Skocz do zawartości

[zaślepki] Jak zabezpieczyć ramę z wewnętrznym prowadzeniem linek?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ramę z opcją wewnętrznego prowadzenia linek. 

Gdybym z niej korzystał do otworów dołączone są gumki z miejscem na linkę w środku. 

Ale ponieważ linki i przewody poprowadzę zwyczajnie na zewnątrz mam zagwozdkę jak te zbędne otwory w ramie zabezpieczyć, tak żeby podczas mycia nie dostawała się do nich woda. 

Kilka otworów jest okrągłych, kilka eliptycznych, a te w wahaczu prostokątne. 

Czy da się wykonać w miarę estetyczne zaślepki? Osobiście nie mam pomysłu z czego, przychodzi mi do głowy jedynie gruba guma na przykład z korków. 

Ja bym spróbował zakleić otworki jakąś samoprzylepną taśmą, najlepiej zapytać w sklepie z materiałami izolacyjnymi czy budowlanymi. Chociaż takie coś może kosztować ze 2 dyszki... Taka np. taśma do folii dachowych, ma klej mocny jak diabli a powinna zejść po użyciu zmywacza do paznokci :)

Miałem kiedyś całą tubę stwardniałego silikonu, można by coś z niego wyciąć i osadzić na świeżym.

Nic nie trzeba osadzać i wycinać, widziałem patent z zalewaniem silikonem otworów montażowych na koszyk bidonu i coś takiego będę robił u siebie. Otwory na pancerze pewnie też się da ;)

jezeli nie potrzebujesz tych otworow na linki a chcesz trwale je usunac ,podjedz do jakiegos spawacza i niech uzyje metody TIG 141 i nawet nie poznasz ze miales te dziurki w rowerze. Serio pisze :)

Z drugiej strony nie ma co sie martwic ze sie woda wleje , bo rower nie zardzewiej a woda po obroceniu roweru wyleci rurą podsiodłową.

Ja bym się wybrał do jakiegokolwiek marketu budowlanego i poszukał gumowych lub plastikowych zaślepek pasujących do otworów.Na myśl przychodzą mi chociażby takie małe które wciska się w główkę śruby w meblach.Oczywiście wszystko w ladnym kolorze i ze smakiem.To tylko przykład.Pewnie od czegoś innego też się znajdzie.

P.S.Kolejny przykład.Ładne czarne okrągłe stopki,zaślepki stosowane w laptopie :)

P.S.2.Nie wiem jak duże masz te otwory.Czasem długopisy mają estetyczne zakończenia na końcówkach.

Przykładów można mnożyć.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...