hadess Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Witam jaka opone polecacie na obręcz 19mm chodzi mi o jak najwęższą według tabelki to 28c, niewiecie czy 25c podejdzie ? Posiadam opony vittoria rubino 700x28c ale po 1 sezonie popekały po bokach nwm z jakiej przyczyny . Zastanawiam się nad oponami CONTINENTAL Ultra Sport Co możecie o nich powiedzieć, lub może znacie jakieś lepsze ? Ps. Dlaczego tak te moje opony popękały ?
mklos1 Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Mam Schwalbe Lugano 700x23 i mam pęknięcia po bokach. Z tym że u mnie rower stoi 24/365 na balkonie, więc liczę się z tym, że opony tak mogą wyglądać. To tylko wierzchnia warstwa, bez wpływu na integralność opony (chyba) - przynajmniej w moim przypadku. Oponka fajna chyba dostępna w rozmiarze 700x25.
mklos1 Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 No nie. Na 16 mm Gdzieś spotkałem się z teorią, że opona nie może być węższa niż obręcz. Nie testowałem i trochę trudno mi uwierzyć, że 23mm będzie się trzymać na 19mm.
seraph Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Możesz założyć na swoją obręcz oponę 25C, ale licz się z tym, że w porównaniu do 28C nie będzie żadnej zalety, a stracisz na komforcie. Opona będzie rozciągnięta na boki, a jej grzbiet będzie płaski, więc opór toczenia może być paradoksalnie nawet wyższy niż szerszej... Niektórzy myślą, że tabelka kompatybilności to jakaś wyrocznia i jak się nie będą stosować to koła powybuchają A to chodzi tylko o logikę i zdrowy rozsądek...
hadess Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 no ok to jaka oponka 28c godna polecenia ? bo ta vittoria to nie za bardzo mi podeszła nie cały sezon i popękała po bokach !
mklos1 Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Wydaje mi się, że poniżej 700x32 to trudno w ogóle mówić o jakimkolwiek komforcie - ale to taki mały offtop. @@hadess, Zarzuć foto. Na jakim ciśnieniu jeździłeś? Gdzie zwykle przechowujesz rower?
hadess Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Napisano 19 Sierpnia 2015 Przód Tył Dziwne ale po prawej stronie opony wygladają przyzwoicie po lewej jak widać na zdjeciach ( może nie widac ) jest rysa na długość całego napisu. Na dopompowanej oponie nie widać tak tego ale wczoraj jak zmieniałem dętkę to rzuciłem okiem na opon i wyglądało to strasznie. Ciśnienie to 5 do 7 bar ja pompuje 6. ( dodam że waże 95kg ) przechowuje go w piwnicy a w okresie zimowym w garażu ( powietrze spuszczone troche )
Gość Napisano 19 Sierpnia 2015 Napisano 19 Sierpnia 2015 Hej, Mam 700x28C Ultra Sporty Conti w wersji z drutem. Opona sprawia wrażenie pancernej. Sporo sie z nimi uszarpałem żeby wsadzić to na obręcze Eastona, tył poszedł jakoś gładko ale przód .... złamana łyżka, jak już wsadziłem oponę i nadmuchałem, okazało się, że gdzieś przyciąłem dętkę Wiec wszystko od nowa. ;-) Ale nie ma tego złego, później miedzy felgę a brzeg opony wpychałem tą przebita detke, zeby zyskac ciut miejsca i poszło gładko. Tak czy siak palcami tej opony na te obręcze wsadzić nie idzie. Co do pękania wzdłuż napisu, niektóre firmy robią chyba tak, że napis jest na brzegu opony robiony w formie "prasowaniki" z cienkiego paska gumy galwanizowanego na końcu, mam wrażenie że w nowych Conti CityRide II tez mam "pekniecie" nad napisem i wygląda to jak wspomniana "prasowanka", która się lekko odkleiła na brzegu. Wydaje się że Twój napis tez jest "dolepiony", choć zdjęcia mało wyraźne. W schwalbe czegoś takiego nie widziałem, napisy chyba są malowane na brzegu, aż zerknę dziś.
hadess Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Napisano 19 Sierpnia 2015 cinol123 A jak się sprawiają te opony ? zaraz wstawie zdjęcia wyrażniejsze
Gość Napisano 19 Sierpnia 2015 Napisano 19 Sierpnia 2015 O kurna popłynąłem, mam SuperSport.... sorka za zamieszanie... za duzo tych opon rowerów ....
hadess Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Napisano 19 Sierpnia 2015 teraz powinno widać Może te opony jeszcze się nie nadaja do wymiany
Gość Napisano 19 Sierpnia 2015 Napisano 19 Sierpnia 2015 Hmm, wygląda jakby poszło głęboko.To pęknięcie będzie pracować...myślę że dopóki nie widać oplotu (a ten pewnie objawi się niebawem) to można jeździć. A pod reka trzymałbym już przygotowane nowe kapcie i kontrolował co tam w szczelinie widać. Zanim nabyłem SuperSporty to miałem Conti Sport Contact 700x32C, były popękane na całym obwodzie w taki sam sposób (przez zimowanie w złych warunkach jak podejrzewam), zobaczyłem nitki, zmieniłem gumy... nie chciałem kusić losu i czekać aż strzeli;-)
hadess Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Napisano 19 Sierpnia 2015 ok a znacie jakies opinie o tych ultra sport ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.