Skocz do zawartości

[Upgrade koła] Pytanie o opinię

LegionnaireSowa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od jakiegoś czasu ścigam się w maratonach. Zasadniczo jeżdzę na rowerze od 5 miesięcy zaledwie ale wyniki są całkiem niezłe z racji tego że od ponad 10 lat trenowałem inne dyscypliny dosyć poważnie. Przechodząc do sedna sprawy zależy mi na poprawie wyników, często słyszę opinię na zawodach że powinienem doinwestować sprzęt (mam używany rowerek, 26 er, około 10,5 kg, osprzęt XT, rama alu, koła mavic crossride pod v-ki). Jak udało mi się wyczytać i dowiedzieć, najlepszym i najefektywniejszym sposobem poprawy wyników jest inwestycja w lżejsze koła. Tutaj pytanie do osób z doświadczeniem.. Czy opłaca się wydać 1500 zł na koła lżejsze o 300 gram ? (moje ważą 1700 - mavic crossride) porządne kółeczka o wadze 1350 - 1400 gram jestem w stanie na allegro znaleźć w dobrej cenie.. 

Co najważniejsze, jakie są odczucia przy lżejszych kółkach? Czy faktycznie toczy się to lżej, czy jest to odczuwalne? Czy może da mi to zaledwie 30 sekund, na dystansie 60 km maratonu w górach? 

Pozdrawiam serdecznie

Napisano

Lżejsze koła nie toczą się lżej tylko lepiej przyśpieszają, łatwiej się na nich podjeżdża i rower robi się zwrotniejszy z racji mniejszego momentu żyroskopowego.

Podczas jazdy po płaskim ze stała prędkością nie ma żadnej różnicy, a do tego te ekstremalnie lekkie nigdy nie są najwytrzymalsze.

Wszystko ma wady i zalety :sweat:

Napisano

Ps. Koła które chciałyby ewentualnie założyć to zestaw piasty-novatec 711/712, obręcze ZTR alpine, szprychy sapim laser.

Tylko czy warto? Czy odczuje to w nogach a nie tylko w kieszeni? :D

Mam wielki dylemat z tego powodu bo de facto na wyścigu muszę wprawić w ruch swoje 85kg i 11 kg roweru. Czy 300 gram (masy rotującej rzecz jasna) ma tu odczuwalne znaczenie? ? :)

Napisano

Jakie masz obecnie opony? Z dętkami czy bez?

Możesz poprubować zejść z masy na gumach to się dowiesz czy czuć czy nie. Wg mnie czuć nawet 100 gr szczególnie na tylnym kole, ale może to placebo, czyli im więcej wydasz tym bardziej poczujesz :yucky:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...