kosmonauta80 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Tak się zastanawiałem, czy częste spacerowanie ma jakikolwiek wpływ na formę? Na zdrowie na pewno, ale mi chodzi o rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Jakbym miał zgadywać, to powiedziałbym, że na granicy błędu statystycznego. Może dla kogoś, kto ostatnie 10 lat spędził w fotelu, na początku jakiś niewielki wpływ byłby zauważalny. Chyba, że pisząc "spacer" masz na myśli jakieś forsowne marsze, to już co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Co to znaczy rower? Samemu pod wiatr 30 km/h, pod górę szybko, albo dzieckiem w parku... źle zadane pytanie. Zazwyczaj jazda na rowerze jest bardziej intensywna od spaceru nawet szybkim krokiem. Musisz doprecyzować o co Ci chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
life4club Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Wg mnie aby utrzymać poprawną kondycję i formę to nie należy TYLKO jeździć rowerem (nieważne, czy trekking, szosa czy mtb), a spacerować do szopy po rower. Tylko powinno się wszystkiego po trochu robić. Najczęściej ludzie zimą nie jeżdżą rowerem, więc można cieplejsze buty założyć i gdy rower "zimuje" to można porobić te parę km spaceru (lub biegu jak kto woli). Lub pojechać gdzieś w fajne miejsce rowerem i pobiegać...dużo możliwości jest, ale żeby wszystko występowało w naszym cyklu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 @@kosmonauta80, Porównują typowe aktywności? Rower jest wyraźnie lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Nie ma. Za małe ociążenie za wolne tempo. Chyba że bardzo szybki marsz z cieżkim plecakiem i najlepiej pod góre. Wiele też zależy w jakiej formie jesteś obecnie. Jeśli dopiero co wstałeś z fotela po 5 czy 10 latach odpoczynku w nim to pewnie na początek pomoże. Jeśli natomiast jesteś osoba wysportowaną i regularnie jeżdżącą to spacer może być jedynie formą uspokojenia i wyciszenia tętna,mięśni i organizmu po intensywnej jeździe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Wszystko zależy od tempa. Gdy tempo jest powolne to spacer może być większy wydatkiem energetycznym od powolnej jazdy na rowerze. Kup pulsometr i sprawdź jaka aktywność daje tętno powyżej 130. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah Napisano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Ja mam świeże porównanie. Przynajmniej kilka razy w tygodniu przejeżdżam ok. 30 km po trudnych leśnych drogach w ok. 1:10 do 1:15 tj. w czasie możliwie najkrótszym. Na wczasach przez 3 tygodnie rano robiłem w górzystym terenie marsz ok. 5 km w ok. 1 godz. Po powrocie po wejściu na rower musiałem odbudować formę. Wniosek jest taki, że to nie to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.