Skocz do zawartości

[zakup] btwin ultra 720 af

wania01

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry,

Co Państwo myślą o produkcie firmy BTWIN: ULTRA 720 AF?

Jestem nowym użytkownikiem forum, a zdążyłem już zauważyć że rowery tej firmy są troszkę kontrowersyjne. 

Mój wybór oscyluje wokół produktów o ramie aluminiowej w cenie z pogranicza 5000pln i szczerze mówiąc to 

powyższy rower wyróżnia się obecnością podzespołów SHIMANO ULTEGRY, czego nie osiągnę u innych producentów.

Z góry dziękuję za pomoc...

Witam.

A co powiesz na ramę Carbon i 105?

Moja propozycja:

http://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_giant_tcr_advanced_2_2015/11444.110.1.1.pl.0.htm

Tylko trzeba w sieci poszukać odpowiedniej ramy.

Znalazłem także moim zdaniem lepszą opcję od B'Twina:

https://www.canyon.com/pl/bikes/bike-detail.html?b=3714

Trochę niższa waga.

Pozdr.

A co powiesz na ramę Carbon i 105?

Dobre pytanie....

Wspominałem, że dopiero zaczynam przygodę z szosą, a w moim dotychczasowym dorobku rowerzysty zaliczyłem kilka nieprzyjemnych upadków.

Boje się więc zniszczyć karbonową ramę na pierwszych kilometrach....(na szosie przejechałem łącznie ok 1km ) 

Poza tym chciałbym o krótką opinię, jaka opcja daje lepszy efekt:

1. rama aluminiowa + Shimano ultegra

2. rama karbonowa + Shimano 105

(nie akceptuje półśrodków, więc odpowiedź: "jesteś początkujący, więc nie zauważysz" - mnie nie zadowala )

Tutaj jest krótki test B`Twin Ultra 700AF http://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/14454/test_b_twin_ultra_700_af . Z Ultra 720AF ma wspólną ramę, widelec i kierownicę. Reszta osprzętu i koła są oczywiście inne, ale może da ci to jakiś pogląd na to czego spodziewać się po tej konstrukcji.

Ja mam inne wrażenia odnośnie karbonowej ramy niż kolega powyżej. Dwa razy spadł mi łańcuch i 2 razy obrypał kawałek ramy. Być może można tego uniknąć stosując ochraniacze na tylnych widełkach i w okolicach suportu ale prawda jest taka, że rama stalowa czy alumiowa co najwyżej straciłaby w tym miejscu lakier. Byłbym ostrożny w chwaleniu wytrzymałości ram wykonanych z tego materiału.

Być może można tego uniknąć stosując ochraniacze na tylnych widełkach i w okolicach suportu

Nie wiem jak "renomowanego" producenta ramę miałeś ...

Ale jak oglądam Speca, Canyona, czy Treka to mam wrażenie że blaszane wstawki ochronne w tych miejscach to norma ... :)

Co do Al czy CF ... z rozmów ze znajomymi, którzy latają na szosach AL rama + CF wideł i dodatkowo przetestowali w pełni karbonowy set po cichu przyznają że żałują kupna Al na Ultegrze zamiast CF na 105`tce ...

Pozdrawiam

Rower został kupiony w decathlonie. Był to btwin mach 700. Ciężko mówić o renomie producenta w tym przypadku. Także uważam, że w newralgicznych miejscach ramy powinny znaleźć się ochraniacze. Niestety zwróciłem na to uwagę po czasie. Bardziej chodziło mi o to, że skoro łańcuch potrafi bez problemu zrobić kuku takiej ramie, to co dopiero mówić o glebie np. na rozsypanym żwirku. Nie zamierzam twierdzić, że karbon to zło. Ale z doświadczenia wiem, że nie ma co się łudzić co do tego, że wytrzymałość na codzień ram wykonananych z tego materiału dorównuje wytrzymałości ram stalowych i alu. Tak samo warto sprostosować argument o tym, że wszystkie najwyższe modele rowerów mają karbonowe ramy. Owszem, może i tak jest ale czy to świadczy w jakiś sposób o większej przydatności karbonu dla amatora? Przeciętny amator nie ma do dyspozycji kilku rowerów (tak jak zawodowiec).

Szosa to taki specyficzny rower w którym jakość tłumienia drgań ma znaczenie ...

Jak wszyscy wiemy ze wszystkich materiałów z jakich produkuje się ramy to właśnie AL jest najmniej trafionym materiałem jeżeli chodzi o moduł younga :).

Latam na karbonowej ramie w MTB gdzie jest o wiele większe prawdopodobieństwo wtopy ... ale komfort jaki daje ... ponad wszystko :D

Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...