Skocz do zawartości

[Obręcze] niekapslowane a hamulec tarczowy

mentelgen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, po ostatnim bliskim spotkaniu z samochodem jestem zmuszony zakupić nowe obręcze. Potrzebuję wąskich obręczy na 36 szprych, i mój wybór padł na AlexRims R450. Jednak stąd moje pytanie, jak to będzie współpracować z hamulcem tarczowym? Obręcz jest niekapslowana, więc jest jakieś ryzyko wyrwania nypla przy hamowaniu? Widziałem że są obręcze niekapslowane disc only.

Proszę o pomoc :)

Napisano

ja mam stare obrecze wykorzystane ponownie pod tarcze 180 na obu kolach... nie widze zeby cokolwiek sie zlego dzialo ani z obraczami ani szprychami.. a hamowalem juz nie raz ostro na szlag :D ale na nowym zestawie przejechalem dopiero ze 200km wiec doswiadczenia za duzego to nie mam

Napisano

Disc Only oznacza, że bok obręczy nie jest przygotowany do kontaktu z okładziną hamulca obręczowego; to czy obręcz jest kapslowana czy nie to raczej ma małe znaczenie przy ich działaniu z tarczówkami (żadne?). Wyrwanie nypla z otworu zdarzyć się może przy mocniejszym dzwonie czy twardym lądowaniu, ale nie przy hamowaniu... Chociaż może w jakichś chińskich felgach z Alibaby ważących 300g/szt to kto wie :D

Napisano

Tylko 32? U mnie pracuje 24 bez żadnych problemów. I kapsli. Także nic się nie bój. Najważniejsze, daj koła do złożenia człowiekowi, który ogarnia temat i będzie ok.

Zresztą, wiele drogich obręczy nie jest kapslowanych i dają radę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...