venom2000 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Zostaję przy 100 i basta z czasem może zmienię na coś innego ale teraz mam ważniejsze sprawy do ogarnięcia finansowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Chyba macie rację, w takim razie przestanę na razie truć o tych 120 mm skoro się nie da. Ale jest pewien niedosyt, że można 140 a tu "tylko" 100 mm:) Swoją drogą teraz geometria pozwala też na wyczyny lekko krosiarskie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Z czasem wszystko przyjdzie samo bo w planach jest Full Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 30 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 To co napiszę można by uznać za jakiś heretyzm, ale mimo wszystko proszę o opinię (a może popełniłem błąd). Tytułem wstępu - zastanawiam się nad rowerem do maratonów nie tylko na Mazowszu i wydaje mi się, że mógłby to być rower o główce pod kątem nieco mniejszym niż w typowej krosówce. Siedzę i rozważam i patrzę na tabele rozmiarów przykładowych dwóch ram: Peak29 oraz Primal29, oba w rozmiarze L. I teraz, wychodzi na to, że w ramach o podobnej odległości osi zwiększenie skoku widelca o 20 mm to w wielkim przybliżeniu zmiana kątów (główki i podsiodłówki) mniej więcej o 1 stopień. I podniesienie suportu (w jeszcze większym przybliżeniu) o 10 mm. Peak29 ma geometrię podaną dla widelca o skoku 100 mm, Primal dla 140 mm. Kąty to odpowiednio 72 i 74 stopnie oraz 69 i 71 stopni. Suport = -69 i -49 mm względem wysokości środków kół. To znaczy, że gdy do Peaka włożę widelec 140 mm, to otrzymam ramę o kątach 70 i 72, tylko o stopień się różniących od Primala i z suportem na tej samej wysokości? Dobrze czy źle? A swoją drogą - nowy Primal 27,5+ ma o niebo bardziej uniwersalną geo (67 i 74 stopnie przy widelcu 140 mm) i bardziej pasuje do idei "Enduro HT" niż Primal 29". Sprawdźcie tutaj. Smutne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 30 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Też przed zakupem, porównywałem geometrie (jestem w trakcie składania Primala 29) Przy amorze 100mm kąty to 69,5 i 72,5 (uwzględniając obniżenie amora + zmianę sagu), więc otrzymujemy geometrię wręcz bliźniaczą (rownież odległości) do Scotta Scale`a. Właśnie to mnie skłoniło do tej ramy. Oprócz wagi, jest to fajny pomysł na maratony, a po zmianie skoku i do lepszych zabaw się nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 30 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Na upartego Primalem można cisnąć maratony ale Adrian jeżeli chcesz mieć skok w tabeli wyników to zalecam jednak Peaka29,jest lżejszy,w miarę krótki ogon,rama typowa do XC swojego dopóki ujeżdżałem byłem mega zadowolony ale zachciało mi się czegoś innego i wylądowałem na Primalu i nie żałuję bo i na nim jazda jest miła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Oj, z tą dlugością ogona to jednak tabelarycznie Peak słabiej wypada... A do wykorzystania krótkich widełek i tak trzeba by mieć sztycę myk-myka, która waży. A z drugiej strony jest chęć zdystansowania się od dotychczasowych wyników na 16-kilogramowym fullu.... P.S. najchętniej bym wziął Peaka i przespawał główkę zmniejszając kąt o jakieś 3 stopnie, wtedy założyłbym widła 140 mm z minimalnym tylko podniesieniem się ramy:) Edytowane 1 Grudnia 2015 przez adriansocho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Jak długi macie tylny przewód hamulca ? Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Colonel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 No jak tam Wasze projekty panowie?? Chwalić się proszę ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Ja koniec końców miałem primala przez dwa miesiące i go sprzedałem Rama była ogólnie spoko aczkolwiek przy moim wzroście (190cm) jakby za krótka - ett - reach mógłby być tak o 20-40mm dłuższy, więc aktualnie mój wzrok idzie w kierunku Primala 27,5. BTW dziwię się, że velo nie odświeżyło primala 29 na ten rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 No właśnie,zrobili piękne kolorki dla 27,5 a 29 zostawili takie trochę smutnawe,Primal jest bardziej pod króciaków rama enduro