piciu256 Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 oj tam najwięcej zyskałby na wymianie amorka (ale to już conajmniej 500zl)- pewnie jakiś suntour 2,5kg jak nie więcej, więc na dobrym amorku zyskałby ok. kilograma i do tego porządną pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moize Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Tak, ale licząc cena-waga, jest to duża różnica, oszczędniej zmienić wpierw korby(po za tym sztywność napędu znacznie wzrośnie). Oczywiście za wymianą amortyzatora idzie bardzo ważna rzecz, czyli praca, waga przodu, a jeśli chodzi o sztywność to w momencie wymiany osi na 15 lub 20, wzrasta ona znacznie, jednak wszystko obija się o kwestie finansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 akurat oś 15mm jest całkowicie zbędna przy 100mm skoku i kole 26" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moize Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Nie mam pojęcia z jakiej racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 a no z takiej że (o ile mówimy o amortyzatorze 32mm) to sztywności nie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moize Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 laga czy 28 czy 32 ma dosyć podobną sztywność czyli dość słabą. Sztywna oś jak sama nazwa wskazuje, bardzo dużo daje. Ale za tym idzie kupno piasty (w przypadku 15mm nieco droższa inwestycja i jeśli chodzi o amortyzator i piastę w stosunku do osi 9 i 20). Myślę że jeśli chodzi o przednią piastę na sztywną oś, bez wahania brałbym używaną. Łożyska w takiej piaście rzadko się psują (wytrzymują bez problemu 2-3 sezony), nie ma tam gwintów do zerwania (chyba że ktoś jest takim agentem że urywa gwinty w mocowaniu na tarczę) a całość jest po prostu skomplikowana tak jak budowa cepa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 (edytowane) mówiąc że 28 32 nie ma większej różnicy mocno się pogrążyłeś tak się składa że miesiąc temu przesiadłem się z dość sztywnego amorka 28 na "zwykły" 32 i różnica w sztywności jest kolosalna... przecież to aż 4mm różnicy średnicy... i nie mówię że sztywna oś nie poprawia sztywności, piszę tylko że nie ma sensu w tym przypadku na siłę iść w sztywna oś, bo zwiększona sztywność w tym przypadku nic nie da. Edytowane 29 Marca 2016 przez piciu256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moize Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 (edytowane) Jest to nie wielka różnica, a praktycznie żadna. W stosunku do sztywnej osi, gdzie nie wyobrażam sobie żadnego mtb bez niej to już w ogóle. Prawda jest taka czy chcesz czy nie, jeśli ktokolwiek posiada rower do jakiejkolwiek dyscypliny i idzie raczej w stronę jazdy wyczynowej, tzw ''miękka oś'' nie ma prawa bytu. Oczywiście jeśli chodzi o mtb. Edytowane 29 Marca 2016 przez moize Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 a powiedz mi proszę jaki masz amortyzator (a raczej jaki miałeś wcześniej) i jaki rozmiar koła? skoro "miekka oś" nie ma racji bytu to jakim cudem w kolarstwie "wyczynowym" przyjęło się coś takiego jak RS First? ten amortyzator gnie się na potęgę a mój na kołach 26" i zwykłym szybkozamykaczu przy użyciu siły (a w tej płaszczyźnie występują małe siły podczas jazdy) udaje mi się odchylić koło (lewo prawo) maksymalnie o 1mm, na goleniach 28mm gięło się wyraźnie mocniej, bez problemu 2mm odchyłu koła (koło to samo co teraz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moize Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 generalnie wróciłem na to forum po kilku latach, ponieważ co chwila kiedy cokolwiek googlowałem, trafiałem na nie z powrotem i bzdury które tutaj czytałem przyprawiają mnie o ból głowy. A ty widze jesteś strasznie nie reformowalny skoro mówisz o amortyzatorach które produkowano przeszło 2 dekady temu. Bo rozmawiamy tutaj o miękkiej osi, więc chyba nie chodzi ci o nowego firsta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 tak chodzi mi o nowego rock shox first- odpowiedziałem że skoro niby potrzeba jak największej sztywności, nawet jeśli jej nie brakuje to jakim cudem coś tak giętkiego jak ten first ma rację bytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moize Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 (edytowane) ciekawe od kiedy usd są giętkie. Może i nie mają boostera, jednak są to dość sztywne konstrukcje. Po za tym rozmawiamy tutaj o osiach a nie braku boostera, choć i tak traf chciał tak że poruszyłeś temat usd, którego sam posiadam. Edytowane 29 Marca 2016 przez moize Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 (edytowane) nie mówię że usd są giętkie (chociaż z powodu konstrukcji są mniej sztywne niż zwykłe) ale ten rs first nie jest jakoś specjalnie sztywny tutaj filmik przykładowy Edytowane 29 Marca 2016 przez piciu256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 29 Marca 2016 Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 To widzę nie zmieniłeś jeszcze w takim razie sztycy,korby,pedałów, Po za tym te chwyty mialem i są niewygodne PS. Serio masz siodło pod takim kątem ? xD musisz się nieźle zapierać o kierownice Mam tą sztyce w szufladzie i wiem ,że regulacja jest kiepska,ale próbuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lunatic Napisano 30 Marca 2016 Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Dzięki @moize za radę dot. korby, ta na razie jest w dobrym stanie ale w przyszłości wezmę to pod uwagę! @piciu256 o amorku pisałem, że zajmę się nim później, tu jest bardzo dużo do urwania ale ma to też swoją cenę, która na chwilę obecną jest dla mnie za wysoka... Czytam natomiast post kolegi @llancer po raz chyba piąty i za cholerę nie wiem ocb!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 30 Marca 2016 Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 a ja wiem ze amorek to raczej dość odległa inwestycja- na razie koła masz ciężkie to w sumie był trochę off topic, tak trochę dyskusja się wywiązała chyba chodzi mu ze siodło masz trochę do przodu pochylone zamiast poziomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 30 Marca 2016 Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Dokładnie, tak ciężko rozszyfrować ,, Serio masz siodło pod takim kątem '' ? Chyba wiadomo jakie są kąty 90* 45* 180* etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lunatic Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 To widzę nie zmieniłeś jeszcze w takim razie sztycy,korby,pedałów, Po za tym te chwyty mialem i są niewygodne PS. Serio masz siodło pod takim kątem ? xD musisz się nieźle zapierać o kierownice Mam tą sztyce w szufladzie i wiem ,że regulacja jest kiepska,ale próbuj No właśnie trudno rozszyfrować do kogo piłeś i co w ogóle miałeś na myśli pisząc, że nie wymieniłem sztycy, korby i pedałów podczas gdy sztyca i pedały wymienione. A jeśli chwyty były dla Ciebie niewygodne to Twój problem, ja takiego nie mam po prawie 5000 km. Jestem też bardzo ciekawy skąd wiesz pod jakim kątem mam siodełko skoro nigdzie o tym nie pisałem i co mam wg Ciebie próbować regulować? Może sztyca też była dla Ciebie niewygodna ale widać nie wszyscy muszą mieć takie problemy jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Wiesz, zobaczyłem fotki autora tematu i do niego napisałem. A poźniej nie zaułważyłem że nie do ciebie to pisałem(poprzedni post) tak więc się nie obrażaj bo to nie było do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lunatic Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Teraz wszystko jasne. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi