Skocz do zawartości

[spacer] vs jazda na rowerze

kosmonauta80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakbym miał zgadywać, to powiedziałbym, że na granicy błędu statystycznego. Może dla kogoś, kto ostatnie 10 lat spędził w fotelu, na początku jakiś niewielki wpływ byłby zauważalny. Chyba, że pisząc "spacer" masz na myśli jakieś forsowne marsze, to już co innego.

Napisano

Co to znaczy rower? Samemu pod wiatr 30 km/h, pod górę szybko, albo dzieckiem w parku... źle zadane pytanie.

Zazwyczaj jazda na rowerze jest bardziej intensywna od spaceru nawet szybkim krokiem. Musisz doprecyzować o co Ci chodzi?

Napisano

Wg mnie aby utrzymać poprawną kondycję i formę to nie należy TYLKO jeździć rowerem (nieważne, czy trekking, szosa czy mtb), a spacerować do szopy po rower. Tylko powinno się wszystkiego po trochu robić. Najczęściej ludzie zimą nie jeżdżą rowerem, więc można cieplejsze buty założyć i gdy rower "zimuje" to można porobić te parę km spaceru (lub biegu jak kto woli). Lub pojechać gdzieś w fajne miejsce rowerem i pobiegać...dużo możliwości jest, ale żeby wszystko występowało w naszym cyklu :)

Napisano

Nie ma. Za małe ociążenie za wolne tempo. Chyba że bardzo szybki marsz z cieżkim plecakiem i najlepiej pod góre.

Wiele też zależy w jakiej formie jesteś obecnie. Jeśli dopiero co wstałeś z fotela po 5 czy 10 latach odpoczynku w nim to pewnie na początek pomoże. Jeśli natomiast jesteś osoba wysportowaną i regularnie jeżdżącą to spacer może być jedynie formą uspokojenia i wyciszenia tętna,mięśni i organizmu po intensywnej jeździe.

Napisano

Ja mam świeże porównanie. Przynajmniej kilka razy w tygodniu przejeżdżam ok. 30 km po trudnych leśnych drogach w ok. 1:10 do 1:15 tj. w czasie możliwie najkrótszym. Na wczasach przez 3 tygodnie rano robiłem w górzystym terenie marsz ok. 5 km w ok. 1 godz. Po powrocie po wejściu na rower musiałem odbudować formę. Wniosek jest taki, że to nie to samo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...