Skocz do zawartości

[u-lock] Samootwierający się Kryptonite Evo

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To co napiszę zabrzmi pewnie dziwnie ale mam problem z moim u-lockiem - sam się otwiera  :teehee:

Mowa o Kryptonite Evolution Mini LS. 

U-locka mam już 3 lata i 3 miesiące, używany jest przez cały ten okres, lato - zima - śnieg - deszcz. 

Sposób przewożenia - uchwyt w jednym rowerze (zamek dzwoni cały czas) a w drugim na kierownicy, tutaj cały podskakuje na wybojach. 

Trzy razy zamek był "przepłukiwany" WD40 a tak poza tym to po prostu działa. 

Ale dwa samoczynne otwarcia nie dają mi spokoju. 

Pierwszy raz spadł mi z kierownicy podczas jazdy jakieś parę miesięcy temu, na szczęście na DDR. Dzisiaj po powrocie do domu zauważyłem że zamek wisi na podkowie, na szczęście się zaklinował i nie spadł. 

Kluczyka nie da się wyciągnąć z otwartego zamka, więc błąd przy zamykaniu wykluczam. Jedyna opcja jest taka że zamek otworzył się samoczynnie od wstrząsów. 

Zapadki są już dość luźne bo często zdarza się że przemieszczają się w trakcie jazdy i przed otwarciem trzeba je ustawić kluczykiem. 

U-lock od jakiegoś czasu wożę w plecaku/torbie więc ryzyko samoczynnego otwarcia jest zminimalizowane. Trzęsąc u-lockiem w rękach nigdy nie udało się go otworzyć. 

Co radzicie? Olać sprawę i po prostu transportować go amortyzując wstrząsy czy zmienić na nowy?  :icon_confused:

Napisano

Zamek musi mieć wadę. Nie ma możliwości, aby było inaczej. Mój łańcuch kryptonite keeper działa podobnie. Zapadki muszą ułożyć się w określony wzór przecież.

Napisano

U mnie również trzeba przed włożeniem korygować zapadki.

U mnie też, tylko nie nazwałbym tego zapadkami, a bardziej prowadnicami czy czymś w tym stylu. Poza tym jeżeli dobrze pamiętam, to nie da się pojedynczego krążka przekręcić o więcej niż 90 stopni, więc tak zamek sam się nie powinien otwierać.

Skoro zamek i tak niepewny, to ja bym spróbował potraktować olejem.

Napisano

Jakiś czas temu znalazłem jedyne sensowne zastosowanie dla Finish Line Dry z teflonem, właśnie do zamków. Kryptonitowi też powinien pomóc.

Napisano

To w takim razie wezmę się za smarowanie i zobaczę czy coś się poprawi. Dzięki za rady :) 

FL czerwonego kiedyś używałem to może poszukam tanio jakiejś buteleczki do smarowania zamków.

Napisano

Smar stały do zamków się nie nadaje, chyba że jesteś w stanie go rozmontować na czynniki pierwsze i nałożyć smar, gdzie trzeba. Osobiste doświadczenia z zamkami mam takie, że lepiej aby ten pracował na sucho, chyba że jest ryzyko, że zardzewieje. Tam, gdzie kurz - smar twój wróg...

Napisano

To w takim razie wezmę się za smarowanie i zobaczę czy coś się poprawi. Dzięki za rady :)

FL czerwonego kiedyś używałem to może poszukam tanio jakiejś buteleczki do smarowania zamków.

Jakbyś nie znalazł daj znak sygnał to Cię poratuję

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...