Skocz do zawartości

[Renowacja] jakie dętki i opony do starego roweru

juventusprzemek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Dostałem stary rower jeszcze niemiecki ale w bdb stanie. Niestety bez dętek i opon, mam   problem jakie kupić w sklepie.

Felgi wyglądają na 28" a opony podobno były wąskie i jakby bez bieżnika (nie znam fachowej nazwy takich opon).

Jakie pomiary wykonać by uruchomić ten rower?

Nie mam foto ale wygląda coś jak ten:

http://tnij.org/kbnruq5

Napisano

Zmierz średnicę obręczy i problem będzie rozwiązany.

To, że wyglądają na koła 28" nie znaczy, że takie są.

Mogą mieć średnicę 622mm (standard 28") lub 630mm (stare rowery szosowe i turystyczne).

Jeśli to będzie 622mm to nie ma problemu z wyborem opon i dętek.

W przypadku 630mm wybór różnego rodzaju opon jest już zdecydowanie mniejszy, pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że jest on skromny ;)

Tutaj masz ofertę opon 630 z allegro

http://allegro.pl/opony-i-detki-opony-251495?id=251495&order=m&string=630&search_scope=category-251493&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-spo-1-5-0807

Napisano

Zmierzyłem i wyszło 630mm. Zamówiłem 28" na 1.75 oponki i dętki. Dziś zdemontowałem elementy i oddałem do malowania.

Udało mi się dotrzeć do jakichś literek i odkryłem najklejki Romet Goplana wyszło, że ososba która mi dała rower pomyliła się z tym niemieckim pochodzeniem.

Dzięki bardzo za pomoc :)

Napisano

No to się kolego pospieszyłeś z tym zamówieniem... Napisałem Ci w poprzednim poście, że jeśli wyjdzie Ci 630mm to musisz szukac opon 630 jak te z linka podesłanego odemnie.

Opony w rozmiarze 28x1,75 jakie zamówiłeś są dedykowane pod obręcze 622mm. To jest 8mm różnicy w średnicy i wątpię, że uda Ci się je w ogóle założyć na obręcz.

Najcześciej spotykanymi oponami 630 są 27x1,25 (27x 1 1/4), według oznaczeń ETRTO 32-630 i takie powinieneś kupić.

Faktycznie firma Romet stosowała je w swoich rowerach nad wyraz częst. Na tyle, na ile znam historię tej firmy to w pewnym okresie był to standard w rowerach szosowych i turystycznych. Jedynie mniejsze koła dało się spotkać w różnych rowerach typu składak.

Napisano
No to się kolego pospieszyłeś z tym zamówieniem...

Niekoniecznie. Skoro ten rower to Goplana to oryginalnie miał opony 28" x 1 3/4

http://mslonik.pl/images/stories/20130605_KatalogRowerowZZR/480_11_Popularny_13_Goplana.jpg

czyli takie jakie kupił.

A obręcz zapewne jest taka (typ B )

480_ObreczeRowerowe.jpg

B   DR28" X 1¾" 1955

Średnica osadzenia to oczywiście 622mm (1955/Pi) a nie 630mm. Błąd powstał pewnie przy pomiarze, zmierzona była pewnie średnica zewnętrzna obręczy a nie średnica osadzenia stopki (na rysunku jest strzałka pokazująca gdzie mierzyć)

P.S. Juventusprzemek dodaj nawiasy kwadratowe w tytule bo watek zniknie.

Napisano

Założyłem zakupione opony i dętki wszystko ładnie pasuje. Rozmiar 28" x 1.75.

Co do kształtu obręczy wygląda na ten typ B.

Jak skończę wszystko montować wrzucę jakieś zdjęcie jak to wygląda.

Wielkie dzięki za pomoc chłopaki.

Napisano

@Garlock, faktycznie błąd może być w pomiarze. Sam autor tematu napisał opony 28x1,75 pasuja idealnie.

W momencie, gdy ja odpowiadałem na pytanie nie było jeszcze wiadomo, że to Goplana 13 a to nie jest sprzęt produkcji niemieckiej ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...