Skocz do zawartości

[przerzutka tył] hałasujące kołka

maciejosw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a korba - pedały, przednia przerzutka?

.

ps.

POdobne objawy  ze strony napędu mogą występować .....:-

1) gdy wymyjesz mocno łańcuch, (tulejki szeleszczą) - rozwiązanie , gęsty olej do łańcucha.

2) gdy założysz nowe kółeczka przerzutki ( szczególnie aluminiowe) - poprostu się docierają i stukają o łańcuch , po 200 km powinny zamilknąć.

Napisano

Kolego Maciejosw

Nic nikomu nie wmawiam. Takie mam doswiadczenia. Twoje sa inne i oki.

Jak zatem wytlumaczyc fakt ze

Przerzutka x9 z lozyskami slizgowymi zalozona na ten sam rower co przerzutka x9 ale z maszynowymi terkocze ?

Napisano

Mam to samo, wymieniłem przerzutkę tył "Shimano SIS" (chyba TY-18) na Shimano Acera RD-M360 (by uprzedzić ew. komentarze na temat celu takiej wymiany: wymiana była podyktowana faktem, iż w drugim rowerze przerzutka się rozleciała, uznałem, iż do swojego roweru kupię nową a starą przełożę do tamtego roweru).

W każdym razie po założeniu nowej przerzutki mam "szelest". Ewidentnie nie jest spowodowany złą regulacją (przełożenia są zmieniane bardzo płynnie).

Po lekturze wątku wiem, że być może nowe kółka (tutaj dosyć duże, bo 13T) powinny się ułożyć z łańcuchem. Mam jednak jeszcze jedno podejrzenie. Przy wymianie rozkułem łańcuch ale nie wiem, czy skułem dokładnie tak, jak był poprzednio (tj. czy przypadkiem go nie odwróciłem). Czy to może być powodem "szelestu"?

Napisano

Aktualizacja: zamieniłem łańcuch stronami - wydaje się, iż trochę pomogło (ale to mogło być tylko takie wrażenie, bo zależy od warunków testowych, czy się jedzie w cichym środowisku, przy ścianie etc.). Ale głównym powodem było ustawienie mocowania na śrubę. Dla poprzedniej przerzutki było odpowiednie, dla nowej Acery wymagało lekkiej korekty (nagięcia) - tutaj jednak zaznaczę, iż raczej to była sprawa indywidualna. Wózek bez tego prawie dotykał szprych (przy wybranej największej zębatce). Później już tylko regulacja i napęd jest cichy :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...