Seas Napisano 17 Sierpnia 2015 Napisano 17 Sierpnia 2015 Witam Planuję wymianę amortyzatora w nowo zakupionym rowerze Giant Talon 4. Przyczyna- wydaje mi się że amortyzator jest za twardy (trzęsie kierownicą, wydaje sie że słabo amortyzuje) i ma za maly skok - w rzeczywistości ugina się znacznie mniej niż 100mm, około 30-40mm. Piszę, bo nie wiem jakie parametry (wymiary) ma mieć zamiennik. Budżet 1000-2000zł. Czy wymiana amortyzatora faktycznie poprawi komfort jazdy? Czy ten amortyzator jest warty pozostawienia w rowerze? Zastosowanie roweru-jazda po kamienistych drogach polnych, lesnych z liczymi dziurami, dojazd ulicą itp. Moja waga 78kg. Dziękuję za porady.
Michalik85 Napisano 17 Sierpnia 2015 Napisano 17 Sierpnia 2015 to co masz w rowerze to nie amortyzator tylko cos co przypomina amortyzator nie warty pozostawienia w rowerze, bo po takim terenie jakim jezdzisz mozesz sobie krzywde zrobic czy wymiana poprawi komfort jazdy? pewnie ze tak, wkoncu poczujesz jak pracuje amortyzator. Oczywiscie wymiana na powietrzny. W tym budzecie idzie kupic naprawde fajny amortyzator. Jakie parametry? Jezeli teraz masz XCT ze 100mm skoku to wymien na taki sam. Szukaj czegos pokroju RS Reba, jakiegos Fox-a lub Manitou.W tym budzecie naprawde jest duzo fajnych amorów. Zalezy czy chcesz wydac 1000 czy blizej 2000 zł. Ewentualnie szukaj SR Suntour Epicon lub tanszego Raidona.
dran2 Napisano 17 Sierpnia 2015 Napisano 17 Sierpnia 2015 Jeszcze pytanie czy na pewno do nowego roweru za 2k na budżetowym ospręcie chcesz wepchnąć widelec za kolejne 2k. Gdybyś od początku kupił rower za 4k wyszedłbyś na tym dużo lepiej.
Seas Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Napisano 17 Sierpnia 2015 Jaki jest typ rury sterowej i rodzaj osi w Suntour xct?
seraph Napisano 17 Sierpnia 2015 Napisano 17 Sierpnia 2015 1 1/8' średnicy rura sterowa i oś koła 9 mm
beba12 Napisano 17 Sierpnia 2015 Napisano 17 Sierpnia 2015 Osobiście taniego powietrznego Raidona nie polecam. Straszny muł. Sam wcześniej miałem Suntoura XCT i żałuję wydanych blisko 600zł
Kamsyyo Napisano 17 Sierpnia 2015 Napisano 17 Sierpnia 2015 Ja mam xcm w swojej Meridzie Big Seven i też szału nie ma sam chętnie bym go zmienił, ale to w swoim czasie.
Budzik1502 Napisano 17 Sierpnia 2015 Napisano 17 Sierpnia 2015 W maju tego roku wymieniłem swojego xcm na nowego Epixona. Zapłaciłem nie całe 1000 zeta u Activi. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, także polecam.
Seas Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Napisano 17 Sierpnia 2015 Czy w droższych amortyzatorach, amortyzator głębiej "nurkuje"?
nesk83 Napisano 17 Sierpnia 2015 Napisano 17 Sierpnia 2015 tani amortyzator to nie amortyzator sam XCM'a uzywam 6-ty rok ale pora to zmienic... po pierwsze w sprezynowych amorach bardzo ciezko jest ustawic SAG a to pierwszy krok do prawidlowej jego pracy ( szczegolnie u tych co malo waza.. ponizej 80kg ) spezyna jest malo precyzyjna dlatego teraz uzywa sie powietrza - zaleta tez jest waga takiego powietrznego amora po drugie tanie amory ( sprezynowe ) nie oferuja takich bajerow jak tlumienie powrotu ( moj XCM wraca w ulamek sekundy wyprostowujac sie jak struna ) czy tlumienie kompresji lub co sie czasem przydaje na asfalcie lub podjazdach blokada skoku.. przez brak tych bajerow jest bardzo ciezko je dostosowac do swoich potrzeb czyt. sposobu jazdy czy tez warunkow... czy glebiej nurkuje... ciezko powiedziec... bo od tego to raczej skok zalezy... ale na pewno drozszy powietrzny jest bardziej czuly. zbiera / tlumi wszystko a nie tylko odbija jak to robia tanie sprezynowce
Seas Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Napisano 17 Sierpnia 2015 Czyli najlepsze amortyzatory to amortyzatory powietrzne? Jaki jest rzeczywisty skok (zakres ruchu) w amortyzatorze dobrej jakości 100mm?
marco68 Napisano 17 Sierpnia 2015 Napisano 17 Sierpnia 2015 W tym nurkowaniu to zależy ile ma powietrza,jak więcej to i głębiej zanurkuje a jak mniej to będzie plytki i krótko....
ACTIVIA Napisano 17 Sierpnia 2015 Napisano 17 Sierpnia 2015 To też w Suntourach trzeba sobie dobrać spręzyny negatywne w zalezności od wagi po to żeby przy niskim cisnieniu się nie zapadał
Seas Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 Jeszcze zapytam: Czy tani XCT Suntour jest bardziej niezawdony (nie psuje się) od drogich amortyzatorów?
seraph Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Zależy Z jednej strony to się w nim nie ma co popsuć, bo tam jest tylko sprężyna, elastomer i mechanizm blokady (nie zawsze). Z drugiej strony to ślizgi są tam plastikowe, więc momentalnie łapią luzy i widelec zaczyna latać we wszystkie strony co wcale nie przysługuje się badziewnym uszczelkom, które wpuszczają do środka wszystko co przyklei się do goleni. Po jakimś czasie w środku jest taki syf, że aż maże się po goleniach podczas "pracy"... Skutek jest taki, że te skomplikowane widelce psują się mniej, bo dłużej są w środku czyste - nie rdzewieją, uszczelki nie parcieją. O tanie uginacze paradoksalnie trzeba bardziej dbać, ale przynajmniej ich serwis jest banalny. Co nie zmienia faktu, że swojej roli z założenia nie spełniąją... A co do zakresu pracy to amortyzator o skoku 100 mm powinien wykorzystywać te 80 mm podczas ostrej jazdy, bo ostatnie 20 mm to jest taki margines bezpieczeństwa - gdybyśmy najechali na coś naprawdę konkretnego to nam uratuje zęby. Mój amortyzator udało mi się maksymalnie wbić na ponad 90 mm, ale uderzenie było takie, aż się zdziwiłem, że nadal jadę Podczas normalnej jazdy rzadko przekraczam 60-70 mm skoku...
seraph Napisano 18 Sierpnia 2015 Napisano 18 Sierpnia 2015 Rock Shox XC TK32 Solo Air 29 - to jest jeden z tańszych powietrznych. 450 zł mnie kosztował używany z gwarancją, a za nowego 700 - 800 zł bym chyba nie dał. Wolałbym Raidona lub Epixona od Suntoura.
Seas Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Napisano 18 Sierpnia 2015 Jeszcze nasuwa się myśl odnośnie właśnie serwisu. Czy tani i drogi amortyzator można oddać do naprawy do lokalnego serwisu rowerowego w mniejszej miejscowości? Ile kosztuje serwis amortyzatora drogiego/taniego? Jakiej marki amortyzator jest dobry w serwisowaniu i nie ma z nim problemów?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.