więc mnie to nie boli.

Na moje oko to dobra baza do uszycia z tego porządniejszej torby.

Tego się właśnie obawiałem - to chyba najsłabszy element tej torby. Choć u mnie też na razie nic się nie dzieje, to pierwsze co zamierzam zrobić, to wzmocnić tą zawieszkę.

PS. Może kolega te paski trochę zbyt "porządnie" był ściągnął? ;)

Przymierzam się do zakupu zestawu na kilkudniowe wypady. W oko wpadł mi zestaw Blackburn Outpost. Jeśli chodzi o podsiodłową to nie ma problemu ze znalezieniem opinii i testów. Mały problem jest jeśli chcę znaleźć coś na temat tej torby na kierownicę, a zwłaszcza chodzi mi o sposób mocowania.

blackburn-outpost-bags-5.jpg

Moje obawy dotyczą tego plastikowego systemu mocowania, czy jest to na tyle wytrzymałe by podołać kilkuletniemu użytkowaniu. Czy lepiej szukać coś montowane na paskach? 

Zależy mi też by taka torba była w miarę uniwersalna i by dało się bez problemu użyć zarówno na prostej kierownicy górala jak i na baranku mojego gravela.

• Mod Team

Jak chcesz wozić takie plasticzane "coś"...
Lord Kazafaza chyba posiada więc może napisze słowo.
Na szosę może i tak, ale na jakiś choć trochę poważniejszy teren bym nie liczył - jak to mówią - fizyki nie oszukasz. Sam kiedyś testował podobnie z taśmami i packmanem z przodu ale bujało jak diabli.
Monsterowa i bagaż? ;)