robi swoje mnie pod pasowała,wymieniłem ostatnio rafkę na tylę na Rocketa V2 i dałem piastę NS Bikesa Pro cassete na sztywnym tyle 10x135 śmiga się pięknie,muszę jeszcze amorka wyczaić na zamiankę lub sprzedaż za SIDA na coś o skoku min 120mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Opchnij tego sida czym predzej :-) ja u siebie mialem wprawdzie xcr air czyli uginacz, aczkolwiek bylo mi dane testowac od kumpla suntoura aiona i generalnie mega ciekawy amor a cena zachecajaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Teraz nie dam rady go opchnąć zbieram kasę na wyjazd do Szkocji i rower zabieram ze sobą ale coś wymyślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) No ja już czekam na ostatnie części. Mam nadzieję ze w tym miesiącu go złożę, choć dużo się dzieje w życiu osobistym. Na razie taka mała zapowiedź w kiepskiej jakości: Edytowane 7 Lutego 2016 przez sqr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Accent airplane ? Nie dt 533d zawsze to parę mm szerzej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Idziesz budżetowo widzę ale rafki Accenta są dobre i sztywne,bujałem się na nich 2 sezony w górach i wytrzymały,obecnie zmieniam na Rockety V2 Dartmoora,zmienię jeszcze amorka ale to jeszcze troszkę potrwa,Primal na sztywnych osiach z przody i na tyle prowadzi się zupełnie inaczej,jest bardziej zwinny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 No może kiedyś się skuszę na 10x135, ale teraz dopinam projekt. Z resztą wiadomo jak to jest, jednego się nie skończy a już się planuje, że w przyszłości ZEE, 10x135, kind shock czy inne tam . Co do DT to po prostu czytałem dobre opinie o airplaneach, a że dodatkowo były w przecenie i białe to się skusiłem . Tak na marginesie to planuję ustawiać rower pod jazdę, czyli na wyjazd w góry (raz może dwa w roku) Nobby nic 29x2,35 i zmiana skoku na 130/140, a po Mazowszu RoRo/RaRa i 100mm. Ewentualnie zmiana mostka jak mi nie podejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Łe, 2.35 to duży kapeć. Odkąd wyposażyłem rower w oponę kierunkową na przedniej osi i napędową na tylnej, do jazdy ścieżkowo-górskiej nie czuję potrzeby przekraczania 2.1 Stare Maxxisy leżą i się kurzą, a ja nawet na jesienne błoto wybrałem japońskie gumki w jedynym słusznym rozmiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Nobby nic jeszcze nie zakupiony, ale jestem praktycznie zdecydowany na niego. Widzę że masz fulla, w sztywnym duży balon daje jeszcze trochę komfortu, żeby nie powiedzieć amortyzacji, dlatego mnie kusi. Ale powiem ci że trochę mnie zbiłeś z tropu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Faktycznie nie pomyślałem że mam fulla, człowiek się przyzwyczaja hehe Safety first jak to mawiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 (edytowane) siemanko odkopie troszku bo jestem na etapie zastanawiania sie nad kupnem primala 29 czy przy dłuższym tułowiu i krotkiej nodze 82cm wew. rama w rozm 19 bedzie odpowiednia ? wzrost 185 , czy pasuje do tego primala sztywny widelec o skoku zblizonym do 100mm , jezdze po plaskim tereny nadmorskie. zastanawialem sie nad peakem29 ale zalezy mi na małym kątem podsiodłowki . Edytowane 8 Lipca 2016 przez popio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej762 Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Ta rama raczej pod wyższe widelce... 120-130. Sztywny widelec zniweluje Tobie kat podsiodlowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 zniweluje czyli zwiekszy? peak odpada bo ma 74 podsiodlowke a ja szukam czegos blizej granicy 71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Lato mija a nadal żadnych projektów nie widać moi drodzy panowie Zakupiłem ostatnio w rewelacyjnej cenie secik na przód a mianowicie SRAM 716 Hub with Stans ZTR Arch Ex Front Wheel 29 32H 15mm Black za jedyne 55 GB ,teraz czekam na jakieś promo z amorkami i sztycę myk myka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Ja zamieniłem swojego primala na NS Djambo I jest moc przy 140mm mam kąt główki 66 stopni, rama ma obie sztywne osie i jest dłuższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi