ravaelo Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Witam Mam problem, a mianowice wczoraj zauważyłem, że tylne koło bardzo schodzi w lewo, może mam przywidzenia ale według mnie tak nie powinno być, wczesniej się temu nie przyglądałem a rower mam już od roku, po przekręceniu kołem widać że równo się kręci, nie czuć bicia itd. Nie mam możliwości regulacji go ponieważ w innym ustawieniu nie wejdzie tarcza hamulca w zacisk. Ktoś ma jakieś pomysły? Może oddać do serwisu bo jest jeszcze gwarancja?
jahoo84 Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Był już taki temat i chyba także to był scott, wyszlo na krzywą tzn źle splanowaną ramą.
rzezniol Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Szprychy mogą być dobrze naciągnięte a koło może być krzywo ... bo prawidłowa siła naciągu nie gwarantuje centryczności w tej płaszczyźnie. Wyjmij koło z ramy i je obróć ... Jeżeli sytuacja będzie identyczna, to krzywa rama. Jeżeli problem przeniesie się na drugą stronę to źle zbudowane koło ... trzeba je "przeciągnąć" na środek piasty. Pozdro
ravaelo Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 Dzisiaj może nie ale jutro pojadę do Taty i zamienię koła z jego roweru i porównam czy to faktycznie rama abo koło.
rzezniol Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Nie musisz nigdzie jechać ... Wyjmij koło z ramy i je obróć ... ... Pozdro
ravaelo Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 Niestety Twój patent nie zadziałał musiał bym sciągnac tarczę i kasetę ale nie mam do tego narzędzi, inaczej nie potrafię tego robić ale pojechałem i sprawdziłem, swoje koło założyłem do taty roweru i tak samo uciekało na lewo, odwrotnie nie mogłem zrobić bo w meridzie jest większa tarcza hamulca. Teraz mam 100% pewność że rama jest prosta a koło do centrowania. Pozdrawiam
rzezniol Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Niestety Twój patent nie zadziałał musiał bym sciągnac tarczę i kasetę ale nie mam do tego narzędzi, inaczej nie potrafię tego robić eeee ... zatkałeś mnie ... sprawdzałeś czy z góry założyłeś że się nie da ? Wystarczy spojrzeć na twoją pierwszą fotkę żeby to zobaczyć ze się mieści ... wystarczy przerzutkę zrzucić na najmniejsza zębatkę i przy zakładaniu koła pominąć łańcuch. Pozdrawiam
ravaelo Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 Sprawdziłem i nie dałem rady tego zrobić, na siłę nie chciałem wpychać bo bym najprawdopodobniej coś urwał (znając moje szczeście jak się za coś samemu wezmę). Jak tylko bede miał chwile to pojdę znowu zdjęcie zrobić że nie pasuje, tarcza hamulca wadziła o przerzutkę. PS. Jak widać na zdjęciu tarcza hamulca jak będę probował odwrócić koło będzie zawadzała o mechanizm naziągania linki (on wprew pozorom nie odchyla się na zewnątrz po zmianie przełożenia na najmniejszą zębatke tylko odchyla się do tyłu), więc nie ma możliwości umiejscowienia tarczy po tej stronie. Także bardzo dzięlkuję za pomoc problem rozwiązany, krzywe koło.
rzezniol Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Aaa OK Shadow od Shimano ... u nich rzeczywiście dla tej operacji trzeba zdjąć przerzutkę Znajdź tylko dobrego "kołodzieja" żeby ci nie spaprał roboty. Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.