Skocz do zawartości

[przerzutka tył] hałasujące kołka

maciejosw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć ! 

Mam problem z hałasującymi kółkami tylnej przerzutki, przerzutki sa opisane jaki microshift(8biegów) i nic po za tym. Przy pedałowaniu wydawają z siebie głośny szelest.

sprawdziłem:

- łańcuch jest dobrze przeprowadzony po kółkach

- kółka smarowane różnymi smarami i olejami hałas bez zmian

- wymieniłem łańcuch, jak na starym tak i na nowym kółka hałasują (kaseta jak i kółka nie mają wiekszych śladów zużycia )

- hak jest prosty patrząc od tyłu kółka przerzutki i zębatka od napędu jest w jednej linii. 

czy rodzaj oleju do łańcucha ma tu znaczenie, jest możliwość ze na nie ktorych olejach przerzutka bedzie głośniejsza ? czy wymiana kółek uciszy napęd ? jeśli tak to jakie kółka wsadzić zeby wszystko pasowało ? 

Napisano

Na zdjeciach wyglada wg mnie ok, jednak praktyka pokazuje ze realnie moze byc inaczej.

Co do halasu i zmiany kolek - stosunkowo najtansza opcja wiec mozna sprobowac.

Poza tym ja bym jakos powiesil rower i powyginal wozek przerzutki by zobaczyc kiedy dzwoni a kiedy nie.

Napisano

Co myślicie żeby kupić kasetę shimano alivio? Jeżdżę amatorsko szosa myślę że nie ma sensu inwestować jakoś mocno

• Mod Team
Napisano

Przeskakuje bo widać zużycie nawet na 7 ale widocznie za mało. Alivio 4000 wg mnie jest gorszej jakości od chociażby hg51. Jednak na o biegów hg51 to jedyna rozsądna opcja.

Napisano

aby nie robić oddzielnego tematu podepnę tu swój problem. Otóż po oczyszczeniu łańcucha ( zdjąłem go, wrzuciłem do butelki z benzyną i zrobiłem tzw. shaker), przeczyszczeniu kasety i korby pędzelkiem a następnie założeniu łańcucha i nasmarowaniu go Brunoxem do łańcucha pojawił się dziwny szelest. Nie wiem czy to wina łańcucha czy przerzutek dlatego pytam was o poradę co tu zrobić? Zrobiłem dość dużo km z myślą, że problem ten ustanie po przejechaniu jakiegoś odcinka ale nic z tego. Co mam zrobić w tym wypadku, aby to tak nie hałasowało?

Napisano

starą kasete mialem 12-25 a hg51 wystepuje w 11-28 nie potrzebuje dużych blatów bo nie jeżdżę po górach i nawet tego 25 nie wykorzystywałem wole mieć płynniejsze przejścia. i pytanie czy jakieś inne kasety występują z mniejszymi blatami w rozsądnej cenie ? np 11-25 lub 11-23 ?

dodam jeszcze ze oryginalnie mialem kasete sunrace 8 12-25

i co do korby jak ocenianie jej zużycie ?

• 3 tygodnie później...
Napisano

skończyły sie pomysły :D mam nowy łańcuch(smarowany olejem do lancuchow), kasete i kółka przerzutki. a szelest dalej występuje, myśle ze wydobywa się miedzy łańcuchem a kółkami przerzutki. czego to moze byc problem ? kiepski olej ktory nie wycisza zbyt dobrze napędu ? bo raczej nowe podzespoły nie będą winne.

Napisano

Czy rozbierałeś kiedyś przerzutkę? Odkręcałeś kółka do jakiegoś czyszczenia czy wymiany? Bo one wbrew pozorom nie są symetryczne i trzeba je odpowiednią stroną założyć...

To z metalową tulejką zewnętrzną na górze, napisami i oznaczeniami chyba zawsze do wewnątrz roweru (po stronie szprych).

Napisano

Pisałem że wczoraj założyłem nowe kółka które kompletnie nic nie zmieniły. Według mnie dźwięk powstaje między łańcuchem a kółkami a nie w samych kółkach. Tylko dlaczego po na smarowaniu łańcucha dźwięk dalej jest

Napisano

Puklus

Znasz ten stan z autopsji?

Jeśli ksztalt i jakość wykonania paru sztuk x9 daje taki efekt to teoretycznie sa do bani?

Abstrahując

Każda część która sie porusza i wchodzi w interakcje z drugą wydaje dzwiek,wiekszy lub mniejszy.

• Mod Team
Napisano

Jedne napędy są ciche, inne głośne. Łożyskowanie nie za bardzo wpływa na dźwięki,. gdyż kółeczka kręcą sie stosunkowo powoli. Kółeczka na tulejach kręcą sie bezgłośnie, podobnie jak i te maszynowe.

Warto wiedzieć że dolne kółeczko jest kierunkowe, górne nie. Tyczy się to zarówno shimano jak i sram. Domniemam że to bardziej wina łańcucha, lub faktycznie coś jest krzywo.

Napisano

O sam wózek na pewno nie trze. A patrząc z góry nie widać żeby przerzutka była skręcona i łańcuch krzywo na nią nachodzi . i nie wmawiają mi ze ślizgowe łożyska zawsze hałasuja bo jeszcze na początku wakacji rower nie wydawał ani jednego szelestu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...